Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 november 2020 | 09:30

Fincher utökar sitt samarbete med Netflix

"Mank"-regissören i fyraårigt avtal med streamingtjänsten. "Jag ska skapa content, vad det nu innebär."
David Fincher har officiellt sålt sin själ till Netflix, iallafall för de kommande fyra åren. Efter att ha producerat "House of Cards" och "Mindhunter", samt regisserat kommande "Mank", fortsätter deras samarbete en bra bit in i 2020-talet.

- Ja, jag har ett exklusivt avtal med Netflix för de kommande fyra åren... Och beroende på hur "Mank" tas emot kommer jag antingen att krypa tillbaks till dem och fråga hur jag kan gottgöra det, eller bli arrogant och kräva att göra fler svartvita filmer, skrattar han.

- Jag ska skapa "content", vad det nu innebär, alltså locka dem tittare så gott jag nu kan.

Men vi kan antagligen vänta oss något helt annorlunda från David Fincher framöver. I intervjun med franska Premiere säger han att han "vill jobba så som Picasso målade" och bredda sitt repertoar:

- Jag gillar att prova väldigt olika saker, försöka bryta mönstret eller ändra mitt arbetssätt. Jag erkänner, det känns konstigt att efter 40 år i yrket bara ha tio långfilmer bakom mig. Det är en rätt skrämmande observation.
 
Ett projekt vi lär få se inom kort är Finchers tv-serieversion av film noir-klassikern "Chinatown".
 
 

Trött på biobranschen?

 
Avtalet med Netflix kommer troligtvis att ge David Fincher mer kreativ frihet. Allt fler stora filmskapare söker sig till streaming, i en tid då biobranschen prioriterar stora blockbusters.

Tidigare i veckan beklagade han sig över detta faktum i en intervju med Total Film:

- Om du inte gör en storfilm som kan sälja Happy Meals så är ingen intresserad.

- Det finns egentligen bara två årstider för biofilm. Sommaren handlar om spandex, och vintern om lidande. Man gör film för en av dessa årstider, annars dumpas man någonstans under de andra årstiderna. Låter det vettigt?

Fincher har velat göra filmen om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz ("Citizen Kane") i många år. Hans far Jack Fincher skrev manuset redan i slutet av 90-talet. Men det dröjde länge innan någon ville pröjsa för kalaset. Fincher kommenterar:

- Det kanske inte är affärsmässigt smart att göra en kärleksförklaring till en annan film som ligger på HBO Max... Men om vi bara skulle göra det som var smart, skulle vi antagligen inte få annat än Star Wars, Marvel och Jurassic Park-filmer.
 
 
Finchers nästa långfilm är "Mank", en Hollywood-homage i svartvitt, som släpps på streaming den 4 december. En film väl värd att vänta på: här kan du läsa MovieZines recension.
| 12 november 2020 09:30 |