Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

25 januari 2016 | 22:00

Filmstjärnorna som gått från älskade till hatade

Från rasistiska utspel till påsar på huvudet. Vi kollar in skådisarna som gjorde sig omöjliga i drömfabriken.
Det kan inte var lätt att ständigt vara i strålkastarljuset. Jag menar, vi alla har ju dåliga dagar, men skillnaden för en firad filmstjärna är att hans eller hennes misstag lever kvar för evigt, till skillnad från våra som oftast är bortglömda på en vecka. Många karriärer har fått ett brutalt, olyckligt slut på grund av en tanklös kommentar här, eller en urspårad fylla där, och här tänkte jag kolla in de mest uppmärksammade fallen på filmstjärnor som gått från att vara älskade av fans och media, till att bli utfrusna och hånade.

Häng med!

Mel Gibson
Det kanske mest kända exemplet. En av Hollywoods absoluta guldgossar kraschade ända ner i källaren efter en extremt uppmärksammad skandal där antisemitismen  flödade likt en porlande bäck ur munnen på den forne "Braveheart"-skådisen. Det var under en majnatt år 2006 som polisen stannade en bil som kört i nästan 145 kilometer i timmen utanför exklusiva Malibu. I bilen satt gamle Mel, märkbart berusad med en öppnad flaska tequila bredvid sig. 

Till en början uppförde sig Gibson sansat, men när han fick nyss om att konstapeln som arresterat honom var en jude började saker spåra ur. Rejält. Han ska bland annat ha spottat ur sig att varje krig på jorden orsakats av judarna. Olägligt nog hade han redan kort innan fått kritik för antisemitism och för att beskylla Jesus död på judarna i sin film "The Passion of the Christ".

Kort efter händelsen bad Mel Gibson om ursäkt offentligt, men skadan var redan skedd. En omfattande utfrysning följde där vi ännu inte sett slutet på konsekvenserna, och Mels karriär har aldrig mer blivit densamma. Han har sedan dess fokuserat på att regissera (med lyckat resultat), fast skandalerna har återkommit på senare år då bland annat en ex-flickvän gått ut med besvärande uppgifter om allvarlig fysisk och verbal misshandel från stjärnans håll.

Shia LaBeouf
Shia blev känd som charmig ung skådis i "Even Stevens" under det sena 90-talet, och han verkade ämnad för stordåd när han tog steget över till filmer som "Transformers" och "Indiana Jones och kristalldödskallens rike". Den allt annat än konventionelle skådespelaren har dock befläckat sin karriär med det ena mer underliga utspelet än det andra, allt inför världens suktande kameror.

Han har skallat folk i barer, han har plagierat kortfilmer, han har plagierat ursäkter för plagierade kortfilmer (!) och han har kommit till en filmpremiär iklädd moderiktig pappåse på huvudet. Bland  mycket annat. En talangfull skådis är han dock fortfarande och han jobbar frekvent, men frågan är om han inte blivit mer känd för gemene man för sina "konstnärliga installationer" än för filmerna han faktiskt gör. Som när han streamade sig själv tittandes på alla filmer han gjort i karriären, i sträck.Udda är bara förnamnet.

Charlie Sheen
Mr. Meltdown himself, Charlie Sheen, var en del av 80-talets Bratpack och åtnjöt stora framgångar på vita duken och levde ett liv många drömde om. Efter några år som extremt högavlönad huvudrollsinnehavare i "Two and a Half Men" började det år 2011 cirkulera rykten om att Sheen kraftigt missbrukade droger, och snart eskalerade situationen. Charlie lackade ur på seriens producent Chuck Lorre i ett antal väldigt publika utspel där han bland annat kallade honom "a piece of shit" och "a stupid little man". 

Lorre avskedade stjärnan, som sedan förvärrade situationen genom att framstå som komplett galen i sin podcast. Han hävdade bland annat att hans vener pulserade med tigerblod. Han har hoppat in här och där sedan skandalen, men karriären är i stort sett stendöd, och Sheen har försvunnit från den stora scenen i takt med att fans och media tröttnat på hans allt galnare upptåg.

Lindsay Lohan
Det är svårt att tänka sig, men Lindsay Lohan var en gång ett av Hollywoods allra "sweetaste" hearts. Från talangfull och charmig barnskådespelare i framförallt "Föräldrafällan" till ung och firad stjärna i filmer som "Freaky Friday" var allt upplagt för en lång och framgångsrik karriär. Tyvärr verkar Lohan vara allt annat än behaglig att arbeta med, vilket flera vittnesmål talat om.

Förfallet började runt år 2006 då hon lades in på sjukhus under inspelningarna av "Georgia Rule" för vad hennes PR-manager hävdade var "överhettning och utmattning". James G. Robinson, chef över produktionsbolaget Morgan Creek, höll inte med om anledningarna till sjukhusvistelsen och skrev ett offentligt brev där han klargjorde hur oproffsigt Lohan uppträtt under inspelningarna. Han skrev bland annat:

- We are well aware that your ongoing all-night heavy partying is the real reason for your so called 'exhaustion'. We refuse to accept bogus excuses for your behavior.

Lohan har alltsedan den dagen varit föremål för skandal på skandal, där upprepade besök på olika behandlingshem inte lett till bättring. Knappast "hatad" av fölk hemma i stugorna, men irritationen hos de som jobbat med henne går inte att ta miste på. 

Michael Richards
Ett av de obehagligaste inslagen på listan utgörs onekligen av den forne "Seinfeld"-stjärnan Michael Richards. Det var år 2006 (vad är det med det året och skandaler?) som Richards uppträdde på en stand up-klubb  inför en, åtminstone delvis, uttråkad publik. Mitt under showen avbröt Richards det hela med  att skrika på en svart man i publiken som han hävdade hade stört  honom hela kvällen. Snart urartade det med grova rasistiska uttalanden om "crackers" och högafflar, och allt fångades på film av flera personer ur den bestörta publiken.

Michael Richards medverkade strax därefter i David Lettermans talkshow där han bad om ursäkt genom att hävda att vi alla hade "samma mörker inom oss, som ibland kommer ut". Jo, tjena. Ursäkten togs inte emot med öppna armar av branschen, och Richards har inte setts av sedan dess.
| 25 januari 2016 22:00 |