Film

Skribent

Emil Skelterwijk

6 november 2013 | 21:01

Filmhistoriens ojämnaste fighter

Precis som att vi tar förgivet att våra bebisdagar ska förgyllas av bröstmjölk, så förväntar vi oss alla en episk duell i slutet av alla actionhjältefilmer.

Hade vi fått önska hade det funnits en extended version av de sista slagen som man kan dregla till. Oftast får vi det behovet tillfredsställt, men ibland stöter man på slutfighter som är så ojämna att det är löjligt. En fight mellan Chuck Norris och en uppstoppad hare hade varit jämnare än de. Här kommer duellerna filmhistorien omöjligt kunde gjort ojämnare!

OBS - varning för spoilers!

Batman vs Pingvinen ("Batman - återkomsten", 1992)

Pingvinen har alltid varit en av mina favoritskurkar i Batmanserien, men redan på pappret talar allt mot den lilla knubbiga mannen i "Batman Returns". En fight mellan honom och pumpade Batman blir bara pinsam. Visst försöker den vanskapta Pingvinen ta upp fighten med hjälp av onda tricks. Men så fort de tar slut är det bye-bye, De Vito. Han får i alla fall lämna filmen och Gotham City med ett lika komiskt skämt som själva fighten!

Maximus vs Commodus ("Gladiator", 2000)

Maximus - stor och stark, får gå i folkets park. Commodus - Svag och klen, får gå i frälsningsarmén! Tillägnar den jämförelsen min mormor som sitter nu stolt som en kanadensisk älgtjur! Det jag vill ha sagt är i alla fall att efter vi har blivit serverade slag med överdoserande testosteronherrar, gigantiska ilskna kattdjur och strider på häst och vagn, blir körsbäret på bakverket en person som till och med hade blivit refuserad av flickscouterna. Inte ens hans knivhugg i sidan på Maximus innan gladiatorslaget får det att kännas rättvist. Och snabbare än Commodus skyddsängel kunde flyga, har Maximus kört dolken i strupen på honom... Ojämnt så det blöder om det!

Rambo vs en hel armé ("Rambo", 2008)

Jag vet att jag borde förklara mig, men behövs det egentligen det? Ni som sett filmen vet vad jag pratar om och ni som inte har sett filmen har förhoppningsvis sluta läsa nu för att inte bli snuvad på en actionorgasm. Rambo med pilbåge är redan ojämnt. Ge grabben ett maskingevär och vi har en slakt beställd inte ens gud hade överlevt. Arméns kroppar flyger som vattnet från vattensprinklern i trädgården och färgar marken med John Rambos favoritfärg - röd! Ledaren för armén låter han dock sin machete få leka med. Man är lite "kluven" vad man ska tycka, men vi kan väl i alla fall konstatera att det här är en av filmhistoriens ojämnaste fighter!

Självklart finns det ett helt lager av ännu fler retfullt ojämna dueller världen blivit tvungna att beskåda men jag låter er fylla i de andra. Nu ska jag mata blu-ray spelaren med den förlängda versionen av "Sagan om konungens återkomst" och se sista striden när gastarna joinar partyt. Rätta mig om jag har fel men att ha gastar med i samma lag kan väl inget annat än att räknas som ojämnt!

| 6 november 2013 21:01 |