CANNES 2021

Skribent

MovieZine

6 juli 2021 | 17:00

Filmerna vi ser fram emot på Cannes Film Festival 2021

MovieZines reporter Erik Dalström är på plats på den prestigefyllda festivalen i Cannes, där Wes Anderson, Sean Penn och Andrea Arnold visar upp nya filmer.
Det är med stor glädje som vi välkomnar åter världens mest prestigefyllda filmfestival i Cannes efter ett års uppehåll. Inget kunde stoppa röda mattan från att rullas ut på croisetten i år. Trots en corona-anpassad festival kan vi räkna med en stjärnspäckad sådan. 

Festivalen invigs med Leos Carax nya film ”Annette” i vilken Adam Driver spelar en ståuppkomiker som tillsammans med sin fru och operasångerska (Marion Cotillard) upptäcker en dold talang hos deras 2-åriga dotter. 
 
 
Wes Andersons efterlängtade ”The French Dispatch” är ett kärleksbrev till journalistiken som äntligen får sin premiär. Timothée Chalamet, Tilda Swinton, Bill Murray, Owen Wilson, Frances McDormand med flera är bara några av namnen från den imponerande rollistan.

Tom McCarthy gjorde Oscarsbelönade ”Spotlight” och är nu tillbaka med dramathrillern ”Stillwater”. Filmen handlar om en pappa (Matt Damon) som ska försöka hjälpa sin dotter (Abigail Breslin) ur fängelset för ett mord som hon påstår sig vara oskyldig till. Det återstår att se om detta kan bli en het Oscarskandidat för kommande gala.

En annan storfilm är ”Flag Day” regisserad av Sean Penn. Den handlar om en pappa som lever ett dubbelliv för att försörja sin dotter. Vi får se om han lyckas imponera då hans senaste film ”The Last Face” floppade rejält.
 
 
Hyllade brittiska regissören Andrea Arnold sitter med i juryn för Un Certain Regard-sektionen men hon har även med sig sin nya dokumentär ”Cow” som följer två kossor. På pappret är det kanske inte en film för alla, men med tanke på att hon tidigare levererat fantastiska ”Fish Tank” och ”American Honey” så är detta en film jag absolut inte tänker missa.

Två andra filmer som jag verkligen ser fram emot är den franska ”Titane” av Julia Ducournau som gjorde mästerverket ”Raw” för några år sedan. Sen har vi Sean Baker som släppte hyllade ”The Florida Project”. Han är tillbaka med ”Red Rocket” som handlar om en före detta porrstjärna som återvänder till sin lilla hemstad i Texas. 

”Bergman Island” är Mia Hansen-Løves nya film som är inspelad på Fårö med Tim Roth, Vicky Krieps och Mia Wasikowska i huvudrollerna. Det ska bli kul att få se hur hon förvaltat de gotländska miljöerna och den fina rollistan. 
 
 
Svenska filmen ”Clara Sola” premiärvisas i sektionen Directors Fortnight. Jag hade äran att se en tidig pressvisning av filmen och kan lova ett filmiskt mästerverk! Otroligt stark och vacker film som för tankarna till Oscarsnominerade indiepärlan ”Beasts Of The Southern Wild”. Jag håller stenhårt tummarna att den kammar hem något pris för det är den värd!

Glöm nu inte att följa MovieZine på Instagram där jag kommer lägga ut en del klipp från festivalen. Vem vet vilken stjärna jag lyckas stöta på?
 
Erik Dalström
| 6 juli 2021 17:00 |