Film

Skribent

Veronica Wiklöf

29 maj 2021 | 13:00

Filmtips till Mors dag! 5 mysiga filmer att titta på med mamma

Glöm nu inte att låta mamma få sova (OSTÖRT) till lunch nu på söndag!
Ska du också skämma bort mamma med en lugn, bråkfri och harmonisk dag på söndag? Medan allt tjafs och gnabb hålls på minimala ljudnivå kan mamma krypa ner i soffan med en gosig filt och en kopp rykande hett kaffe (hur underbart låter inte det?).
 
För att göra det ännu bättre kan hon få ha ett filmmaraton med filmer som fokuserar på moderskap, familj och alla de med- och motgångar som kommer med det. Vi har listat fem filmer som är perfekta för Mors dag!
 

5. Ring mamma (2019)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den här svenska komedifilmen från 2019 skildrar den spända relationen mellan en dotter i 35-årsåldern och hennes mamma. Vi får se hur viktig balansen mellan att föräldrar kan be om ursäkt och att barn ska säga tack är. Alla småbarnsföräldrar vet väl känslan av att bli bemött med skrik när den nitiskt skurna smörgåsen serveras på fel tallrik? Eller när man själv står där och trotsar med barnet som bara vill få sin åsikt hörd? (Filmen finns att streama på Netflix.)
 

4. Dumplin' (2018)

 
 
Willowdean Dickson växer upp i en liten stad i Texas. Hennes mamma (Jennifer Aniston) kallar henne "Dumplin'", till dotterns förtret, och har varit en föredetta skönhetsdrottning. Wills moster Lucy, som till största delen har uppfostrat Will, dör och mamman finner det svårt att knyta an till dottern som inte alls är intresserad av mammans ideal. Will går sin egen värld och sätter sin egen prägel på sina val, på rent jävelskap går hon med i en skönhetstävling och trotsar allt hennes mamma stått för. (Filmen finns att streama på Viaplay.)
 

3. Mamma Mia (2008)

 
 
Musikaler är väl ett måste att se med mamma? Eller med alla egentligen. Och ABBA sjunger väl alla med tillsammans! "Mamma Mia" visar ensamstående mamman Donna Sheridan (Meryl Streep - alla älskar väl Meryl?) som är helt ovetandes om att dottern Sophie (Amanda Seyfried) skrivit till de tre kärleksintressen Donna hade för 20 år sedan och bjudit in dem till sitt kommande bröllop. De potentiella papporna spelas av inga mindre än Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Colin Firth. Inga dåliga flirtar med andra ord.
 
Den underbara grekiska atmosfären blandas ihop med ABBA:s diskomusik, vackert solbrända ansikten och saltrufsigt hår. (Filmen finns att streama på bland annat Netflix och Viaplay)
 

2. Modig (2012)

 
Large c03016e93036693fef75da3cc2a91ee6 brave1
 
Har mamma ett barn som ständigt ska gå sin egen väg? Eller en tvååring som prompt ska göra allt själv? Pixars "Modig" kan kanske visa henne hur barnet ska bemötas. Eller så kan hon ju bara titta på den för att det är en vacker Disneyfilm. För att verkligen känna stämningen rekommenderas det att se den på originalspråket!
 
Prinsessan Merida råkar förvandla sin mor, drottning Elinor, till en björn. Nu måste de lära sig att samarbeta och lyssna på varandra för att kunna förvandla tillbaka mamman inom två dygn - annars förblir hon en björn för alltid. Bland de som bidrar med sina röster är Emma Thompson och Julie Walters. (Filmen finns att streama på Disney+ och Viaplay.)
 

Blommor av stål (1989)

 
 
En mysfilm om äkta vänskap och kärlek med en grym rollista!  M'Lynn (Sally Field) är bortom sig av oro över sin dotter Shelby (Julia Roberts). Shelby som är nygift och gravid lider av diabetes och risken finns att hon dör i barnsäng. För att kunna hantera sin oro får hon stöd av sina vänninor, ett fräckt gäng krutdamer med bland annat Dolly Parton. Vi får se det starka bandet mellan en förälder och sitt barn. Den här filmen visar hur viktigt det är att låta mamma få umgås med sina vänner! (Filmen finns att streama på Netflix och SF Anytime.)
 
Vilka andra filmer rekommenderar ni för Mors dag? Fyll på med fler tips i kommentarerna nedan.
| 29 maj 2021 13:00 |