Film

Skribent

Daniel Feldt

13 maj 2009 | 12:10

Filmer att hålla koll på i Cannes

Tunt med Hollywoodproduktioner i Cannes. Tunnare än vanligt. Men det är inte en dålig sak. MovieZine tar en titt på filmer som kanske varit lite i skuggan av de större produktionerna.

Det är enkelt att fastna på de stora affischnamnen. Även om Cannes i år är ganska fri från stora Hollywoodproduktioner så sticker regissörer som Tarantino, Loach och Gilliam ut lite extra. Festivalens general, Thierry Frémaux, lugnade med att relationen Cannes - Hollywood är god. Att det var författarstrejken i Hollywood som gjort att Hollywoodfilmerna inte är lika många som de varit de tidigare åren.

Men film är inte bara Hollywood. Utöver de självklara (och självklart i detta fall är ju väldigt subjektivt) så finns det ett gäng intressant filmer i Cannes. Här är några av dem:

"Fish tank"

Andrea Arnold vann jurypriset 2006 för sin film "Red Road". Nu är hon tillbaka med "Fish tank", med bland annat Michael Fassbender, som handlar om hur livet förändras för den 15-åriga Mia när hennes mamma bjuder hem en ny pojkvän. Den brittiska regissören Arnold beskrivs av festivalgeneralen Frémaux, tillsammans med Isabel Coixet, som en av de stora framträdande talangerna. "Fish tank" är med i officiell tävlan.

"Enter the Void"

Det franska regissören Gaspar Noé slog igenom med dunder och brak med den provokativt brutala Irréversible. Den blev väldigt omdebatterad och nu är Noé tillbaka med sin första film sedan 2002, "Enter The Void".

Filmen handlar om Oscar och hans syster Linda som är nyanlända i Tokyo. Oscar försörjer sig som knarklangare och hans syster arbetar som strippa på en nattklubb. En natt blir Oscar skjuten och ligger döende. Men trogen sitt ord vägrar han lämna sin syster sida - hans själ hamnar mellan de levandes och de dödas värld. "Enter the Void" är med i officiell tävlan.

"Agora"

Alejandro Amanebar fick många av oss att gråta med ett leende i 2004 års "Mar Adentro". Den svenska titeln var så klart "Gråta med ett leende". Han gav oss också skräckisen "The Others" med Nicole Kidman.

Amenabar kommer att visa sin "Agora" utom tävlan. "Agora" är ett historiskt drama som utspelar sig i det romanska Egypten med bland annat Rachel Weisz och Michael Lonsdale. Den handlar om en slav som vänder sig mot kristendomen i hopp om att nå sin frihet samtidigt som han även faller för sin ägarinna, den berömda kvinnliga filosofiprofessorn och ateisten, Hypatia av Alexandria.

"Map of the Sounds of Toyko"

Det är ett blodigt år i Cannes. Tarantinos "Basterds" och Chan-wook Parks prästvampyrrulle "Thirst" är två blodiga. En tredje är "Map of the Sounds of Tokyo" från regissören Isabel Coixet.

Filmen handlar om Ryu, en tjej som håller sig för sig själv, arbetar på en fiskmarknad och har vad det ser ut som ett skört yttre. Kontrasten skulle inte kunna vara större då hon även extraknäcker som yrkesmördare. Den spanska regissörens film tävlar om en guldpalm i år.

"Thirst"

"Thirst" är en till av de där blodiga filmerna som nämns ovan. Chan-wook Park har gett oss filmer som "Old Boy" och resten av "Vengeance"-serien. Vilket så klart gör att han alltid hamnar på listan "att hålla ögonen på".

Till Cannes kommer han med "Thirst" som krestar kring prästen Sang-hyun; omtyckt och beundrad i sin lilla hemstad där han arbetar på det lokala sjukhuset. Han reser till Afrika för att volontärarbete där han bland annat både blir smittad, dör och återuppstår. Kruxet för Sang-hyun är att han återuppstår som vampyr.

En vampyrpräst som suktar blod och arbetar på ett sjukhus? Ja tack.

"Brustna omfamningar"

Pedro Almodovar har synts tidigare i Cannesfestivalen. Bland annat fick han pris för sitt manus till "Att återvända" under festivalen 2006. Nu är han med i officiell tävlan med "Brustna omfamningar". Om förhållandet mellan en regissör och en skådespelerska, som är fast i ett destruktivt äktenskap med en mäktig och hänsynslös affärsman.

Vem som medverkar? Penelope Cruz så klart. Almodovars eviga återkommande skådespelare. Men jag tror inte någon klagar över det. Resultatet hittills har varit med beröm godkänt.

"Vengeance"

Hong Kongregissören Johnnie To, som bland annat legat bakom "Election" kommer att visa sin "Vengeance". En historia om en far som reser till Hong Kong för att hämnas sin dotters död.
Hans yrke: kock. Han yrke för tjugo år sedan: mördare. Låter helt utmärkt.

Andra intressanta filmer: Ang Lees "Taking Woodstock", Jane Campions "Bright Star", "Spring Fever" från "Summer Palace"-regissören Ye Lou, "Vincere" från Marco Bellocchio.

 

| 13 maj 2009 12:10 |