Skribent

Andreas Samuelson

23 november 2014 | 20:00

Filmen du inte visste att du borde se: Monsturd

I skuggan av påkostade blockbusters och storslagna Oscarsvinnare lurar de mest udda B-rullarna. Filmer som knappast låter som riktiga filmer. Titlar som både chockerar och roar. Vi tipsar om några av de knäppaste filmerna du kan hitta.

Vad är ”Monsturd”?


En skräckkomedi gjord direkt för video (innan DVD:ns genomslag) gjorde av en duo glada amatörer, Rick Popko och Dan West som faktiskt övertalade vänner och kollegor att medverka i filmen. Deras enda andra film på CV:et är uppföljaren ”Retardead” där den galne vetenskapsmannens experiment på några utvecklingsstörda barn förvandlar dem till zombies…

Large 0329bcf8cce30f813c47b5cdc5ed80a6 monsturd1


Vad handlar den om?


Ungefär samtidigt som nämnd vetenskapsmans experiment med radioaktivt avfall går snett och resultatet dumpas i avloppssystemet så rymmer en ökänd seriemördare och hamnar rakt i den radioaktiva geggan. Resultatet är ett – bajsmonster. Varelsen har ihjäl oskyldiga toalettbesökare till höger och vänster och några poliser försöker stoppa det innan den stundande chilifestivalen!

Large 0329bcf8cce30f813c47b5cdc5ed80a6 monsturd9


Hur bra är den?


Den smärtsamt låga budgeten märks väl (ljussatt som ett bårhus och två-tre lokaler agerar samtliga miljöer) och skådespeleriet är ungefär så amatörmässigt det kan bli. Har man inte en förkärlek till usel B-film så bör man nog hålla sig långt borta. Annars finns här en påtaglig dos av charm och humor, med dialog som ”Where’s the toilet?” ”You know where it is, you met your wife there!”.

Vad minns man bäst?


Den skurkaktige vetenskapsmannen som har en egen butler och kommunicerar med bajsmonstret genom pruttljud? Hjältarnas plan att skydda sig genom hemgjorda blöjdräkter och fånga monstret med flugor? Lodisarna som lockas ner i avloppet med en ölburk i ett snöre? Det är omöjligt att välja!

Large 0329bcf8cce30f813c47b5cdc5ed80a6 monsturd6
| 23 november 2014 20:00 |