Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 januari 2022 | 09:00

"Fight Club" får ett helt annat slut i Kina

David Finchers klassiska 90-talsthriller gick inte igenom den kinesiska censuren.
"Fight Club" från 1999 är tveklöst en av David Finchers mest ikoniska och omtalade filmer. Med Edward Norton och Brad Pitt i de två huvudrollerna, och ett budskap som satiriserar konsumtionssamhället, har den också ett mycket ikoniskt slut.

Har du mot förmodan missat "Fight Club" så ska vi inte tala om eventuella twistar här, men filmens final involverar en rad spektakulära explosioner. Ja, iallafall om du ser den någon annanstans än i Kina.

När kinesiska publiken nu får njuta av filmen på streaming för första gången är det med en hyfsat stor ändring. Slutscenen är bortklippt och utbytt mot en simpel textskylt - som meddelar att polisen lyckades sätta stopp för Tylers anarkistiska plan:

"Tack vare Tylers ledtråd räknade polisen ut planen och grep alla brottslingar, och lyckades hindra bomben från att explodera. Efter rättegången skickades Tyler till ett mentalsjukhus för psykologisk behandling. Han släpptes ur sjukhuset år 2012".
 
 
Censur av liknande slag är inget ovanligt i Kina. Som sajten Vice meddelar ändrar regeringen ofta om i importerade filmer för att visa att rättvisan segrar över skurken. Ändringen hånas i sociala medier där tittare hånar beslutet: "Alla i Ocean's 11 skulle nog ha gripits. Gudfaderns hela familj hade hamnat i finkan".

"Fight Club" har tidigare enbart visats på Shanghais filmfestival, även om många kineser troligtvis har sett originalversionen på piratkopior.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Här i Sverige finns "Fight Club" just nu att streama på SVT Play. (Vi har kollat, slutet är intakt.)
| 25 januari 2022 09:00 |