Skribent

Carl Adam Anderberg

9 juni 2015 | 14:00

FIFA:s propagandafilm floppar storartat

Filmen om FIFA:s grundande spelade in patetiskt lite pengar under sin premiärhelg i USA.
Det kanske inte ligger helt rätt i tiden att släppa en glorifierande film om FIFA just när organisationen håller på att krascha framför världens ögon till följd av mutskandaler i miljardklassen. Men det är alltså vad det handlar om här; "United Passions" baseras på ett manus som enligt uppgift ska ha blivit godkänt av översteskurken Sepp Blatter själv, och visar upp hur världens största fotbollsorganisation grundades och hur dess historia har sett ut. 

I helgen gick filmen upp på bio i USA (i väldigt begränsad upplaga ska sägas) och spelade in katastrofala 607 dollar. FIFA har enligt egen uppgift stått för mestadelen av filmens budget, som ska ha legat på drygt 26 miljoner dollar. Filmen fick premiär i Europa på förra årets filmfestival i Cannes, men hade efter sex månader på marknaden bara spelat in 190 000 dollar. Recensionerna har inte varit nådiga, och The Guardian kallade till och med filmen för "ren cinematisk avföring". Mycket kritik har också riktats mot att filmen knappt tar upp anklagelserna om mutor, trots att organisationen har ryktas varit delaktig i mutskandaler i flera decennier.

Till och med filmens regissör, Frédéric Auburtin  uttalade sig mindre smickrande om filmen:

- Varje gång vi ville visa något om Blatter själv blev det väldigt, väldigt svårt, för mannen är verkligen boss. Han medproducerar mer än halva filmen, nästan 80 %.

Tim Roth spelar Blatter, Sam Neill spelar Blatters föregångare João Havelange, och Gérard Depardieu spelar Jules Rimet. 

Sepp Blatter lämnade som bekant sin post som ordförande för FIFA för bara några dagar sedan, då en inte helt oansenlig mängd underordnade åkt fast i mutskandaler. Blatter själv är inte misstänkt för något brott i nuläget, officiellt sett i alla fall...
| 9 juni 2015 14:00 |