Film

Skribent

Viktor Jerner

18 mars 2023 | 18:00

5 sköna påskägg i "Scream VI" som du inte får missa

Skaparna bakom sjätte delen i "Scream"-sagan har packat filmen med härliga referenser och påskägg - här är våra favoriter!
En av de enskilt mest avgörande ingredienserna i "Scream"-serien är meta-blinkningarna. Samtliga sex delar är fullproppade med referenser och påskägg som är kopplade till allt från det som ryms inom ramarna för filmerna till sådant som rör skräckgenren eller popkulturen som helhet. Fantastiska "Scream VI" kan vara den film i franchisen som har mest av den varan och nedan följer fem exempel som jag fastnade lite extra för.

(Spoilervarning för samtliga "Scream"-filmer).
 
 

Påskäggsbonanaza i "the shrine"

 
Den mest uppenbara är såklart helgedomen som mördarna i VI har knåpat ihop, bit för bit. Mängder med memorabilia från både mördare och offer från tidigare händelser (och "Stab"-filmer) i "Scream"-världen har samlats ihop och visas upp på allra bästa vis.

Här hittar vi exempelvis alla Ghostface-dräkter, Steves (seriens allra första offer) blågula jacka, Billy Loomis nedblodade t-shirt, Jill Roberts skjorta, "Stab 3"-klappor, Agamemnon-masken från "Scream 2", Gale Weathers Woodsboro-böcker och stekpannan som livvakten i "Scream 3" blir slagen med. Min personliga favorit är dock garagedörren som Tatum (Rose McGowans karaktär) från första "Scream" kläms till döds i, som syns uppe till höger i bilden ovan. 
 
 

För mycket TV är farligt för hälsan

 
Ett annat objekt som visas upp i den ovan nämnda helgedomen är en charmig gammal tjock-TV som har sett bättre dagar. I "Scream VI"-finalen används den som avgörande vapen när Kirby (Hayden Panettiere) välter den över Ethans (Jack Champion) huvud och en gång för alla sätter stopp för filmens tredje och mest seglivade Ghostface-mördare. "I saw that in a scary movie once" säger hon, och hänvisar såklart till händelserna i finalen i "Scream" då Matthew Lillards karaktär Stu gick samma öde till mötes, varpå det sedan blev förevigat i en Gale Weathers-bok följt av en filmadaption (första "Stab") i franchisens universum. 
 
 

Abe's Snake Bodega

 
Kvartersbutiken (älskvärt"New Yorkig"!) som Sam (Melissa Barrera) och Tara (Jenna Ortega) flyr in i med Ghostface hack i häl under första akten av "Scream VI" heter något så märkligt som Abe's Snake Bodega och det finns en särskild anledning till det. En väldigt fin sådan, till och med.

Namnet är nämligen en kärleksfull hyllning till skräckmästaren och "Scream"-veteranen Wes Craven som regisserade seriens fyra första filmer (och otaliga andra skräckpärlor). Han gick bort år 2015 och har därför inte varit inblandad i femman eller sexan men att regissörerna Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett hyser stor vördnad och respekt för honom finns det ingen tvekan om. Här blir det extra konkret, eftersom Abe Snake var pseudonymen som Craven använde när han producerade och regisserade porrfilmer på 70-talet innan han slog igenom i skräckgenren. 
 
 

Ghostface takes Manhattan

 
Det var inte Ghostface som var först bland slasher-mördare att ta sig en sväng till New York i jakt på ett gäng studenter, utan ingen mindre än Jason Voorhees var först ut. Den ofta hånade "Jason Takes Manhattan" ("Fredagen den 13:e - Del 8" i Sverige) från 1989 verkar ha varit en stor inspirationskälla för skaparna bakom "Scream VI", för det är inte bara premissen som är lik utan även flera enskilda scener.

Exempelvis så har båda filmerna riktigt nerviga och klaustrofobiska sekvenser på skramliga tunnelbanetåg och den ovan nämnda Abe's Snake Bodega-scenen har en liknande motsvarighet där två av karaktärerna i "Jason Takes Manhattan" springer in på en diner i hopp om att få hjälp. Servitrisen som de vädjar till tar dem inte på allvar och tycker mest att de är störiga, likt kunderna i butiken i "Scream VI". Inte förrän Jason/Ghostface kommer in och gör sin grej förstår de vad som håller på att hända. 
 
 

Kopplingarna till "Scream 2"

 
Det finns ingen tvekan om att den film som ”Scream VI” står närmast av de övriga delarna i serien är ”Scream 2”. Manusförfattarna är allt annat än blyga inför det faktumet och betonar släktskapet mellan filmerna friskt, i allt från storyns grundbultar till musiken. Både ”Scream” från 1996 och ”Scream” från 2022 slutar i en blodig ”Woodsboro massacre” (i samma hus dessutom) och sen tar ”Scream 2” respektive ”Scream VI” vid något år efteråt på annan ort, i collegemiljö. Tvåans Windsor College i Ohio blir i sexan Blackmore University i New York. Sexan har dessutom en del referenser till elevhuset Omega Beta Zeta som figurerar mer i tvåan. 
 
Även när det gäller personerna bakom Ghostface-masken har det dragits tydliga paralleller mellan de två filmerna. I båda fallen är det en förälder till mördaren i den föregående filmen som kommer tillbaka för lite köttig ”du dödade mitt barn så nu ska du dö på brutalast möjliga sätt”-hämnd. Billy Loomis mamma Nancy (Laurie Metcalf) är mastermind i tvåan och Ritchies pappa Wayne (Dermot Mulroney) fyller samma funktion i sexan. Även om Mickey (Timothy Olyphant) i tvåan inte är släkt med familjen Loomis så är han en till synes välmenande klasskamrat till protagonisterna, precis som Ethan (Jack Champion) och Quinn (Liana Liberato) i sexan. 
 
Andra kopplingar som kan dras mellan de två filmerna inkluderar en del musik-referenser (den tonmässigt märkliga men otroligt älskvärda temaslingan från Broken Arrow återvänder för ett ögonblick när Gale pratar om Dewey) och att finalens showdown utspelar sig på en scen. Sen kan man inte annat än att tänka på Randys hjärtskärande öde när karaktärerna i "Scream VI" promenerar runt i en park i dagsljus och pratar med Ghostface på telefon samtidigt som Kirby försöker spåra samtalet från en van. 

Vilka referenser fastnade du mest för? Kommentera nedan!
| 18 mars 2023 18:00 |