Serie

Skribent

MovieZine

17 maj 2021 | 10:40

Fem första skådespelarna är klara för "Riket Exodus"

Danska stjärnor som Bodil Jørgensen, Ghita Nørby, Nicolas Bro och Søren Pilmark medverkar i tredje och sista säsongen av Lars von Triers "Riket".
Idag presenteras den första gruppen skådespelare som medverkar i den sista säsongen av kultserien "Riket", om det goda och onda på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Persongalleriet i "Riket Exodus" – som sista säsongen heter – är mycket omfattande, och fler skådespelare kommer att offentliggöras under de kommande månaderna. Nu avslöjar Viaplay de fem första.

I en av seriens huvudroller kan tittarna se Bodil Jørgensen där hon går i Fru Drusses fotspår som sömngångaren Karen, som letar efter svar på vad som hänt med karaktärerna från seriens första säsonger efter det stora strömavbrottet i sista avsnittet av säsong två.

– För snart 25 år sedan gjorde jag "Idioterna" med Lars. Jag var ung, ville göra allt möjligt, och helst ”dogma”. Så många inre drivkrafter jag skulle kunna nämna i historien om unga människor och deras drömmar. Så gick alla åren tills nu, jag och Lars har blivit äldre, men jag känner att jag fortfarande har samma drivkrafter som den gången. Varje dag gläder jag mig över att vara sömngångare på Riket, där Lars är sjukhusdirektör. Varje dag gläder jag mig över att försöka skilja det onda från det goda, säger Jørgensen i ett pressmeddelande.

Utöver detta återvänder danska giganten Ghita Nørby till rollen som narkosläkaren Rigmor Mortensen – som nu är patient på det sjukhus hon själv regerade på i en människoålder. I "Riket Exodus" har mycket hänt sedan vi senast såg Rigmor, och nu ägnar hon tiden åt att hemsöka sjukhusets hissar.

Två andra gamla bekantingar dyker också upp. Peter Mygind återvänder till rollen som gav honom hans stora genombrott; den bortskämde och självupptagne läkarstudenten Mogge. Även Søren Pilmark är tillbaka i rollistan, som den cyniske läkarvikarien Krogshøj, också kallad Krogen.

Ny i rollistan är däremot Nicolas Bro, som spelar rollen som vårdbiträdet Balder.

Med "Riket Exodus" fortsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt uppmärksammade kultklassiker från 1990-talet: Spökhistorien om sjukhuset vid blekdammarna, där det onda fått fotfäste och där läkekonsten dagligen kämpar mot sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en märklig blandning av humor, skräck och det absurda.

Serien lanseras som ett Viaplay-original och förväntas ha premiär på Viaplay under 2022.
| 17 maj 2021 10:40 |