Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

12 augusti 2015 | 11:00

Det största problemet med "Godzilla"

Bryan Cranston vet vad som gick fel i förra årets storfilm.
Förra årets "Godzilla" landade verkligen till blandad kritik. En del älskade actionscenerna och hade överseende med handlingen, och andra ansåg att filmen var alldeles för dum för sitt eget bästa. En av de starkaste aspekterna av filmen var hur som helst Bryan Cranstons medverkan, men oturligt nog tog hans karaktär en tripp till dödsriket redan i slutet på första akten. Cranston själv säger så här i en intervju i podcasten "Nerdist":

- Att karaktären dog vid den tidpunkten var ett misstag. På riktigt. Det var ett stort misstag. Jag kunde se det redan när jag läste manuset. När jag läste det tänkte jag verkligen: "Oh, sidan 50, den här karaktären som är den känslomässiga kärnan i filmen, personen som guidar historien för tittaren, han dör? Vilket slöseri." Och jag tycker att de hanterade det ganska dåligt.

Han fortsätter med att förklara att det inte är av själviska skäl han ville att hans karaktär, Joe Brody, skulle ha överlevt lite längre:

- Oavsett om det var jag eller någon annan som spelade rollen så borde inte den karaktären ha dött så tidigt in i filmen. Det är bara dåligt historieberättande.

Han utvecklar hur han velat att historien skulle formas:

- Karaktären borde ha varit med sin son, och de borde ha börjat försonas lite mer och slåss tillsammans för att kunna åka hem så att Joe hade kunnat bli återintroducerad för sitt barnbarn. Och då, precis när deras förhållande håller på att läkas, så offrar sig fadern för att rädda sin son. Och det är sättet han borde ha dött på.

Oturligt nog kunde Bryan Cranston inte påverka manuset, då han anslöt som en av de sista skådespelarna, och filmen var i det läget redan för långt gången i planeringsstadiet.

"Godzilla 2" anländer år 2018, men då såklart utan Cranston i rollistan. Manusförfattaren till uppföljaren, Max Borenstein, talade i en intervju med Collider om hur arbetet går:

- Jag skriver manuset nu och det kommer bli jättebra. Jag vill inte berätta för mycket i det här läget. Gensvaret för den första filmen var verkligen eggande, men nu när världen är etablerad så kan vi göra större och bättre saker. Vi är verkligen upphetsade.

Undertecknad hoppas innerligt att träbocken Aaron Taylor-Johnson blir lika kortlivad i tvåan som Cranston blev i ettan. Det vore inte mer än rätt.

Gillade du  Gareth Edwards "Godzilla"?
| 12 augusti 2015 11:00 |