Skribent

Mats Karlsson

17 januari 2013 | 22:01

Farväl "Fringe"

Med en tår i ögat tar Patrik Jonsson farväl av J.J. Abrams science fiction-serie.

Imorgon kväll sänds det absolut sista avsnittet av J.J. Abrams science fiction-serie "Fringe" på Fox så denna torsdag tyckte jag det var dags att ta tillfället i akt att vinka av serien.

"Fringe" hade premiär hösten 2008 på Fox, den nionde september för att vara lite mer exakt och sedan dess har vi bjudits på hela fem säsonger bestående av de mest underliga fallen på TV just nu, men även på en hel del härliga karaktärer. Ifall någon för ett par tre år sedan hade sagt till mig att serien till slut skulle få fem säsonger hade jag förmodligen inte trott ett jota på detta.

För även ifall "Fringe" har haft en både stark och växande fanbase så har serien hela tiden fått strävat i motvind och detta redan från start. Den har ständigt varit nedläggningshotad och vid mer än ett tillfälle har Fox officiellt uttalat sig om att dra ur pluggen. Men likt en katt med nio liv har den liksom nästlat sig genom alla dödshot och ångat på vidare och detta tackar jag faktiskt Fox för.

Fox är annars rätt kända för att lägga ned serier hipp som happ och detta har till och med även hänt mitt i pågående säsonger. "Fringe" är dock undantaget, här har man verkligen lyssnat till sina fans, faktum är att jag tycker att Fox i det stora hela har börjat att skärpa sig vad det gäller att lägga ned serier innan de knappt har hunnit börja. Till exempel lät de både "Alcatraz" och "Terra Nova" rulla på till sina respektive avslutande avsnitt, nej jag gillade inte dessa serier, men det fanns ju faktiskt de som uppskattade dem så varför inte låta dessa själar åtminstone få se klart säsongerna? Sagt och gjort, Fox har verkligen varit givmilda.

Ingen hotad serie kan dock mäta sig med just "Fringe", hela fem säsonger trots att produktionskostnaderna har varit skyhöga och tittarsiffrorna har svikit. Men till viss del rår nog också Fox själva för detta i och med deras underliga sändningstider och ständigt omotiverade avbrott av serien. Som tittare har man ofta tvingats yrat runt i osäkerhet och funderat på ifall serien överhuvudtaget skulle komma tillbaka? Jag tror att de har tappat mycket tittare på grund av just detta, de mest ihärdiga fansen har så klart stannat kvar, men den mer allmänne kanal-zapparen har nog sedan länge bytt kanal.

Jag har sagt detta om många serier och jag säger det igen; "Fringe" hade nog mått bäst på en kabelkanal där man inte är lika beroende av reklamintäkter tillika tittarsiffror. Nu har dock Fox, trots hundratals motgångar, bjudit oss på i alla fall fem säsonger och imorgon kväll är vi dessutom lovade ett riktigt avslut och det ska de ha cred för!

Vidare har det så klart spekulerats vid olika uppköp där diverse streamingkanaler har varit på tapeten som tänkbara intressenter av att förlänga livet på serien. Dessutom har Fox själva hintat om en eventuell film. Nu kanske man inte ska lägga så mycket tro och hopp i sådana där uttal i och med att sådant där oftast ändå inte blir verklighet. Ja och kanske det är lika bra också, varför inte sluta på topp? "Fringe" har till stor del varit en riktigt bara serie med många fler ups än downs och får den nu bara ett värdigt avslut kanske man inte ska vara där och pilla något mer? Helt enkelt låta den begravas med värdighet innan konceptet står där helt urvattnat.

Annars kan jag rekommendera den här serien till alla er som inte har sett den, i alla fall till er som gillar det övernaturliga, mystik och lite hederlig sci/fi av god kvalitet. Känns väl lite dumt att sitta här och gå genom allt vad "Fringe" handlar om då den har rullat på några år nu, ni som inte vet får helt enkelt upptäcka detta själva, då får ni nog en bättre upplevelse också. Vad jag kan säga är att ifall man gillade "X-Files" så gillar man nog även "Fringe". Bör även tillägga att jag själv, som nu sitter här och uppmärksammar serien, först faktiskt gav upp efter drygt halva den första säsongen. Men som efter fler än en uppmaning att titta vidare sedan blev helt fast efter några ytterligare avsnitt. Detta är en serie som verkligen tar sig, den må behöva lite tid för vissa, men då man väl fastnar är den värd varendaste liten minut.

Det är klart att det känns lite vemodigt att nu behöva ta farväl av denna "kära gamla vän", men allting måste ha ett slut, även "Fringe". Så tack för alla år och säsonger och må du nu få vila i frid!

Så, nu torkar vi ögonen och ger oss på veckans nyheter!

"Skyfall"-herrarna John Logans och Sam Mendes skräck/dramaserie som jag snackade om här någon månad innan jul har nu hittat ett hem; Showtime. Serien har även fått en titel; "Penny Dreadful" och denna ska alltså utspela sig under 1800-talet och innehålla karaktärer som bland annat Dr. Frankenstein och hans monster, Dracula och Dorian Gray. Det ryktas om att Showtime tänker skippa ett pilotavsnitt och istället ge grönt ljus till en hel säsong rakt av, Logan har skrivit manuset och Mendes kommer att regissera.

Det blir Rupert Wyatt ("Rise of the Planet of the Apes") som sätter sig i regissörsstolen då AMC ska filma sin historiska drama/thrillerserie "Turn" och därmed gör även Wyatt TV-seriedebut. "Turn" baseras på Alexander Roses roman "Washington´s Spies" vilken handlar om en bonde/farmare som samlar ihop ett gäng barndomsvänner för att skapa "The Culper Ring", en väldigt udda och osannolik grupp av spioner, vilka spelade en viktig roll i Amerikas strävan för självständighet. Det hela kommer att utspela sig under sommaren 1778.

Den åttonde och förmodligen sista säsongen av "Dexter" kommer att sändas tidigare än väntat, den drar nämligen igång redan den 30:e juni tillsammans med Showtimes nya thrillerserie "Ray Donovan". Till hösten (29:e september) kommer "Homeland" istället att paras ihop med kanalens andra nya serie "Masters of Sex".
Det lär med andra ord bli en rätt blodig sommar i år.

CBS har avslöjat premiärdatumet för Stephen Kings och Steven Spielbergs thrillerserie "Under the Dome", den 24:e juni är det dags att bänka sig!

Jag hoppas att NBC har delat ut öronmuffar och hörselskydd till casten av "Law & Order: SVU" för den gamle öronsnaskande och före detta boxaren Mike Tyson har nämligen fått en roll som en dömd mördare i ett kommande avsnitt.

Snart ska Josh Whedon visa upp sitt pilotavsnitt av "S.H.I.E.L.D." för ABC och förväntningarna hos ABC-pamparna är skyhöga. Enligt rykten ska Whedon redan nu sitta och fila på fler avsnitt.

The CW har gett tummen upp för en pilot av "The Originals" som är en potentiell spin-off på deras "The Vampire Diaries". Originellt? Ironiskt nog, nä!

NBC har tilldelat ett pilotavsnitt av ett rättegångsdrama kallat "I Am Victor".

Syfy har lagt ned superhjälteserien "Alphas", två säsonger blev det.

Steven Bochco är tillbaka då TNT har gett klartecken till hans thrillerserie "Murder in the First".

I tisdags hade "Sex and the City":s prequel "The Carrie Diaries" premiär på The CW. Hur gick det då? Jo illa. Endast 1,6 miljoner såg premiären och den hade en minst sagt blygsam rating på 0.6. Denna kan vi nog börja vinka farväl till redan nu.

Lite guldglobar delades det ju ut i söndags också, en liten länk till samtliga vinnare får avsluta artikeln för denna gång. För att sammanfatta det kort så var de stora vinnarna "Homeland", "Girls" samt "Game Change", överraskande? Nja.

En vecka går fort så vi hörs väldigt snart igen, till dess; må gott!

| 17 januari 2013 22:01 |