Klipp

Skribent

David Sjögren

12 oktober 2014 | 09:00

Fallet som inspirerade "True Detective"

"True Detective"-världen kanske är verkligare än vad vi skulle vilja tro.
Årets mest omtalade TV-serie, "True Detective", om två detektivers 17-åriga jakt på en seriemördare i Louisiana, har setts och hyllats av många. Den har även kritiserats från olika håll, bland annat i form av anklagelser om plagiarism riktade mot skaparen Nic Pizzolatto. Att serien influerats av litterära verk är sannolikt, men en annan stark inspirationskälla kan obehagligt nog vara verklighetens Louisiana.

I småstaden Ponchatoula uppdagades för tio år sedan ett makabert fall av sexuella övergrepp mot barn, offer av djur och satanistiska ritualer i en lokal kyrka. Detta fall har olustiga likheter med vissa av seriens mörka inslag av mänsklighetens ondska och förvridna grymhet.

Tidningen VICE har gjort en 20-minutersdokumentär där man besöker staden och intervjuar poliser och detektiver som jobbade med fallet. Se klippet nedan:


"True Detective" är tack och lov fiktion, men det är intressant att notera att det finns många gemensamma element i Ponchatoula-fallet och fallet som Pizzolatto skapade för Rust Cohle och Martin Hart.
| 12 oktober 2014 09:00 |