Serie

Skribent

Sara Abdi

6 februari 2016 | 15:30

"Fallet O.J. Simpson" visas på SVT

Den hyllade serien om O.J. Simpsons mordrättegång kommer på svensk tv i mars.
I tisdags hade ”The People v. O.J. Simpson: American Crime Story” premiär på FX och om en månad visas första avsnittet på SVT. ”Fallet O.J. Simpson” är den svenska titeln på serien som handlar om mordrättegången där O.J. Simpson friades för morden på sin ex-fru och hennes vän. Dubbelmordet och den efterföljande rättegången mot den före detta amerikanska fotbollsspelaren är ett av de mest  uppmärksammade rättsfallen någonsin. 

Det var i juni 1994 som Nicole Brown Simpson och hennes vän Ronald Goldman hittades mördade och O.J. Simpson blev genast huvudmisstänkt. Efterspelet blev sedan en medial cirkus. Allt ifrån den timslånga biljakten, då O.J. hotade att ta livet av sig, till rättegången tv-sändes. Nu, drygt 20 år senare, blir det tv igen. Den här gången är det som dramaserie och det är Cuba Gooding Jr som syns i rollen som den mordmisstänkte. Åklagaren Marcia Clark porträtteras av Sarah Paulson, från bland annat ”American Horror Story”. O.J.:s advokater Robert Shapiro och Robert Kardashian spelas av John Travolta och ”Vänner”-skådisen David Schwimmer. Och eftersom Robert Kardashians familj har gått och blivit megakändisar efter hans död så figurerar även delar av Kardashian-klanen i serien, hans fru Kris Jenner spelas av Selma Blair. 


Serien har fått fina recensioner. The New Yorker kallar den ”en beroendeframkallande, mirakulöst väl-castad dramatisering”. Recensenterna verkar överens om att skådespeleriet, förutom kanske John Travoltas, överlag är bra. Sarah Paulson har framför allt blivit hyllad för sin insats. Producenten Ryan Murphy har i en intervju i Variety sagt att Sarah Paulson var hans första och enda val till rollen som åklagaren Marcia Clark och att de byggde resten av ensemblen runt henne. 

Även om alla som inte har bott under en sten sedan mitten av nittiotalet vet att O.J. Simpson blev friad, så lär den här serien vara väl värd sina tio timmar. 

Den 6 mars visas första avsnittet av ”Fallet O.J. Simpson” på SVT.
| 6 februari 2016 15:30 |