Film

Skribent

Kim Nilsson

27 februari 2009 | 17:18

Expertråd från en shopaholic

Det är inte lätt att vara shoppingberoende nu när världen drabbats av dålig ekonomi. Huvudkaraktären Rebecca Blomwood i snart bioaktuella ”En shopaholics bekännelser” brottas med precis samma problem, men har åtminstone kostymmakaren Patricia Field som hjälpreda. Men enligt modeexperterna Clare Watson och Becky Day är det faktiskt inte speciellt svårt att klä sig snyggt och trendigt utan att lämna stora hål i plånboken. De delar här med sig av sina bästa tips till MovieZines läsare.

Statistiken talar sitt tydliga språk, kvinnor i västvärlden är shoppingberoende. Enligt brittisk forskning tänker 74 procent av alla kvinnor på shoppning minst en gång i minuten och 75 procent skulle välja att shoppa framför alla andra fritidsaktiviteter. Som om inte det skulle vara nog så görs ungefär 85 procent av all shoppning i hela världen av just kvinnor medan 27 miljoner européer har erkänt sig vara beroende av shopping. Just ordet ”shopoholic” kan därmed räknas som ett vanligt fenomen snarare än en annorlunda stereotyp.

Därför är det inte speciellt konstigt att manusförfattaren Sophie Kinsella och Hollywoodproducenten Jerry Bruckheimer valt att skildra den populära klädgalningen och shoppingfantasten Rebecca Bloomwood i filmen ”En shopaholics bekännelser”. Vad som dock överraskar är att man nu låter henne känna på den världsomspännande lågkonjunkturen.

Och precis som Rebecca undrar man hur man nu ska kunna fortsätta att shoppa som en tok så att vi slipper göra några modemisstag, utan att fullständigt drunkna i skulder och dålig ekonomi. Enligt stylisten Clare Watson, personlig stylist på NHJ Style Consultancy, kan man faktiskt klä sig snyggt och iögonfallande utan att behöva jaga eller skapa trender. Hon rekommenderar att man bör titta lite extra på kvinnor som enligt egen smak, klär sig inspirerat och snyggt eller att titta lite närmare på hur kvinnor i din närhet klär sig på till exempel kontoret eller under en utekväll. Becky Day, manager för London Fashion Weekend, tycker att de som klär sig som modellerna i ett modemagasin bör tona ned stilen några steg om den ska användas i vardagen.

Några extra intressanta råd kommer från stylisten och kostymmakaren Patricia Field, som var ansvarig för kläderna i både serien och filmen ”Sex and the City” och som nu är aktuell efter att ha skapat hela garderoben till den kommande Disneyprodcerade-filmen ”En Shopoholics bekännelser”. Resultatet är både överraskande och coola kläder som ska inspirera unga tjejer till att våga experimentera och ha roligt. Precis som filmens huvudkaraktär Rebecca Bloomwood. Om man tycker att filmens mode är lite väl extremt kan man å andra sidan bara låna vissa idéer som till exempel att fästa ett snyggt skärp runt en välanvänd klänning eller att piffa upp en tråkig kappa med en färggrann scarf.

Men den svåra frågan är ändå hur man kan fortsätta att klä sig i det senaste modet när man har en tight budget som gör att man kan tvingas till att köpa förra årets reakläder. Enligt Clare Watson kan man vara cutting edge billigt genom att göra sin modeläxa noga. Det går nämligen att titta framåt och se vad som kommer att slå nästa år inom modet genom god research i modetidningar och redan nu gå ut och köpa detta till fyndpriser. Då ligger man både före alla andra samtidigt som man inte behöver göra för stora hål i plånboken. Becky Watson håller med och rekommenderar alla att redan nu besöka London Fashion Weekend där man kan hitta prover från nästa års kollektion och reapriser på överskottsvaror som dock är märkeskläder.

Med dessa råd i bakhuvudet vill vi dock gärna veta vad som är ett absolut måste för 2009. Experterna är eniga om att ruffiga pojkjeans med hål och som kan läggas upp är helt inne liksom den form av manliga långbyxor med tydliga pressveck som burits av bland annat "Desperate Housewives"-stjärnan Eva Longoria Parker på senare tid. Tillsammans med högklackade stövlar blir det den hetaste looken just nu.

Clare Watson påpekar också att det alltid finns några grundplagg som bör finnas i varje garderob oavsett vilka trender som råder eftersom det garanterar en chick och stilrätt look för varje säsong. Bra basplagg gör också att man på ett enkelt sätt kan får enkla och effektiva lösningar de där dagarna när du inte vet vad du ska ha på dig. Dessa plagg är, enligt henne, mörka och slimmade jeans, svarta, vidbenta långbyxor, en stilren, vit blus, en bra variant av den lilla svarta, en figursydd blazer, svarta och spetsiga skor och några snygga bälten. Genom att blanda dessa och variera i olika kombinationer tillsammans med några färggranna och trendiga accessoarer och en svart eller brun läderväska, blir det modeperfektion. Enligt Becky Day är just väskan en väldigt viktigt faktor gällande ens egen stil.

Dessa tips gör att du kan känna dig moderiktig samtidigt som det är investeringar som inte behöver svida alltför mycket. Både Watson och Day menar att det finns två gyllene regler att tänka på: ta vara på din personlighet och klä dig alltid i plagg som passar din figur. Om du alltid följer detta är du också alltid halvvägs till att se fantastisk ut hela tiden. Och för att få det där lilla extra till din egen look, passa på att besöka din biograf från och med den 20 mars då du kan se hur Patricia Field har arbetat med Rebecca Bloomwoods innovativa och inspirerande mode i filmen ”En shopaholics bekännelser”. För precis som huvudkaraktären i den filmen är det många som vill prova nya saker samtidigt som man vill balansera sina professionella och privata ambitioner med sin totala förälskelse i shopping.

Experternas tips om hur du ska klä dig:
• Klä dig alltid efter din figur
• Tappa inte bort dig själv i för många trender
• Lägg den största summan på riktigt bra basplagg. Det gör att du kan se chic ut även när du inte orkar, eller kan, jaga dyra trender.
• En färggrann och chick accessoar kan pigga upp ett trist plagg

Experternas tips om hur du INTE ska klä dig:
• Bär aldrig hudfärgade tights tillsammans med öppna sandaler.
• Undvik färger som är grälla eller självlysande.
• Korta eller avslöjande plagg bör användas med försiktighet.
• Vad som passar i ett sammanhang behöver inte göra det i ett annat.

Se Behind the scenes från "En shopaholics bekännelser"

| 27 februari 2009 17:18 |