Film

Skribent

Erika Jarhed

12 april 2023 | 12:00

Ett år kvar till "Lord of the Rings: The War of the Rohirrim"

Nedräkningen kan börja! Vi har samlat ihop allt vi vet om den kommande anime- och prequel-filmen som får biopremiär 12 april 2024.
Under sommaren 2021 gick man ut med nyheten att Warner Bros kommer att utveckla en helt ny "Sagan om ringen"-film tillsammans med New Line Cinema, som också stod bakom Peter Jacksons legendariska filmtrilogi och "Hobbit"-filmerna. Filmen, med namnet "Lord of the Rings: The War of the Rohirrim", kommer att vara en animerad film som kommer att utforska historien om vad som hände innan händelserna i "Sagan om ringen".
 
Och idag kan nedräkningen för den nya filmen börja på riktigt, då det är exakt ett år kvar till biopremiär. Men vad vet vi egentligen om den kommande filmen?
 

Vad kommer den att handla om?

 
"Lord of the Rings: The War of the Rohirrim" kommer att utspela sig 183 år innan Peter Jacksons filmtrilogi. Vi kommer att få bekanta oss med Helm Hammerhand (på svenska även kallad Helm Hammarnäve). Han är den nioende kungen av Rohan och är en legendarisk figur i Tolkiens mytologi som är känd för sitt aggressiva uppträdande och sin benägenhet att döda sina fiender med sina bara händer, därav smeknamnet "Hammerhand". 
 
I filmen kommer vi att få se en riktigt blodig strid där Hammerhand måste försvara sig mot en armé av Dunlendings som leds av den hämndlystna Wulf. Striden gav fästningen Helms klyfta dess namn. 
 
Large 50994296a9391758b0f955d0c3284d8d large 08261a95a1b8d61a06c19e6c5b1be9e0 helm lotr
 

Vilka är med?

 
I somras avslöjades vilka skådespelare som kommer att medverka i prequel-filmen och i rollistan hittar vi ingen mindre än Miranda Otto som spelade karaktären Éowyn i Peter Jacksons filmer "Sagan om de två tornen" och "Sagan om konungens återkomst". Otto kommer att ge röst till karaktären Éowyn, och kommer även att vara med som filmens berättarröst.
 
Brian Cox ("Zodiac", "Succession") gör rösten till huvudkaraktären Helm Hammerhand och Luke Pasqualino ("Skins") spelar Wulf, en hänsynslös ledare för Dunlendings som söker hämnd mot Rohan för sin fars död.
 
 
Vi kommer även att få höra Gaia Wise ("A Walk in the Woods") som gör röst till Helms dotter som också ger sig ut i strid för att försvara sitt folk och Shaun Dooley ("Misfits") kommer spela Freca, Wulfs far som är hertige av Dunlending. Laurence Ubong Williams ("The Capture") gör röst till Fréaláf Hildeson som är Helms brorson och efterträdare till Rohans tron.
 
Även Lorrarine Ashbourne ("Bridgerton"), Benjamin Wainwright ("The Split"), Michael Wildman ("Hobbs & Shaw") och Jude Akuwudike ("Beasts of No Nation") är med på rollistan, men exakt vilka de kommer att spela har man ännu inte tillkännagivit.
 
Large 50994296a9391758b0f955d0c3284d8d large 855d0f32c127fea194ecb9dfc3f85d4e the lord of the rings the war of the rohirrim  breachedoraswalls 01b large
 

Vilka står bakom filmen?

 
Den japanska animationsregissören Kenji Kamiyama har tagit sig an uppdraget att regissera filmen, som tidigare bland annat har gjort "Blade Runner: Black Lotus". Jeffrey Addiss, Phobe Gittins och Will Matthews står för manus.
 
Tyvärr är inte Peter Jackson involverade i den nya filmen, men Philippa Boyens som skrev manus till filmtrilogin och som också producerade "The Hobbit"-filmerna är med och agerar som konsult.
 
Dessutom är illustratrörerna John Howe och Alan Lee, som var med och utformade världen i både Jacksons filmtrilogi och Hobbit-filmerna, med i det kreativa teamet. Och ni kan vara lugna - fans kommer att känna igen sig i den visuella stilen då filmen kommer att inspireras av de tidigare filmerna, vilket vi kan se på de första konceptbilderna.
 
Thomas Newman ("Skyfall") står för musiken, men troligtvis kommer filmen att inkludera och inspireras av Howard Shores magiska toner från originalfilmerna också. 
 
 
De har det senaste året varit snålt med nyheter kring filmen, men det vi vet är att arbetet med animationen började redan under 2021. Sam Register, VD för Warner Bros. Animation gjorde ett uttalande i samband med att nyheten släpptes.

- Det här blir ännu en episk skildring av Tolkiens värld och något som aldrig har berättats förut.
 
Filmen får biopremiär 12 april 2024. Hur mycket ser ni fram emot "Lord of the Rings: The War of the Rohirrim"?
| 12 april 2023 12:00 |