Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 november 2023 | 21:00

Ethan Hawke ser tillbaka på kultfilmen från 1994: "Folk missar poängen"

Valde Winona Ryder rätt kille i "Reality Bites"?
När man pratar om betydelsefulla 90-talsfilmer brukar "Reality Bites" ofta komma på tal. Den romantiska dramakomedin från 1994 följde en ung dokumentärfilmare och hennes tankar kring kärlek, jobb och livet efter college.
 
Hela Generation Z kunde känna igen sig i Ben Stillers film, där han också spelade en av tre huvudroller - Winona Ryder och Ethan Hawke var de andra två.
 
Nästan 30 år senare ser Ethan Hawke tillbaka på en av sina genombrottsroller, som slackern och musikern Troy. Under en presskonferens på Stockholms filmfestival fick han frågan om hans syn på filmen förändrats med åldern - och om Lelaina valde rätt kille i slutändan.
 
- Idén om att man skulle välja killen som inte vill jobba utan bara vill hänga, framför killen som uppenbart kommer tjäna miljoner... Det där är intressant, säger Hawke.
 
- Det underbara med filmen är hur Winona spelar, och så Helen Childress manus... När folk pratar om filmen så missar de ofta poängen med filmen. Det är att hon befinner sig på en egen resa. Jag har inga höga förhoppningar för Lelaina och Troys relation i framtiden. Jag tror också att den andre snubben var för ytlig för henne. De var bara två tillfälliga pojkvänner i hennes liv. Hon kommer få så mycket bättre än någon av dem.
 
 
Ethan Hawke såg nyligen om "Reality Bites" och märker hur en 90-talsklassiker kan förändras när man ser filmen och karaktärernas dilemman i en annan tid:
 
- Jag tycker det är lustigt. Världens syn på vad som är bra eller dåligt förändras. Det var en enorm snackis under 90-talet om ett musikband fick använda sin musik i reklamsammanhang, man skulle se ner på dem och håna dem. Idag har band inga andra möjligheter för att tjäna pengar på sin musik.
 
- Se också på Ben Stillers karaktär. Idag hyllar vi dem som får pengar och status, och det verkar galet att hon skulle välja den andra snubben, säger Hawke.
| 12 november 2023 21:00 |