Serie

Skribent

Josefine Krischausky

12 januari 2023 | 15:00

En tv-serie baserad på "Crouching Tiger, Hidden Dragon" är på gång

Romanen som låg till grund för Ang Lees Oscarsbelönade film ska nu, tillsammans med övriga delar i den kinesiska bokserien "Crane Iron", adapteras även för tv-rutan, av en av producenterna bakom "Lucifer".
Det har blivit dags för "Crouching Tiger, Hidden Dragon" att få nytt liv. Deadline rapporterar att producenten Jason Ning för närvarande håller på att utveckla en tv-serie baserad på romanen med samma namn, som även låg till grund för Ang Lees prisbelönade film från 2000, samt de övriga verken i bokserien "Crane Iron".
 
"Crouching Tiger, Hidden Dragon" är bok nummer fyra i serien, som skrevs av författaren Wang Dulu och publicerades i fem delar mellan 1938 och 1944. Handlingen utspelar under en ospecificerad tid i det sista, kinesiska kejsardömet, och följer fyra generationer av så kallade wuxiahjältar. 
 
Lees film, med Michelle Yeoh i huvudrollen, baserades alltså främst på den fjärde boken, men lånade även vissa element från de andra verken i serien. Actiondramat hyllades bland annat för sina stridsscener och belönades senare med fyra Oscars, däribland i kategorin Bästa utländska film. År 2016 släppte Netflix en engelskspråkig uppföljare, "Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny", som däremot möttes av negativa omdömen från kritikerna. 
 
Ning tidigare arbetat som producent för den populära Netflix-serien "Lucifer", samt tv-produktioner som "Perception" och "The Expanse". Vilka andra namn som kommer att vara involverade i "Crane Iron"-serien återstår ännu att se. 
| 12 januari 2023 15:00 |