Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 mars 2019 | 22:30

En ny sorts hämndlust styr den nya "Billions"-säsongen

Den fjärde säsongen av "Billions" är äntligen här - och även om mycket är sig likt finns det nu en tydlig skillnad mot de tidigare säsongerna.
De tre första säsongerna av "Billions" har lyckats skrapa ihop en trogen skara av fans. På ytan kan serien lätt missförstås som onödigt flashig och självupptagen, av någon som "råkar" se ett avsnitt taget ur sitt sammanhang. Men vi som fortfarande tittar har alla förstått att "Billions" är en serie som måste få skölja över dig med all sin absurditet, utan att dömmas för den. För under den flashiga ytan döljer sig några av de mest tillfredsställande, hjärtskärande och välskrivna vändningarna av alla nu aktiva tv-serier.
 
Det råder ingen tvekan om att innan den fjärde säsongen har tagit oss hela vägen in i mål, så kommer vi att ha lurats gång på gång och njutit hela tiden. Under tidigare säsonger har det däremot alltid funnits en konstant drivkraft, som handlingen alltid egentligen har kretsat kring. Nämligen kampen mellan Chucks (Paul Giamatti) och Bobbys (Damian Lewis) olika sätt att se på världen - och viljan att förgöra varandras sidor av den. 
 
De har under säsongernas gång turats om med sin framgång i denna kamp, tills det i den tredje säsongen helt enkelt blev oundvikligt att föra dem samman. Två fruktansvärt smarta och manipulativa människor, med ett gemensamt problem, insåg slutligen att de kunde ta vara på varandras styrkor.
 
 
Efter att både Chuck och Bobby avslutade den tredje säsongen med enorma personliga nederlag. Är den hämndlust som de normalt sett skulle ha riktat mot varandra, istället vänd mot alla andra. Vi hinner under premiäravsnittet knappt se deras olika liv blandas. Men en säsong i vilken Chuck kan slå en signal till Bobby för att få hjälp med sin plan, är en säsong jag omöjligt kan förutse hur den kan komma att sluta - vilket känns helt fantastiskt bra.
 
Vad tyckte du om den fjärde säsongens premiäravsnitt? Kommentera gärna nedan!
| 18 mars 2019 22:30 |