Serie

Skribent

Patrik Jonsson

10 augusti 2017 | 18:00

Nya Stephen King-serien ”Mr. Mercedes” har fått en mycket lovande start

Den ikoniska skräckförfattaren Stephen King är onekligen i ropet just nu, inte minst tack vare den oerhört lovande thrillerserien "Mr. Mercedes". Patrik Jonsson har sett de två första avsnitten.
I tidningar, på nätet, i stort sett överallt, kapas just nu filmversionen av Stephen Kings magnum opus "The Dark Tower". Tv-serien "The Mist" rullar för fullt. I september, alltså redan nästa månad, får vi se en filmversion av romanen (och tv-serien) "Det", dessutom har hans nya roman "Sleeping Beauties" premiär samma månad. På allt detta har dessutom streamingkanalen Hulu premiär för Stephen King-hyllningen "Castle Rock" tidigt 2018.

Stephen King, Stephen King och Stephen King. Kan man få för mycket av Stephen King? Tydligen inte.

För utöver allt som redan nämnts hade alltså thrillerserien "Mr. Mercedes" premiär så sent som igår natt i Staterna. Jag har spanat in de första avsnitten och här följer lite om vad jag tyckte.
 

"Mr. Mercedes" kretsar kring ett vansinnesdåd

 
Tv-serien "Mr. Mercedes" bygger på romanen med samma namn från 2014 - en bok som ingår i en trilogi med böckerna "Finders Keepers" (2015) och "End of Watch" (2016) - och kretsar alltså främst kring ett fruktansvärt vansinnesdåd.
 
En tidig morgon någonstans i Ohio köar nämligen en mängd människor utanför den lokala arbetsförmedlingen. Ut ur morgondimman dyker plötsligt en grå Mercedes upp och mejar iskallt och brutalt ned den långa kön. Åtta omkommer, femton skadas allvarligt och bilen försvinner från platsen för att dumpas en bit därifrån, låst och utan några som helst ledtrådar om vem förövaren var, än mindre något om hans motiv.
 
 

Efter flera år tar mördaren kontakt

 
Några år efter händelsen pensioneras polisen tillika utredaren Bill Hodges (gestaltad av en alldeles fenomenal Brendan Gleeson) och mysteriet med Mercedesmördaren är ett av de fall han tvingas lämna olöst. Något som dagligen både irriterar och tär i Hodges huvud, frustrationen vill aldrig släppa greppet. Livet som maktlös pensionär gör att han försvinner allt mer in i dimma av likgiltighet. Hodges liv får dock en oväntad och obehaglig vändning då han plötsligt får ett bisarrt brev från mördaren...
 
 

Stephen Kings första hårdkokta deckare

 
Som ni kanske hör är detta inte den typiska Stephen King-berättelsen, och det stämmer. "Mr. Mercedes" är en mer jordnära historia, men för den sakens skull knappast mindre skrämmande, snarare tvärtom. Det är mörkt, det är grått och det är mellan varven riktigt hopplöst, sedan doftar det hela väldigt mycket noir. Kanske inte så konstigt då Stephen King själv sagt att detta är hans första hårdkokta deckare. Nog är "Mr. Mercedes" en slags deckare alltid, lyckligtvis en mycket dramatisk, obehaglig och spännande sådan.
 
 

David E. Kelley + Stephen King = sant?

 
Förutom Stephen King bör man även nämna en annan viktig spelare i sammanhanget; nämligen producenten David E. Kelley ("Ally McBeal" & "Boston Legal"). En herre som på den senaste tiden gjort en hejdundrandes comeback med serierna "Goliath" och "Big Little Lies". Sin vana trogen har Kelley lyckats mycket väl med både karaktärerna och dialogerna. Just detta är oftast ett kännetecken då det gäller produktioner signerade Kelley och här är "Mr. Mercedes" definitivt inte något undantag.
 
 

En fantastisk rollista

 
Självfallet hjälper det med en grymt stark rollista ledd av den alltid så gemytlige Brendan Gleeson. Här finns inte ett enda svagt kort, till exempel har nog Harry Treadaway aldrig varit så bra. Även regissören Jack Bender, som tidigare regisserat allt från "Falcon Crest" till "Lost" och "Game of Thrones" ska ha massa cred. Ty stämningen i "Mr. Mercedes", looken, ja helheten överhuvudtaget, är verkligen helt utsökt!
 
 

"Mr. Mercedes" kan vara den bästa Stephen King-serien någonsin!

 
Nu har jag endast tagit del av de två inledande avsnitten av "Mr. Mercedes", men av att döma av vad jag hittills sett är detta oerhört lovande. Jag kan med handen på hjärtat säga att det var bra länge sedan jag njöt så pass av en Stephen King-baserad produktion, film som tv-serie.

Det är ganska så uppenbart att så fort någon med förståelse för grundmaterialet tar sig an en King-berättelse blir det bli grymt bra. Se bara på Frank Darabont och "Nyckeln till frihet". Är David E. Kelley (tillsammans med Jack Bender) en slags Darabont gällande "Mr. Mercedes"? Det ser tamejf-n så ut. Med detta sagt kan detta mycket väl vara den bästa Stephen King-serien som hittills sett dagens ljus. "Det" och "The Stand" i all ära, håller "Mr. Mercedes" hela vägen ut har vi en nutida klassiker!

"Mr. Mercedes" består av tio avsnitt och sänds just nu på amerikanska Audience Network. Det finns i skrivandes stund dessvärre ännu ingen information om någon svensk plattform/kanal köpt in serien. Håll dock för guds skull ögon och öron öppna, denna ska man inte missa.
 
 
Vilken är er favorit King-serie? Kommer ni att se "Mr. Mercedes" dagen den uppenbaras här hemma i Svea? Kommentera gärna nedan!
| 10 augusti 2017 18:00 |