Film

Skribent

Sofie Eliasson

10 april 2016 | 09:00

En introduktion till anime: Vad är egentligen grejen med japansk film?

Ni känner säkert igen det när ni ser det: de stora ögonen, skarpa hakorna och kreativa frisyrerna. Som liten såg ni kanske "Pokémon" (som tro det eller ej fortfarande är igång) och "Sailor Moon". Men utöver det, har ni någonsin sett på anime? Och vad är det egentligen för något? När nu senaste filmen från studio Ghibli har haft svensk premiär rätar vi ut några av frågetecknen.
Anime har funnits i Japan sedan början av 1900-talet men slog inte igenom utomlands förrän långt senare. Under 60-talet fick Tezukos "Astro Boy" sändningstid i USA men möttes med viss kritik mot innehållet. Det stora genombrottet kom inte förrän under 90-talet, framför allt runt millennieskiftet, mycket tack vare den nya tekniken. Internet har haft en stor roll i spridandet av anime och är en av anledningarna till att det har blivit så populärt. Många serier släpps numera direkt på nätet för att nå en större publik. 



I Japan används termen för all sorts tecknad eller animerad film och serier. I väst används den för att antingen beteckna den specifika stilen eller för att visa på att filmen eller serien kommerfrån just Japan. Oftast benämns inte liknande animation från andra länder som anime utan snarare som inspirerat av det eller liknande, t.ex. den amerikanska serien "Avatar: The Last Airbender". Fokus i anime ligger inte på rörelse utan snarare på uttryck och bakgrunderna är ofta fantastiskt vackert gjorda. Det kan därför upplevas nästan hackigt när karaktärerna rör sig över skärmen och ovant för någon som är van vid Disney och Dreamworks. All anime ser dock inte likadan ut, utan stilen kan variera. Jämför bara de gamla "Sailor Moon"-avsnitten med de nyare Ghiblifilmerna.



Förutom de rent visuella skillnaderna så skiljer sig japansk animerad film framför allt till innehållet. Eftersom anime görs med inte bara barn som främsta målgrupp får den ofta både en större bredd och djup. Svåra ämnen som död och sorg kan hanteras på ett mer rättframt sätt och ger möjlighet till mer realistiska och starka skildringar. Samtidigt är övernaturliga och överdrivna inslag vanliga. Det ger ett unikt intryck och är kanske en del av framgångskonceptet. 

Det namn vi kanske oftast hör talas om i sammanhanget är Studio Ghibli och Hayao Miyazaki. Filmbolaget grundades under mitten av 80-talet med Miyazaki, Isao Takahata och Toshio Suzuki i spetsen. De har producerat en mängd filmer och nått enorm framgång. 2013 kom beskedet att Miyazaki skulle sluta göra filmer och att "Det blåser upp en vind" skulle bli hans sista film. 



Det är hos Studio Ghibli som jag skulle föreslå att ni börjar om ni är nyfikna på anime. De är just nu aktuella med filmen "När Marnie var där" som handlar om astmatiska Anna. Hon har aldrig passat in men hittar en vän i mystiska Marnie. Miyazakis mest kända film måste vara "Spirited Away", och det med rätta. Den vann en Oscar för bästa animerade långfilm 2003 och har dragit in enorma summor. Färgsprakande, rörande och fylld till brädden med fantasi fängslar den en omedelbart. Otroligt sevärd, helt enkelt. 

"Min granne Totoro" är en personlig favorit. Vill man se något med svensk koppling finns antingen filmen "Kikis expressbud" inspirerad av Stockholm och Visby, eller animeserien från 2015 om Ronja Rövardotter, regisserad av Miyazakis son och gjord tillsammans med Polygon Pictures.



Men anime är som sagt inte bara film. Serierna finns i överflöd och för alla åldrar. En del baseras på manga, som t.ex. "One Piece". Populära just nu är bland andra "Free!", en ungdomsserie om manliga simmare och "Attack on Titan", serien om unge Eren Jaegar som måste slåss mot titaner för att rädda mänskligheten. Avsnitten är ofta korta och det finns serier i alla möjliga genres. 

Så, vad är egentligen grejen? För det första, så är anime ett otroligt brett fält, med något för de flesta. Långfilmer, serier, fantasy, realism, anime för barn, för vuxna... Faktum är att anime är så stort att det mesta som nämns här har samma målgrupp och liknande stil. Mitt förslag är att börja med någonting här för att sedan ge er ut i djungeln kallad internet för att hitta det som passar just er. Man kan hitta i princip allt. För det andra så är det annorlunda. Även om en del av industrin fått kritik för att ha blivit alltför influerad av amerikansk media (det japanska har självklart också påverkat det amerikanska) så finns här otroligt mycket nytt att hämta och njuta av. Det är fantasifullt och behandlar teman och problem från andra perspektiv. Framför allt är mycket av det fantastiskt bra. Speciellt Totoro, om ni frågar mig...

Har du sett någon anime, och vad tyckte du om det i så fall? Tipsa gärna om fler filmer och serier i kommentarerna!
| 10 april 2016 09:00 |