Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

15 september 2015 | 18:30

En actionfilm som inte liknar något annat

"Hardcore" är något helt nytt, och kritikerna älskar den.
Har du sett musikvideon till Biting Elbows låt "Bad Motherfucker"? Om inte, gör det! Den är cool. Och originell. Den har nästan 30 miljoner visningar på YouTube i skrivande stund också, och regissören bakom den har nu tagit sitt koncept och gjort en fullfjädrad långfilm av det. 

Vad är konceptet då? Jo, musikvideon visade ett helt, fullkomligt actionspäckat händelseförlopp, fullt med eldstrider och benknäckande slagsmål, enbart sett ur förstapersonsperspektiv. Som ett spel, alltså, fast live-action. Filmversionen heter "Hardcore" och i huvudrollerna ser vi Sharlto Copley (ja, han spelar flera roller) från "District 9" och Haley Bennett från "The Equalizer". Filmen premiärvisades nyligen på Torontos filmfestival, till idel positiva omdömen.

Man skulle lätt kunna tro att ett såhär udda, gimmick-artat koncept inte håller för en hel 90-minutersfilm, men regissören Ilya Naishuller får det tydligen att funka genom att erbjuda en intressant handling injicerad med lite nödvändig humor.

Så här skriver några av de stora recensenterna  där borta i staterna om "Hardcore":


- "Hardcore är inte en perfekt film på något sätt, men det är en blixtsnabb 90-minuters-fest full av eldkraft, action och blod, och det är en aldrig tidigare skådad cineastisk bedrift. Naishuller må ha gjort ett namn för sig med den här typen av GoPro-action, men man får inte en fullpackad biograf att jubla högt i en-och en halv timme bara genom att luta sig mot en gimmick. Naishuller har ett fast grepp om det visuella formatet men han vet också uppenbarligen hur man får ut det bästa av sina skådespelare och också hur man levererar en tilltalande berättelse.


- En "guilty pleasure", visst, men fortfarande en hagelsvärm av härligt urspårade hårdrocks-överdrifter.


- "Hardcore" gör många saker rätt och är en fullständig njutning att titta på. Det här känns som början på en helt ny genre full av experimentellt filmskapande. Håll i er.

Är du ännu inte övertygad om att du bör ge "Hardcore" en chans? Kolla in trailern nedan:

| 15 september 2015 18:30 |