Film

Skribent

Daniel Berglund

21 februari 2024 | 12:00

Inför "Dune: Part Two" - De 12 viktigaste karaktärerna att ha koll på

Det är nu över två år sedan "Dune: Part 1" släpptes, och karaktärerna vi såg har kanske börjat falla ur minnet. Därför är det dags för en påminnelse och en inblick i vad vi kan förvänta oss att se på bioduken den 28 februari.
Den 22 oktober 2021 bevittnade vi första delen av vad som verkar bli en trilogi. Vi fick följa Paul Atreides när hans familj begav sig till staden Arrakeen på order av kejsaren. Men huset Atreides störtades av den politiska rivalen, familjen Harkonnen, vilket ledde till mordet på Pauls pappa, Leto. Det tvingade även Paul och hans mamma Jessica ut i öknen, där de träffade och allierade sig med ett ökenfolk.
 
Om du sedan dess längtat efter mer sand och inte känner att den svenska stranden räcker, så är det just detta du får se i "Dune: Part 2". För att befinna sig på en annan planet - Arrakis - och 20.000 år i framtiden, så är det förvånansvärt många ansikten som vi känner igen.
 
Med en rollsättning som resulterat i en myriad av A-listade skådespelare är förväntningarna höga. Utöver de karaktärer vi redan bekantat oss med i första filmen kommer vi även att introduceras för ett flertal nya. 
 

Paul Atreides - Timothée Chalamet

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vi börjar listan med huvudpersonen själv. Mannen, myten, Messias. I alla fall enligt ökenfolket Fremen. Sist vi lämnade biosalongen hade Paul och hans mamma precis blivit accepterade av dessa. I förra filmen dog Leto Atreides (Oscar Isaac) - Pauls pappa - vilket komplicerar saken med tanke på att Paul är det enda barnet.
 
Frågan är: Kommer han leva upp till alla de förväntningar som har satts på honom? Det får tiden (eller Denis Villeneuve) avslöja. Chalamet, som vi i julas också såg i “Wonka”, kommer definitivt att göra ännu en bra insats med denna roll. 
 

Chani - Zendaya

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den förra filmen fick kritik från flera håll för den brist på skärmtid som Zendayas karaktär - Chani - fick. Hon är bokstavligt talat Pauls drömtjej, och visades framförallt i hans visioner och framåt slutet av filmen. Chani var totalt med i endast 7 minuter av den 2 timmar och 35 minuter långa speltiden. Hon är en begåvad krigare med många talanger.
 
Det finns vissa saker om Zendayas karaktär som Villeneuve inte visat än, och dessa kommer utan tvekan att göra hennes koppling till andra filmen extremt stark. Både narrativt och emotionellt. 
 

Baron Vladimir Harkonnen - Stellan Skarsgård

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nu är det hög tid att vi nämner vår egen kära Stellan. Här personifierar han girighet och tyranni i karaktären Vladimir Harkonnen, också känd som Baronen.
 
I första delen överlevde Vladimir ett mordförsök av Leto Atreides, hans starkaste rival, när han höll på att anfalla hela Atreides släkt i staden Arrakeen. Vladimir har som mål att vidga huset Harkonnen så långt det bara går, oavsett hur hänsynslöst det än sker. Han tror dock att Paul och Jessica är döda, så vi får se hur det går…
 

Stilgar - Javier Bardem

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ledaren för Fremen-folket kommer att ha en betydligt större roll i den kommande filmen. Sietch Tabr - den plats dit huvudpersonerna kommer i slutet av del ett - styrs av Stilgar. Den spanska skådisen spelar här någon som av omgivningen anses vara mycket vis. Stilgar har en stark koppling till planeten och är en mästare i överlevnad. 
 

Lady Jessica Atreides - Rebecca Ferguson

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Jajamän! En svensk skådis till som är värd massa uppmärksamhet! Vi har precis sett Ferguson på biograferna i den senaste "Mission: Impossible"-filmen, men i februari får vi se henne i rollen som Paul Atreides mamma.
 
Hon var konkubin till Hertig Leto och är medlem i systerskapet Bene Gesser, som vi fick se en del av i första filmen. Jessica har där blivit en duktig användare av Voice - en audio-neurotisk teknik där man får full kontroll av motståndaren. Detta försöker hon lära sin son.
 
När vi såg henne sist hade hon tillsammans med Paul blivit accepterad av Fremen-folket, något hon uttryckt en stark motvillighet till, då hon bara vill komma ifrån Arrakis. 
 

Gurney Halleck - Josh Brolin

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
En av de få överlevande från Harkonnens attack är vapenmästaren Halleck. Brolin är känd tidigare från bland annat "No Country For Old Men" (2007) och som Thanos i MCU. Här spelar han en av Pauls mentorer. Vi kommer att se honom kämpa till det yttersta för Atreides-släktet, då han ser Paul som sin egen son - även om han aldrig skulle säga det rätt ut. 
 

Glossu Rabban - Dave Bautista

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vem passar bättre till att spela besten Rabban än Drax the Destroyer? Denna antagonist kommer att åter agera som Baronens vapen då han överlevde förra filmen. Rabban är brutal och skoningslös. Han fick i slutet av förra filmen uppdraget av Vladimir att hantera kryddan Melange som är ofantligt värdefull och som finns att hitta på planeten.  
 

Alia Atreides - Anya Taylor-Joy

 
 
Vi fortsätter vår lista med de karaktärer som ännu inte har visats mer än i en av Pauls visioner, men som är centrala i bokens andra hälft och intrigen som helhet. Det är karaktärer som vi kommer att möta i den kommande filmen, och vi börjar med ingen mindre än Pauls syster, som Jessica är gravid med under Harkonnens belägring av Arrakeen.
 
Vi fick väldigt nyligen veta att Anya Taylor-Joy har blivit rollsatt i filmen - som ingen mindre än just Alia. Utan att avslöja för mycket besitter Alia, som i största delen av boken bara är fyra år gammal (kommer säkert ändras lite till filmen...), en stor mängd kunskap redan som barn. Att vi så sent fick veta att Taylor-Joy spelar detta underbarn speglar säkerligen hemligheten Alia presenteras som i böckerna.
 

The Emperor / Shaddam Corrino IV - Christopher Walken

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Hollywood har många talangfulla skådespelare, och Christopher Walken är definitivt en av dem. I "Dune: Part 2" porträtterar han ingen mindre än kejsaren för hela universum. Shaddam IV nämndes i första filmen men visades aldrig, även om det var han som tillsammans med Harkonnen låg bakom attacken mot Atreides-släktet. Kejsaren och Baronen samarbetar i ett försök att hålla sig kvar vid makten. 
 

Feyd-Rautha - Austin Butler

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nästa namn - vars skådespelare du kanske känner bättre som Elvis - är den andra antagonisten, utöver Shaddam IV, som presenteras för oss i del två. Det är alltså Butler som spelar Feyd-Rautha, brorson till Vladimir Harkonnen och arvinge till tronen. Och denna karaktär är långt ifrån Elvis, även om sminkningen för den filmen ändå tog fyra timmar. Här är han näst intill oigenkännlig.
 
I Lynchs film från 1984 var det ingen mindre än Sting som spelade Feyd-Rautha, så Butler har en del att leva upp till. Brorsonen är en kallblodig krigare och en nemesis till Paul. 
 

Princess Irulan - Florence Pugh

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Pugh är ännu ett tillskott till Dune-filmerna, och likt hennes karaktär i "Midsommar" (2019) finns det en koppling till en sekt (dock mer frivillig), eftersom Irulan är tränad av Bene Gesserit precis som Jessica. Prinsessan är den äldsta dottern till Kejsaren Shaddam IV, och i böckerna utvecklas även en komplicerad relation till Paul…
 
Detta blir desto mer intressant då Pugh faktiskt tidigare har spelat mot Chalamet i Little Women (2019). Irulan är en strateg och en genialisk historiker, vilket man ser i böckerna då de epigrafer som inleder de flesta kapitel är skrivna av just henne. 
 

Lady Margot Fenring - Léa Seydoux

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det sista namnet på listan har också ett samband med Kejsaren, och är en av hans närmaste vänner. Margot Fenring är en mindre central karaktär i böckerna, till vilket frågan kommer: Vad har Villeneuve i kikaren?
 
Han har sagt såhär om rollen: “Margot Fenring är en Bene Gesserit-syster, men hon kommer att vara en hemlig agent i filmen...”. I böckerna sympatiserar hon med Corrino- och Harkonnen-släktet, men även med Atreides. Så vad Villeneuve menar får vi helt enkelt se på bioduken. 
 

Epilog

 
Vi ser alltså Paul kämpa med allierade, gamla som nya. Mot ett stort gäng antagonister, däribland Kejsaren och Baronen, som kommer att vara centrala figurer i dramat. Och förhoppningsvis ser vi en mängd sandormar också. 
 
Om du inte tycker lika illa om sand som Anakin Skywalker, så har du säkerligen en film att se fram emot till hösten. Dra med ett gäng och stötta din lokala biosalong, eller varför inte se den på IMAX? "Dune: Part 2" filmades helt och hållet i IMAX, till skillnad från den första filmen, där bara 40% gjorde det. 
 
Jag kommer att se hur det hela utspelar sig i biosalongen med förhoppningen att mina ögon under filmens gång inte är lika torra som Arrakis, utan att berättelsen berör mig och uppfyller mina förväntningar.
 
"Dune: Part 2" släpps på svenska biografer 28 februari 2024.
 
 
Ser ni fram emot filmen och vad tyckte ni om del 1? Hur torra var mina skämt? Kommentera gärna!
| 21 februari 2024 12:00 |