Klipp

Skribent

Alexander Dunerfors

23 september 2014 | 12:15

Emma Watsons inspirerande tal om feminism är en världssnackis

1,5 miljoner har sett talet där skådespelerskan slår ett slag för jämställdhet.
Tidigare i somras blev skådespelerskan Emma Watson utsedd till goodwillambassadör för FN:s jämställdhetsorgan UN Women. I helgen höll hon ett bejublat tal på FN:s högkvarter i New York för kampanjen "HeForShe", en kampanj som ska uppmärksamma pojkar och män för de orättvisor som möter kvinnor världen över.

- Jag bestämde att jag var feminist för det verkade solklart för mig. Men jag har upptäckt att feminism inte är ett populärt ord. Jag tillhör de kvinnor som anses för starka, för aggressiva, oattraktiva och emot män. Varför är det ett så obekvämt ord?, frågar Emma Watson i klippet som sprids världen över..


Talet har nu setts av över 1,5 miljoner människor. Några av höjdpunkterna följer nedan:

- Vem är den här Harry Potter-tjejen, undrar ni? Vad gör hon här hos FN? Jag har frågat mig själv samma sak. Allt jag vet är att jag bryr mig om det här problemet och vill göra saken bättre. 

- Feminism är per definition en tro på att män och kvinnor borde ha lika rättigheter och möjligheter.

- Män, jag vill härmed ge er en officiell inbjudan: Jämlikhet är ett ämne som berör även er. 

- Om män inte behöver vara aggressiva för att bli accepterade, behöver inte kvinnor känna sig tvingade till att vara undergivna. Om män inte behöver kontrollera, behöver inte kvinnor bli kontrollerande.

- Om vi slutar definiera varann efter vad vi inte är, och börjar se varann för vad vi är - då blir vi alla friare och det är vad HeForShe handlar om. Frihet.

- Jag vill att män ska ta sitt ansvar. Så att deras döttrar, systrar och mödrar kan slippa fördomar men också så att deras söner tillåts vara sårbara och mänskliga. Ta tillbaka de delar av sig själva som de har övergett, för att kunna bli mer kompletta människor.
| 23 september 2014 12:15 |