Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

29 maj 2021 | 16:00

Hur Emma Thompson skapade sin egen Disney-skurk i "Cruella"

Det slår gnistor om Emma Thompson och Emma Stone när de ryker ihop i bio- och streamingaktuella "Cruella". Båda tyckte att det var fasligt kul att spela elak.
Man blir inte legendarisk genom att vara snäll. Så lyder (det möjligen tvivelaktiga) budskapet i Disneys ”Cruella”, om den ikoniska skurkens unga år. Emma Stone spelar modeintresserade Estella, vars fejder med en legendarisk designer (Emma Thompson) får henne att plocka fram sin inre bråkmakare. Borta är de gulliga 101 dalmatinerna, i fokus står istället två bestämda kvinnors skarpa konkurrens.

När MovieZine möter skådespelarna via en digital presskonferens berättar Emma Stone att hon blev förvånad hur pass mörk filmen blev.

- De lät Craig (Gillespie) och Tony (McNamara) att skriva vad de ville. Det blev onekligen mörkare än en vanlig Disneyfilm, men inte lika mörkt som en barnförbjuden film, säger Stone.
 
 
Vem föredrar du bland Estella och Cruella, och vem var en större utmaning att spela?

Stone: Det är intressant, för Estella blir förkastad vid något tillfälle. Hon är söt men inte helt förverkligad. Det är något spännande med Cruella, hon är den hon är. Jag är mer intresserad av hennes värld. Men hon går över vissa gränser som jag aldrig skulle göra men… jag föredrar Cruella. det är så kul att få spela över!

Hon tror inte att hon är skurken.

Stone: Jag skulle aldrig kunna spela någon som bara är elak. Ingen som är ond tycker att de är onda. De tycker att de har rätt.

Vad var den galnaste outfit du bar, något som gjorde dig till Cruella till 100 procent?

Stone: Min absoluta favorit var klänningen jag bar på sopbilen, för den hade ett 13 meter långt släp. Det var inte en del av klänningen för jag hade inte kunnat röra mig annars. De satte på det i sista minuten när vi skulle filma. Det var inget som man skulle bära i verkligheten, inte ens i närheten. Sen finns det en episk klänning där jag täcker hela bilen, det var också fantastiskt. Då vet man att man är i en film.
 
 
Har din rollfigur några svagheter?

Stone: Ja, hon är ju mänsklig, såklart. Den här filmen handlar om hur styrkorna kämpar mot svagheterna. Vad hennes mamma kan se som en svaghet, hennes energi och hur hon reagerar på saker, blir hennes styrka tack vare hennes kreativitet och genialitet. Filmen handlar om hur ens svagheter kan bli ens styrka. Men Cruella är inte en karaktär att se upp till, förutom att hon är kreativ och lär sig acceptera sig själv.

Var du ett fan av ”Pongo och de 101 dalmatinerna” när du växte upp?

Stone: Jag älskade den tecknade filmen och speciellt att hundarna liknade sina ägare, det var så kul. Som barn kollade jag om hundar faktiskt liknade sina ägare. Ofta gör de det! Men jag älskade den tecknade Cruella, hon var så kul!
 
 
Estellas chef - och Cruellas ärkefiende - Baronessan är nyskriven för filmen. Hon är en välklädd och vass designerdrottning, men också en kall och cynisk bitch. Perfekt, tycker Emma Thompson:

- Jag behövde knappt skådespela. Det var så kul, jag har länge velat spela en riktig skurk. Jag har i årtionden spelat vad min mamma kallat ”fina kvinnor i fina klänningar”. Nu får jag spela riktigt onda kvinnor i fina klänningar. Och herregud, vilka klänningar! Och varje gång Emma och jag möttes på inspelningen gick vi runt varann och beundrade varann, som konstverk.

Baronessan är tuff och självisk. Hur tog du dig an hennes relation med Estella?

Thompson: Visst, hon är hård och hon tror att det är enda sättet. Precis som Emma är jag intresserad av den mörka sidan hos kvinnor. Vi förväntas vara snälla och goda. Dåliga mammor är till exempel ovanligt att se. Baronessan är målmedveten. Hon har en fantastisk replik: ”Så många briljanta kvinnor har dött utan att någonsin få använda sin genialitet. Vad är då poängen?” Hennes engagemang och kreativitet är beundransvärd, men knepig.

Drog du inspiration av nån särskild? Var det svårt att vara elak mot den underbara Emma Stone?

Thompson: Såklart agerar vi bara, vi är inte elaka på riktigt. Inget är roligare än att låtsas, jag tycker det blev skrämmande lätt för mig. Jag uppfostrades av två underbara föräldrar, och min erfarenhet av elaka människor och narcissister är liten. Men det finns ett antal såna i nöjesbranschen. Jag nämner inga namn… men vi känner dem alla. Baronessan är en mix av olika människor. Hon står inte ut med att någon annan lyckas, hon måste förgöra all konkurrens, och kan inte inse att konkurrensen kan göra henne bättre. Hon framstår som en stark personlighet men är i själva verket svag.
 
 
- När hon möter någon mer begåvad, någon som är yngre och vackrare än hon, blir det svårt. Och för mig var det svårt att möta Emma Stone som är yngre, vackrare och mer begåvad än jag. Men jag svalde min stolthet och övervann det. Mycket genom att dricka negronis sent på natten, haha!

Miljön är 70-talets England, hur var det för dig att kliva in på inspelningen?

Thompson: Som att bli tonåring igen! Jag föddes 1959, så på 70-talet var jag i tonåren. Speciellt på Londons gator var det surrealistiskt. Jag har haft de där kläderna på mig. Jag tror en del av birollerna bar mina faktiska gamla trasor. Det var rörande faktiskt, för bussarna ser annorlunda idag men när jag var liten såg de ut exakt sådär. Det var till och med samma bussnummer som tog mig in till stan, 59:an. När jag såg bussen som Emma åker med var det som att vara liten igen, ett barn som åker till London för att köpa en topp som kostade 50 pence. I brunt såklart.

Vem av er två skulle vinna i ett slagsmål?

Thompson: Man skulle kunna tro Baronessan, för hon är tyngre. Hon behöver bara lägga sig på Cruella och kväva henne. Men hon skulle aldrig få chansen för Cruella är så skicklig och snabb, som Luke Skywalker när han fäller den där Walkern i "Rymdimperiet..." Ja, nu blev det nördigt.

"Cruella" går nu på bio och finns att streama på Disney+.
| 29 maj 2021 16:00 |