Skribent

MovieZine.se

27 augusti 2013 | 21:01

Emma Gray Munthe tar över filmsajt

Filminstitutet har anlitat filmjournalisten Emma Gray Munthe som redaktör för sajten Augmented Society.

Augmented Society tar upp aktuella samhällsfrågor och belyser dem med hjälp av film, med målet att skapa fördjupad förståelse och sätta det som händer runt omkring oss i nya perspektiv. Sajtens namn betyder "förstärkt bild av samhället" och är ett uttryck för Filminstitutets uppdrag att lyfta filmens roll i samhället.

- En av de stora utmaningarna i vår allt mer segregerade värld är att skapa förståelse för vårt samhälle, och varandra. Filmen ger den hjälpen och har stor betydelse för att vi medborgare ska få ett sammanhang, säger Anna Serner, VD för Filminstitutet.

Sedan lanseringen i maj har ett antal ledande opinionsbildare inom kultur, politik, näringsliv och media bidragit med betraktelser av samtiden via film. Bland dessa märks Benny Andersson, Lena Adelsohn Liljeroth, Lina Thomsgård, Michael Wolf, Kakan Hermansson, Thomas Mattsson och Jan Helin.

Dagsaktuella frågor som finanskrisen, förortskravaller, Pride och Egypten har belysts med filmreferenser.

- Mitt mål är att blanda tunga, internationella namn, svenska personligheter och mindre kända ämnesspecialister från hela världen för att sprida filmgospeln. Just nu är jag oerhört stolt över att Heders-Oscarsvinnaren DA Pennebaker med anledning av 50-årsjubileet av Martin Luther Kings "I have a dream"-tal denna vecka tipsar om filmer som har med medborgarrättsrörelsen att göra, säger Emma Gray Munthe.

| 27 augusti 2013 21:01 |