Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 april 2022 | 19:00

EliSophie Andrée bakom tv-serie om tonårig seriemördare

Hallå där, EliSophie Andrée, manusförfattare och tidigare praktikant på MovieZine som nu ska utveckla egen Viaplay-serie - om en tonårig seriemördare.
För ett par år sedan hade vi nöjet att ha EliSophie Andrée som skribent här på MovieZine under några veckors praktik, lånad från en manusutbilndning på Stockholms Dramatiska Högskola. Idag står det klart att hon ska utveckla en egen tv-serie på Viaplay. Vi hörde av oss till EliSophie för att höra: hur känns det?
 
- Helt galet! Speciellt eftersom jag tog examen juni 2021 så jag har knappt egentligen hunnit ställa om till livet som ”inte student” längre. Det är liksom bara några månader sedan som jag satt i min studentlägenhet och åt snabbmakaroner till att jag nu sitter och är skapare till en hel tv-serie? Men framförallt så känns det lyxigt. Och lyckosamt. Jag känner mig som en väldigt lyckosam person. 
 
Berätta, vad är Viaplay Original Talent Awards? 
 
- ”Viaplay Original Talent Awards är ett skandinaviskt initiativ som stöttar nya kreativa talanger och främjar lokalt berättande. Det är Viaplays initiativ för att hjälpa nya talanger ta deras första steg i streamingbranschen samt skapa ännu mer högkvalitativt samtida berättande för Viaplay-tittare.” Såhär beskriver Viaplay och Nent Group det själva och för min del så skickade jag in en pitch, körde den och lyckades otroligt nog vinna. 
 
Pitchen till din tv-serie ”Ingen ängel” handlar alltså om en 17-åring tjej som är seriemördare. Hur kommer man på en så bisarr idé?
 
- Haha! Faktum är att det var för några år sedan när jag, ute på en promenad, gick förbi en så himla cool tjej i min egen ålder. Allting med henne var COOLT. Hon liksom osade av självförtroende och en attityd jag bara kan drömma om att utstråla. Efteråt kunde jag inte sluta tänka på henne som karaktär och framförallt med twisten ”fan, vad sjukt om hon typ är en seriemördare?”. Året därpå började jag plugga skrivarlinjen på Albins folkhögskola i Landskrona och skrev faktiskt en hel skönlitterär bok om karaktären. Efter det la jag det på hyllan, tills såklart detta initiativet dök upp och jag tänkte ”varför inte bara göra tv-serie av det istället?”
 
- ”Ingen ängel” var i sin skönlitterära bokform skruvad till max, och tv-serien kommer bli underbart ännu värre! Tänk dig mord och glitter i en cocktail! Det är skräckkomedi i sin yttersta form med influenser av ”Killing Eve”, ”Heathers” och ”Jennifer's Body”. Jag hoppas tittarna kommer skratta lika mycket som jag har gjort under skrivprocessen. 
 
Vilka personer eller filmer inspirerar dig i ditt skrivande?
 
- Jag har alltid haft en soft spot för Baz Luhrmanns verk men inspireras enormt under senare år av William Shakespeare, Phoebe Waller-Bridge och Taylor Swift (ett lyriskt geni). Gällande filmer och tv-serier så är jag just nu väldigt nerkärad i tv-serien ”Yellowjackets” och Lars von Triers film ”The House that Jack Built”. 
 
"Jennifer's Body" är en av favoritfilmerna.
 
Vi var glada att ha dig som praktikant på MovieZine under vintern 2019. Vad fick du med dig från den erfarenheten?
 
- Så mycket! Stockholms filmfestival var så roligt och framförallt var jag så glad över alla filmer jag fick se där. Jag älskar att se på film och att få se nya (ännu inte utkomna) filmer är ju som julafton för en filmälskare. Annars så är jag lite extra skrytig och nöjd över intervjun med regissören till filmen ”Monos”
 
Så vad händer den närmaste tiden för dig, och när får vi se den färdiga serien på Viaplay?
 
- Jag fick i fredags nyheterna om att jag är nominerad till Pixel Talent Award och bästa manus för min kortfilm ”Gmn” (Gumman) på Pixels filmfestival. Så jag är fortfarande lite grann på rosa moln över den grejen. Sedan så har jag ju några andra projekt som ligger och puttrar och håller på, men ingenting jag kan prata om riktigt ännu… 
 
- Och snart kommer ”Ingen ängel” till Viaplay! Mer än så vågar jag inte säga. 
 
Har du några tips till andra som vill bli manusförfattare?
 
- Mitt främsta tips är titta på film och tv-serier! Jag försöker alltid hålla mig uppdaterad kring allt, även om det inte är kreationer som är till hundra procent min smak. Men också att våga tro på sig själv och sina idéer. Inte ge upp efter ett nej eller när man har en dålig skrivdag. 
| 6 april 2022 19:00 |