Film

Skribent

Oskar Möller

5 oktober 2021 | 16:50

Elijah Wood berättar om "Sagan om ringen"-gängets hämnd mot Harvey Weinstein

Under filmandet av "Sagan om Ringen" modellerades en särskilt motbjudande orc efter Weinstein i syfte att håna den impopuläre filmproducenten.
Historien avslöjas av ingen mindre än Frodo själv - Elijah Wood.
 
Det var i podcasten "Armchair Expert” som Wood drog sig till minnes storyn hur Lord of the Rings-gänget gav en känga till den numera fängslade Weinstein. Få har missat att den en gång fruktade filmproducenten nu avtjänar ett långt fängelsestraff efter att ha fällts för en serier våldtäkter och sexuella trakasserier efter MeToo-rörelsens genomslag.
 
Sagan om Ringen-fans vet dock att regissören Peter Jackson och Miramax-producenten Harvey Weinstein inte hade mycket till övers för varandra. "Sagan om Ringen" skulle ursprungligen produceras av Weinsteins studio Miramax som ägde rättigheterna till Tolkiens böcker. Weinstein gjorde sitt yttersta för att tvinga Jackson att banta ner sin vision till endast två filmer och ville dessutom sänka budgeten för projektet. Vid något tillfälle hotade han rentav att ersätta regissören med Quentin Tarantino.
 
 
Jackson fick fullt förståeligt nog och krävde att få sälja in sin idé någon annanstans, vilket Miramax tillät - med brasklappen att alla tre filmerna var tvungna att finanseras på en gång. Det var ett drag som  Weinstein räknade med skulle göra det omöjligt att sälja in projektet annorstädes. Som tur var nappade New Line Cinema ändå. Resten - får vi enas om - är filmhistoria. Trots att Jackson fick sin största revansch med framgången för filmserien framstår det som att varken han eller hans medarbetare förlät Weinsteins tilltag under förhandlingarna.
 
Wood drar sig till minnes hur hobbitkompisarna Dominic Monaghan och Billy Boyd nyligen gästade Sean Astin och pratade om händelsen på sin podcast the Friendship Onion: 
 
- De pratade om Seans första minnen av Nya Zealand. Han mindes de här orc-maskerna. En av dem - och jag minns det tydligt - var gjord för att likna Harvey Weinstein. Det är nog okej att prata om det nu när den jäveln är inburad - åt helvete med honom!
 
| 5 oktober 2021 16:50 |