SPONSRAT

Skribent

Rebecca Unnerud

14 november 2015 | 09:00

Eftersnack: Wow, vilken start för "The Last Panthers"

Nu har äntligen det första avsnittet av den svinhypade serien "The Last Panthers" sänts. Frågan är om serien om världens mest framgångsrika diamanttjuvar lever upp till förväntningarna?
Bakom de sex entimmeslånga avsnitten finns den brittiske manusförfattaren Jack Thorne (”Skins”, ”This Is England”), den svenske regissören Johan Renck och en historia inspirerad av de ökända juveltjuvarna från Balkan. De kallades Rosa Pantrarna, namnet myntades av brittiska myndigheter efter att en medlem gömt en blå diamant värd 657 000 dollar i en krämburk, likt en av karaktärerna i ”Rosa pantern kommer tillbaka” (1975).

Serien är ett samarbete mellan Storbritanniens Sky Atlantic och Frankrikes Canal Plus, som även gjort den internationella remaken av dansk-svenska "Bron"; "The Tunnel”.

Här är mina tankar om första avsnittet.

Öppningen


Wow, vilken start! David Bowie har specialskrivit det mörka ledmotivet och bara det ger serien en tyngd och känsla för fortsättningen. ”The Last Panthers” öppning med ett diamantrån i Marseilles är riktigt häftig. Om man är svag för kuppfilmer som ”Heat”, ”The Town” och ”Inside Man” är det svårt att värja sig emot detta. Inne i den lyxiga smyckesbutiken, utklädda som målare, är det tydligt vilket välplanerat rån det är och hur snabbt och effektivt de jobbar. Filmningen och klippningen är otroligt rapp och effektiv när de flyr med stenarna och med hjälp av medhjälparna, som är stationerade på bestämda platser, undkommer polisen.

Scenen när en av kumpanerna får polisen efter sig och blir desperat och börjar skjuta hej vilt omkring sig (vilket resulterar i en liten flickas död) känns lite förutsägbar och kan ses redan på långt håll men fungerar ändå. Efter denna vassa öppning med adrenalinspänning växlas tempot ner, den spektakulära rånkuppen fungerar bara som en katalysator för att berätta historien från tre olika håll.

Höjdpunkterna


Serien är ambitiös och lyser kvalité till både form och innehåll. Det gör mycket för serien att den är inspelad i verkliga miljöer och att det verkligen känns som att vi är på plats. 
Miljöerna är smutsiga och visar samhällets baksidor, oavsett om vi är i Marseilles, Ungern eller Belgrad. Att det är Johan Renck (”Breaking Bad”, ”Vikings”, ”The Walking Dead”) som håller i rodret märks på stämningen för det är nordisk noir med en tung färgskala, gråa färger och en lika grå himmel.Även gällande karaktärerna märks den skandinaviska genuina stilen eftersom varje karaktär ges djup och personlighet oavsett deras position. Vi får följa den fransk-algeriska polisen Khalil (Tahar Rahim), den brittiske skaderegleraren Naomi (Samantha Morton), som försöker spåra diamanterna, och den legendariska Balkantjuven Milan ”Djuret” (Goran Bogdan). Alla skådespelarna känns passande för sina roller och det är karaktärer som man blir sugen på att fortsätta följa, framförallt Milan. I scenen när han är tonåring och stjäl får vi en inblick i hur det gick till när han blev en del av den organiserade brottsligheten.

En favoritscen i detta avsnitt är när de är i Ungern och ska sälja diamanterna och de tvingas klä av sig och Milan blottar sin tatuering och visar att han är en medlem i den ökända panterligan. En brutal och realistisk scen! En annan höjdpunkt är självklart slutscenerna när mannen som blir skjuten i foten och har diamanterna i munnen ringer Naomi. Han bestämmer träff med henne för att få hittesumman 3000.000 euro vilket de andra får nys om och därför blir han avrättad. När Milan och de andra överrumplar Naomi väljer Milan att döda de andra för att rädda henne. Det är tydligt att han känner igen henne, vart har de tidigare träffats? 

Några frågor inför kommande avsnitt


Kommer John Hurts Tom bara vara hänvisad till en biroll eller kommer hans karaktär få mer plats längre fram? Som försäkringschef med ett förflutet inom M16 blir jag nyfiken på honom men också hans förflutna med Naomi. Jag hoppas verkligen att han får mer utrymme för han verkar vara en fascinerande karaktär precis som Hurt själv är ”one of a kind”. 

Vad hände med Naomi under sin FN-tjänstgöring och hur mycket har hon i bagaget?

Kommer serien innehålla flera rån eller kommer fokus ligga på efterspelet på det rån vi redan har bevittnat? Jag hoppas på en härlig blandning likt första avsnittet. 

Sammanfattningsvis…


…klarar ”The Last Panthers” hypen. Det är en fröjd för heist-älskare med fartfylld action och nagelbitarspänning men serien klarar de lugnare partierna lika bra. Estetiken är klockren och karaktärerna och skådespelarna likaså. Samtliga skådespelare i de stora rollerna är kända (förutom Goran Bogdan) men det är inte ansikten vi är trötta på utan snarare har längtat efter att se mer. Drömcasting!


Om du vill få lite fördjupning kring de verkliga rosa pantrarna bör du kolla in dokumentären ”Jakten på de rosa pantrarna” (”Smash & Grab: The Story of the Pink Panthers”). 

Vad tyckte du om första avsnittet av ”The Last Panthers” och vad tror du om fortsättningen? Vilken är din favoritfilm i genren? Diskutera gärna i kommentarsfältet!
| 14 november 2015 09:00 |