Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

16 juni 2022 | 10:00

Eftersnack: Snygga strider och två bekräftade teorier i "Obi-Wan Kenobi"

Spoilerfyllda easter eggs, blinkningar, referenser och teorier som bekräftats i det näst sista avsnittet av "Obi-Wan Kenobi."
Veckans avsnitt är bäst hittills, både spänning och karaktärsutveckling! Vi fick gott om action i snygga scener, en sprillans tillbakablick, ond bråd död och samma misstag som görs igen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
1. Genom avsnittet får vi se bitar av en träningssession från när Anakin var Obi-Wans padawan. Jag förutsatte att anledningen att Hayden Christiansen fick vara med igen var för att de ville göra tillbakablickar, och äntligen levereras det.
 
Frisyrerna (Obi-Wan med längre hår, Anakin med sin lilla padawan-fläta) antyder att vi tidsmässigt befinner oss ungefär vid ”Klonerna anfaller” och genom fönstren ser vi Republikens huvudstad Coruscant. Jag vet inte om de bara använt smink eller om den berömda/ökända ”anti-age”-teknologin är i farten, men om den är det funkar den inte jättebra. Dock föredrar jag faktiskt att se deras ansikten röra sig även om de uppenbart att de är lite äldre än det är meningen att de ska vara.
 
Utöver den lilla distraktionen älskar jag scenen. Det finns en ömhet i att se dem innan de hatade varandra, när de fortfarande var bröder som Obi-Wan sa i sitt berömda lilla tal medan Anakins lemmar smälte på Mustafar. Men det finns något spänt mellan dem, som vi vet kommer växa till något större. Det ramar in berättelsen perfekt.
 
2. Det är gulligt att Leias gröna outfit liknar den Carrie Fisher har på sig på Endor.
 
3. Obi-Wan läser citatet ”Ljuset bleknar, men glöms aldrig bort” på Jabiim-basens vägg. Star Wars har gott om citat om ljus och mörker, det påminner mig mest om Poe Damerons mer direkta citat ”Så länge det finns ljus har vi en chans”.
 
4. Jag uppskattar att de gör Leia till en mer aktiv karaktär, efter att hon bokstavligt talat var en prinsessa som behövde räddas. Men vem är geniet som gömt alla viktiga sladdar på en plats som är så trång att en vuxen inte kommer åt den. Estetiken är viktigt ja, men det måste finnas en tanke på det praktiska också.
 
5. Obi-Wans lilla hologramdisk är en likadan som Qui-Gon har i ”Det Mörka Hotet,” kanske är det till och med samma? Senator Organa är inte jättebra på att diskret lämna information.
 
6. Roken – snubben som är ansvarig för att smuggla undan barn som är känsliga för Kraften – använder precis som Chewbacca en bowcaster (dvs laserarmborst.)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
7. Tycker mycket om scenen där Reva och Obi-Wan pratar genom porten, hur kameran ligger nära på deras ansikten. Spänningen dem emellan. Den bekräftar också teorin att Reva var ett av barnen vi ser i seriens första scen, och ger en intressant twist. Jag uppskattar även att den ger Moses Ingram möjlighet för lite mer subtilt skådespel. Hon har mest varit ilska och ambition, men det är knappast sällsynta personlighetsdrag på den Mörka Sidan. Jag köper henne helt och hållet som ett traumatiserat barn som blivit en vuxen med tunnelseende för ett enda mål. Obi-Wan på sin sida om dörren får brottas mer med vad han inte gjorde.
 
8. Tyvärr har Moses Ingrams närvaro i serien följt en olycklig trend, där hon behövt utstå en våg av rasistiskt och sexistiskt hat. Hon har delat ett par av de många hundra meddelanden på sin Instagram som är upprörande att läsa, så jag kan inte ens föreställa mig hur det är att utsättas för det personligen. Lucasfilm hade varnat henne innan serien släpptes, för vid det här laget är det förutsägbart. Tidigare har Kelly Marie Tran, som spelade Rose i prequeltrilogin, lämnat Instagram efter en liknande våg av hat.
 
Jag hoppas att ingen som läser den här texten behöver höra det här, men det är helt jävla orimligt beteende. Det är sjukt att det ska behöva hända, och att det följer samma mönster. Många ogillade Ben Solo/Kylo Ren som antagonist, särskilt i ”The Force Awakens,” men av någon anledning utsattes inte Adam Driver för en liknande hatkampanj, och den diskussionen förlorade inte proportionerna på samma sätt. Märkligt det. Ogilla en karaktär allt du vill, men kanske tänk efter en extra gång om karaktärerna du hatar följer ett visst mönster, och om det möjligtvis säger mer om dig än om dem.
 
Det är sorgligt. Jag älskar Star Wars så mycket, och vet att vi som community är bättre än så här. Så svårt kan det inte vara att inte vara rasist? Vänligen lyssna på Ewan McGregors meddelande här och rör vid gräs eller nåt.
 
9. Innan Tala dör (våldsamt men ändå betydligt mer lugnt än skådespelerskan Indira Varmas karaktär i ”Game of Thrones,” det hemsöker mig fortfarande) spränger hon en thermal detonator. Ett återkommande vapen som bland annat använts som hot av en förklädd Leia i ”Jedins återkomst,” och Han Solo i ”Solo” låtsas ha en för att försöka komma ur en knipa (inte för att någon kommer ihåg vad som hände i den filmen.)
 
10. Obi-Wan säger ”Det finns andra sätt att strida,” en blinkning till den nästan identiska repliken ”Det finns alternativ till att strida” som karaktären säger i ”Stjärnornas krig”.
 
11. Anakin står över Obi-Wan och säger ”Det är över”, speglar dialogen i deras dramatiska sista strid i ”Mörkrets hämnd”, där Obi-Wan säger orden.
 
12. Den lilla nyckelpigeroboten L0LAs har en spärrbult, precis som våra vänner C-3PO och R2D2 har när Luke möter dem för första gången.
 
13. Mycket bra närstrider i det här avsnittet, det är ett område där regissör Deborah Chow lyser. Striden mellan Reva och Vader är fantastisk. Hur hon ger sitt allt men han leker med henne och behöver inte ens dra sitt vapen. Hans behov av att glänsa som Obi-Wan i tillbakablicken bannar honom för har inte försvunnit.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
14. En andra teori bekräftad, original-Storinkvisitorn är fortfarande vid liv. Hur han överlevde är oklart, men tidslinjen för andra serier är inte bruten.
 
15. Det känns som att Vader borde lärt sig av sin forna mästares misstag och inte lämna folk vid liv även om man är hyfsat säker på att de är döende.
 
Ett sista avsnitt kvar och låt oss hålla både tummar och tår för att de kan landa den här farkosten snyggt och tillfredsställande, på ett sätt som inte sabbar tidslinjen eller flytet mellan filmer och serier. 
 
Vad tyckte ni om veckans "Obi-Wan Kenobi"? 
| 16 juni 2022 10:00 |