SPONSRAT

Skribent

Nils Karlén

12 juni 2016 | 18:15

Eftersnack: Savastanos slår tillbaka i ”Gomorrah”

Nu börjar det hända grejer. Savastanoklanen är fortfarande undanknuffade från makten, men nu börjar Don Pietro så split i de nya knarkbaronernas led. Det är läge att ta fram popcornen. (Avsnitt 5 & 6, säsong 2.)
Medan pappa Don Pietro har gått under jorden i Neapel och låter den unga kvinnan Patricia vara hans ögon och öron lever sonen Genny lyxliv i Rom. Tillsammans med sin nya flickvän Azzurra och hennes mäktige pappa smider han planer om att ta över Rom, och lämna Neapels sunkiga bakggator åt gamarna. Men riktigt så blir det inte. För när Ciro och den nya alliansen hör av sig om ett möte väcks gamla känslor om hämnd. Ni minns kanske att det var Ciro som beordrade mordet på mamma Savastano, och det var den forne bästa vännen Ciro som själv sköt Genny så att hans liv hängde på en skör tråd. När Ciro och Genny nu slutligen ska mötas är frågan om Genny ska ta chansen att hämnnas en gång för alla?

Det är spännande ett tag, när Genny bryter sig in i Ciros hotellrum och håller en pistol mot hans huvud, men sedan kommer man på att Ciro har plot immunity. Suck. Likt Game of Thrones stoltserar Gomorrah med att till synes viktiga karaktärer kan dö när som helst. Så länge de inte heter Don Pietro, Genny eller Ciro vill säga. Det är väl ok, men det blir mer störande när Ciro gång på gång är på väg att tas av daga, bara för att alltid slippa undan i sista sekunden. 

Desto roligare är att vi äntligen får reda på namnen till Gennys snorvalpar till kompisar. Att två av dem heter Otrack och Bomben är onekligen passande. Inte helt otippat visar det sig att moppefjunmuschen Otrack inte kan bete sig i fina sammanhang. När han snor en dyr klocka från en av Gennys bekanta har han gått ett steg för långt och blir uppspöad av Genny. Det här ska visa sig vara ödesdigert längre fram i serien. Gamla allianser och vänskaper håller inte för allt.

I avsnitt sex fortsätter den nya knarkalliansen att stöta på problem. För stunden råder en osäker fred i kvarteren men minsta puff kan gå den att gå i bitar. Puffen i det här sammanhanget blir när några kids som hör till Savastanoklanen oklokt rånar ett vadslagningskontor, varpå skiten träffar den berömda fläkten. Snart flyger anklagelserna mellan klanledarna och stackars Ciro inser att det är svårare att hålla ihop en allians än vad han någonsin kunde tro. När Bomben och Otrack blir straffade av de äldre i klanen för sina snedsteg bestämmer de sig en gång för alla att bryta sig loss. Beväpnade med baseballträn och en ynka pistol slår de till mot ett knarknäste för att ta över hela kvarteret. Det är rafflande filmat och helt klart avsnittets höjdpunkt. Nu är grabbarna helt plötsligt en maktfaktor.

I slutscenen blir sveket komplett. Genny möter upp Otrack och Bomben för att snacka lite förnuft med dem, varpå de raskt skjuter ihjäl Gennys livvakt och hotar honom till livet. Det känns onekligen som att de bägge grabbarna har tagit sig vatten över huvudet. Men som man säger, den som lever får se.

| 12 juni 2016 18:15 |