efter

Skribent

Fanny Degerfelt

23 juni 2022 | 08:30

Eftersnack: "Obi-Wan Kenobi" försöker knyta ihop säcken i en ojämn final

Det sista avsnittet erbjuder snygg action, blinkningar till det förflutna, och gör sitt bästa för att värdigt avsluta något som avslutats för årtionden sen.
Det sista avsnittet försöker knyta ihop säcken så gott det går med en berättelse som har sitt avslut i en film. Men det erbjuds en till riktigt snygg fight mellan Obi-Wan och Vader, flera repliker från andra filmer, och ett par hål i handlingen.
 
1. Darth Vader om någon borde veta att man inte ska lämna någon som är vid liv, även om de verkar väldigt döende. Förstår inte varför han och Storinkvisitorn lämnade Reva vid liv annat än för att handlingen kräver det. Dessutom undrar jag verkligen hur hon lappade ihop sig själv tillräckligt för att ta sig till Tattooine. Förklara seriejävel, förklara!
 
2. Det här universumet behöver fler säkerhetsbälten.
 
3. Det måste väl sägas att Vaders och Obi-Wans krafter verkar större – åtminstone visuellt – här än i ”Stjärnornas krig” som är cirka 9 år bort i Star Wars-kronologin (och Obi-Wan kommer åldras minst det dubbla på den tiden). Jag accepterar ändringen för det skulle vara rätt tråkigt att titta på annars. Jag älskar hur Deborah Chow regisserar slag och tycker scenerna mellan Vader och Obi-Wan är så snygga. Från miljön och det dova ljuset till hur närgånget det är filmat, till hur slagen ser ut att vara lite ansträngande, som det ska vara i en hård fight (Ewan McGregor och Hayden Christiansen diskuterade nyligen i en intervju för LADbible att svärden de använder inte är vad de brukade vara.)
 
4. Slagsmålet mellan Reva, Owen och Beru är givetvis mindre spännande. Hade hon varit vid full hälsa hade de andra inte haft en chans förstås, men i och med att hon är skadad kan de sätta upp lite motstånd. Owen lyckas få till ett slag på såret. Slaget i sig är inte problemet, men det faktum att vi inte vet hur Reva överlevde i så här långt stör mig. Samt att vi inte vet hur Owen vet att hon var skadad.
 
5. När Vader slänger ner Obi-Wan i hålet han skakade har han under en stund faktiskt ”the high ground”.
 
6. Det hade ju varit hjälpsamt att kunna få alla objekt i närheten att sväva för att sedan kasta dem på Vader i ”Stjärnornas krig” också, men det är en cool bild som påminner om när Rey lyfter stenar i ”The Last Jedi”. Jag uppskattar även att se hur Obi-Wan under seriens gång hittar sin koppling till Kraften igen, återfinner sin styrka efter att bara ha packat kött eller vad han nu pysslat med i 10 år.
 
7. En intressant liten detalj är när man kan ana Luke röra sig över Revas huvud när han springer ifrån henne.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
8. Älskar också att Obi-Wan siktar på Vaders kontrollpanel som om han aktivt försöker förstöra maskineriet för att nå människan därunder. Sen när hjälmen är trasig sker en blandning mellan Hayden Christiansens och James Earl Jones röster, dvs både Anakin och Vader talar till Obi-Wan. Fick lite gåshud. Även Christiansens ansikte skiftar mellan det röda och det blå ljuset i hjälmens hål.
 
9. Slutstriden mellan Obi-Wan och Darth Vader skulle alltid bli lite anti-klimatiskt. Det är en av seriens stora utmaningar – de två karaktärernas ark knyts ihop först i ”Stjärnornas krig”, det är alltså begränsat vad man kan göra. Det känns möjligen aningen abrupt när Obi-Wan bara går sin väg, men över lag tycker jag att deras relation är seriens stora behållning. Det är förmodligen den mest intressanta relationen i ”Star Wars”, den har fått tid att växa genom åren. Obi-Wan avslutar med repliken ”Då är min vän verkligen död” som är en blinkning till Lukes replik ”Då är min fader verkligen död” i ”Jedins återkomst”.
 
10. Det är inte ologiskt att en karaktär har svårt att döda ett barn. Jag tyckte de flashbacks vi fick se var ganska bra. Men det känns som att det här omöjligt kan vara första gången hon konfronteras med att döda ett barn? Men vem vet, Padmé kanske gjorde nån sorts beskyddande aura på Luke som Harry Potters mamma.
 
11. Ian McDiarmid ringer in för en liten hologramcameo. Det var förstås han som spelade Kejsare Palpatine/Darth Sidious i prequel-trilogin samt senast i ”The Rise of Skywalker”. När han frågar om Vader tänker klart, är det nästan exakt samma replik som sägs i ”Jedins återkomst”. Att Palpatine får Vader att lugna ner sig är nog en av anledningarna till att Vader har större självkontroll i originaltrilogin.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
12. När vi återser lilla Leia är hon helt klädd i vitt, vilket är något av ett signum för karaktären. Hon kammar sitt hår på ett sätt som enbart skulle förstöra frisyren.
 
13. Det förblir oklart hur det kommer sig att Leia i ”Stjärnornas krig” skickar ett rätt formellt meddelande till Obi-Wan där det låter som att de aldrig träffats. Om Obi-Wan inte drar fram en ”Men in Black”-stav i sista minuten lämnar det ett gapande hål i handlingen.
 
14. Vi skymtar vingen från det lilla leksaksskeppet vi såg i första avsnittet, det som Owen vägrade låta Obi-Wan ge till Luke. Det tål att upprepas att denna söta lilla blinkning är skeppet Luke leker med i ”Stjärnornas krig” precis innan han får höra meddelandet från Leia.
 
15. Obi-Wan säger till Owen att Luke bara behöver vara pojke medan Luke utför barnarbete i bakgrunden.
 
16. Ewan McGregor säger sin kanske mest kända replik, det enkla men karaktäristiska ”Hello there” som nära nog meme:ats till döds. Det är nu också rimligt att Luke känner en Kenobi när han hör Leias meddelande.
 
17. Liam Neeson dyker upp i sin uppenbara peruk, i en liten kraftspöke-cameo med tre repliker som förmodligen gav honom tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa ett hus. Slutet gott, allting gott.
 
Det är ett otacksamt arbete att göra en "midquel". Vi vet vad som kommer hända med alla karaktärer som återkommer, så det är rätt strikta ramar.
 
Men även så var det sista avsnittet ojämt. Jag älskade (bevisligen) striden mellan Obi-Wan och Vader, även om den avbröts lite mitt i. Men många andra scener drog fötterna efter sig. Serien lämnade några hål i handlingen jag hoppats skulle få sin förklaring gapande som en sarlacc. Serien har många stunder jag tyckte var utmärkta, men kändes för lång och kämpade med helheten.
 
(Alla avsnitt finns nu att streama på Disney+.)
 
Vad tyckte nin om finalavsnittet? Och "Obi-Wan Kenobi" som helhet? Kommentera nedan.
| 23 juni 2022 08:30 |