SPONSRAT

Skribent

Nils Karlén

10 juli 2016 | 15:00

Eftersnack: La grande finale i ”Gomorrah”

Så har det blivit dags att summera de skälvande sista avsnitten av “Gomorrahs” lyckade andra säsong. Det blir två minst sagt innehållsrika avsnitt som kulminerar i den kraftmätning vi hela tiden väntat på.
Det står klart att Don Pietros intriger har fått den nya alliansen på knä. Morden på Principe och Rosario har vänt de kvarvarande bossarna mot varandra och med det allt mer eskalerande våldet tappar Ciro och hans kumpaner greppet om sina kvarter. I avsnitt 11 börjar alltså skruvarna dras åt, rejält. På Don Pietros sida har han slutligen insett att han är förälskad i sin unga budbärare Patrizia och lovar henne guld och gröna skogar om hon gifter sig med en gammal gubbe som honom. Ett tveksamt parti om du frågar mig. 

I de sista två avsnitten stegras insaterna allt mer och till slut blir det den närmast operatiska showdown som vi väntat på i hela säsongen. Men mer om den snart. Bodycounten skenar även den iväg och i rask takt avverkas Lello med kumpaner och en hel karavan av Ciros vakter mördas kallblodigt av Pietros mannar. Men det värsta av allt, och det enskilt grövsta mordet i hela serien, är avrättningen av Ciros lilla dotter på direkt order av Don Pietro själv. 

Här måste jag pausa ett tag och hämta andan. 

En 11-årig flicka mördas utan pardon. Det här är på en helt annan nivå en våldet mellan knarkbossarna. Här mördar Pietro ett oskyldigt barn för att komma åt  Ciros allra svagaste punkt: kärleken till sin dotter. Om det inte står klart innan så passerar nu Don Pietro gränsen en gång för alla. Nu är han bortom räddning och den kyliga fasaden av coolhet är ersatt av bilden av ett blodtörstigt monster som gör precis vad som helst för att vinna tillbaka makten. 

Han lyckas. Ciro är en bruten man och har nu förlorat allt. Makten, sin närmaste vän och nu – dottern. Han ger upp, delar ut pengarna till sina mannar och lämnar intrigspelet. För ett tag. 

Samtidigt har Genny fullbordat sin resa från valpig yngling till en stark maktspelare av sin egen kraft. Det är han som ligger bakom sin svärfars arrestering, i ett uttryck av machiavellisk lömskhet har han manövrerat ut svärfadern för att ostört kunna bygga upp ett nytt liv i Rom med sin vackra flickvän. Men när han får reda på att fadern beordrat mordet på Ciros dotter är det något som händer med honom. 

I en av seriens starkaste scener söker Genny upp den nedbrutne Ciro på en nedgången takterass någonstans i Neapel. Genny har en pistol i handen. Ciro sitter i fosterställning, märkt av knark och sorg. Genny ger Ciro sin pistol och säger att han bara har en sak att göra.

Och så kommer slutet. Genny har bestämt träff med pappa Don Pietro som är på väg att fullborda sin triumfatoriska återkomst till makten. Men Genny kommer inte dit. Istället står Ciro där, med pistolen som Genny gav honom. Don Pietro är förråd av sitt eget kött och blod. Han inser att han har förlorat och hinner ta av sig glasögonen innan Ciro sätter en kula mellan ögonen på honom. Den gamle har fallit. Ingen vann. 

Men det är inte bara mörker. Serien slutar med födelsen av Gennys son. När han lyfter den lille krabaten för första gången får vi reda på hans namn: Pietro. Cirkeln är komplett.

Se båda säsongerna av "Gomorrah" på HBO Nordic.

| 10 juli 2016 15:00 |