SPONSRAT

Skribent

Jake Bolin

30 juli 2018 | 21:00

Eftersnack: Halvtid för Wind Gaps mordmysterium i "Sharp Objects"

Vi summerar veckans avsnitt "Ripe" som premiärsänds på HBO Nordic idag.
Vi lärde oss redan i det första avsnittet av ”Sharp Objects” att den lilla stugan (kojan om man så vill) i skogen är en laddad plats för Camille Preaker. Väggarna är tapetserade med hårdpornografiska foton och stämningen minst sagt kuslig, ändå förhåller sig Camille ambivalent till platsen. Detta illustreras tydligt när hon under en guidad tur till Wind Gaps mörkare historiska platser bejakar Richard Willis närmanden och låter honom smeka henne, i påklätt tillstånd, samtidigt som hon fantiserar om brutala våldsmotiv. Camilles förhållande till sex är oavlåtligt präglat av uppväxten i Wind Gap, där det tydligen var kutym för stadens High School-hunkar att ta för sig av de tonårsflickor som ansågs som ”mogna” nog under tvevalaktiga former.
 
 
Richard Willis påpekar helt rimligt att Camilles berättelse om hur hon förlorade oskulden i skogen låter som rena övergreppet, medan hon närmast trivialiserar händelsen. När Camille i slutet av avsnittet får höra att Amma är på väg att sexdebutera under samma former som hon själv bryter däremot paniken ut. Camille skyndar mot stugan utan att vi som tittare får klarhet i om Amma verkligen är på väg att råka illa ut – eller om de blodiga scenerna utspelas helt och hållet i Camilles huvud.
 
En karaktär som tog ett oväntat kliv fram ur bakgrunden var annars Alan, Adoras hunsade och av allt att döma känslomässigt bedövade make. Han gjorde det klart för sin hustru att också han var med och förlorade deras dotter, och att tålamodet med Adoras maktfullkomliga beteende inte är oändligt. Denne kufaktige man har hittills mest suttit och lyssnat på sin exklusiva musikanläggning under närmast apatiska former. Att avskriva honom som misstänkt för morden i Wind Gap skulle möjligtvis kännas…överilat.
 
 
Halvvägs in i ”Sharp Objects” känns det alltjämnt som att seriens fokus är karaktärsdriven relationsdramatik snarare än faktiskt mordgåta. Förra veckan kom beskedet att det inte kommer att bli aktuellt med någon ytterligare säsong, så berörda utredare, inklusive Camille, får snart ta och lägga på ett kol om undersökningen ska bli framgångsrik. Mördaren skulle i detta läge faktiskt kunna vara precis vem som helst ur persongalleriet.
| 30 juli 2018 21:00 |