SPONSRAT

Skribent

Robin Andersson

20 maj 2019 | 14:00

Eftersnack: "Game of Thrones" avslutar med tårfyllda farväl

Nej, jag gråter inte, jag har fått något i ögat bara.
Efter förra veckans massaker var frågorna många inför dagens final. Och trots slakten och ödeläggelsen fick vi ett slut som säkert fick oss alla att dra på smilgroparna. Förhoppningsvis kan vi enas om att invånarna i Westeros fick ett vackert och förtjänat avslut på slaget om tronen.
 

Tyrions resa

 
 
Tyrion inser till slut att Daenerys inte är den rätta personen att styra Westeros, och i ett fantastiskt ögonblick, kastar han sin Hand of the king-pin nedför den långa trappan utanför Red Keep. Och i typisk Tyrion-anda blir han fängslad och har ett av sina viktigaste tal med kedjor runt handlederna. Utan honom hade kanske naiva Jon förlåtit Daenerys, men äntligen får Tyrion sin intelligens tillbaka och sätter honom tillrätta.
 
Som om inte det vore nog får han även avsnittets andra episka tal, när han i princip bestämmer att framtida kungar borde röstas fram. Och självklart blir han det han verkligen inte vill vara. Hand of the King. Men förhoppningsvis blir Bran en lättare uppgift att jobba under än galna Joffrey och mordiska Daenerys. Får Peter Dinklage ännu en Emmystatyett?
 

Jons avslut

 
 
Man kanske kan tro att förra veckans ödeläggelse av Kings Landing borde ha övertygat Jon om att Daenerys är skogstokig, men kärleken och hedern är stark hos Lyanna Starks son. Han har svurit att tjäna Daenerys som drottning, och han har onekligen inte skakat av sig känslorna han har fått för henne. När han möter Daenerys i det nedcabbade tronrummet, finns det en del av mig som tror att han kanske låter känslorna ta över, men med ett hjärtskärande ljud inser vi att han gör det tyngsta valet i sitt liv. Varför han överlevede vreden både från Drogon och Grey Worm får vi aldrig veta, men helt klart är att det var det här Lord of Light ville, när Jon kom tillbaka från döden i säsong 6. Nu är hans syfte avklarat.
 
Att mörda en drottning har ju dock sina konsekvenser, och märkligt nog så finns fortfarande någon form av Night Watch, så dit blir han skickad, vilket ändå känns som det mest passande slutet det går att tänka sig. Han var som lyckligast uppe i “The Real North” och nu får han hänga med Ghost och Tormund ute i det fria. Vackert!
 

Daenerys undergång

 
 
Om det var något som var lätt att förutspå, var det väl att den nya, galna drottningen skulle få möta sitt öde i dagens final. Men ändå är det jobbigt att se vår Khaleesi dö i sin älskares armar, med blod som rinner längs hennes ansikte. Ännu jobbigare blir det när hennes barn, Drogon, desperat försöker väcka henne till liv. Men om det är något vi har lärt oss av de senare säsongerna av serien, är det att maktgalna människor inte kommer långt, och Daenerys blev den ultimata galningen i förra avsnittet.
 
Jag hade önskat lite mer djup i hennes övergång till den mörka sidan dock. Det hade varit intressant att se lite ånger i henne, och då kanske hennes död hade känts mer i hjärtat. Men det är tydligt att hon var bortom all räddning, och hennes pappa speglades alltför tydligt i henne för att hon skulle gå att omvända. Det var poetiskt att hennes önskan om att “Break the Wheel” faktiskt skedde. Det blev en vändning i politiken, förmodligen en positiv sådan. Det krävde dock hennes egna liv.
 

Kung Brandon

 
 
Det var väl ändå ingen som kunde förutspå detta? Personligen trodde jag att Tyrion skulle rösta för Sansa, men till slut blev det den Treögda korpen som fick den åtrovärda kronan. På ett sätt logiskt eftersom det är de som vill ha kronan mest som har mött värst öden. Och det är de som vill ha den minst som känns som de bästa härskarna. Det hade varit mycket intressant att se hur en värld med “Bran the Broken” som kung hade sett ut. Tur också att hans återhållsamma personlighet balanseras upp av en färgglad skara i hans kungliga råd. Bronn som Master of Coin, med en förkärlek för bordeller, borde bli minst sagt intressant.
 

Alla är precis där de ska vara

 
 
Sansa blir Queen of the North, Arya ger sig ut och upptäcker världen, Jon är i norr och Bran är kung. Det slutar väl för de kvarvarande Stark-barnen som vi har följt i åtta år. Det är fortfarande osäkert om det var så här George RR Martin ville att historien skulle sluta, men inom seriens ramar är det ett passande slut för våra huvudkaraktärer. Visst, serien började bli annorlunda från säsong 6 och framåt, då det började gå bättre för de “goda”, men köper man den vändningen från manusförfattarna är det kanske precis så här det borde sluta?

Men det fanns ju fler, många fler, sidokaraktärer som behövde få sina historier avlutade. Sam blir passande nog en Maester. Davos blir Master of Ships. Brienne of Tarth blir ledare för kungens “Kingsguard” och får i en vacker scen skriva om Jaimes historia (men stäng inte boken innan bläcket har torkat!). Podrick blir riddare i en elegant, guldig rustning. Grey Worm reser till Naath för att hedra sin bortgånga Missandei. Många vackra och passande avslut får vi se, men ändå känns det just nu tråkigt att det ska behöva sluta över huvud taget.

Trots att säsong 8 har fått mycket kritik, så är det många av oss som har älskat det. Och är man en av dem, tror jag att man är mer än nöjd med dagens avsnitt, där våra favoritkaraktärer får precis det slut de förtjänar.

Tack, George RR Martin för att du har skapat den här världen. Tack till alla skådespelare och alla som har arbetat bakom kameran. Det här har varit en av tidernas bästa serier, och det är med ett tungt hjärta vi säger farväl till invånarna av Westeros, för den här gången.
 
Vad tyckte ni? Var det en värdig avslutning?
 
| 20 maj 2019 14:00 |