EFTERSNACK

Skribent

Lucas Mass

26 november 2023 | 19:00

Eftersnack: "Doctor Who" återvänder med pompa och ståt

Efter 13 långa månader, det längsta uppehållet sen den moderna serien började 2005, är ”Doctor Who” äntligen tillbaka, nu för första gången tillgänglig på Disney+. Hur bra är det nya avsnittet?
”Doctor Who” har inte varit lätt att följa i Sverige. Nya avsnitt har inte sänts på några av våra tv-kanaler och ett stabilt hem bland streamingtjänsterna har aldrig funnits. Men med firandet av den brittiska kultseriens 60-årsjubileum kommer en stor förändring, ”Doctor Who” har flyttat in hos Disney+. Från och med nu kommer alla kommande avsnitt att finnas lagligt tillgängliga i Sverige samma dag som i seriens hemland.
 
Den första av de tre specialavsnitten finns ute nu på plattformen och även om detta är ett litet eftersnack kommer det inte finnas några spoilers. Likt avsnittet själv är detta mer eller mindre en introduktion till vad man kan förvänta sig. Nästa veckas ”Wild Blue Yonder” kommer inte att vara lika säker för de som inte har kommit ikapp.
 
 

”The Star Beast” är en efterlängtad återhämtning

 
Den första av de tre specialavsnitten som utgör seriens 60-årsfirande fyller flera funktioner. ”Doctor Who” har precis kommit ur en mycket splittrad tid med sjunkande tittarsiffror och mediokra reaktioner från både kritiker och fans. Jodie Whittaker gjorde sitt bästa i rollen men avsnitten lämnade ofta en hel del att begära.
 
”The Star Beast” behöver bevisa för fansen att serien är värd att se igen och vara en passande hyllning till dess 60-åriga historia. Samtidigt behöver avsnittet också kunna fungera för helt nya tittare som aldrig har sett serien innan - en total motsägelse till den första funktionen. För många andra serier kan detta vara omöjligt, men när ”Doctor Who” är riktigt bra är det oundvikligt att det kommer fungera. ”The Star Beast” är ett riktigt bra ”Doctor Who” avsnitt.
 
Nu är ju ribban tyvärr låg efter tre säsonger med tråkig dialog, ytliga karaktärer och vissa avsnitt som knappt verkade redo att släppas. Men ”The Star Beast” är sprängfylld med humor, knivskarp dialog och djupa karaktärer som känns trovärdiga. Själva storyn i sig är inte en av kultseriens starkaste, men det är en perfekt introduktion för båda nya och gamla tittare.
 
Minns du den helgen ”Star Wars: The Force Awakens” landade på biograferna? Recensionerna var lysande, Lucasfilm & Disney hade inte haft tid att överbelasta varumärket och fanbasen hade ännu inte kollapsat av trångsynthet och hat. Den första helgen kändes som att återvända till en gammal vän. För en gångs skull var alla nöjda, ”Star Wars” kändes som ”Star Wars” igen och prequel-trilogin kändes som ett avlägset minne.
 
Så kändes det att titta på ”The Star Beast”. På många sätt är det en återgång till en gammal version av ”Doctor Who”, men det känns också som den riktning serien borde ha tagit efter Peter Capaldi lämnade 2017 efter tre oerhört introspektiva och nyanserade säsonger. Det här är det nästa steget för ”Doctor Who” och för nya fans fungerar det även som det första steget.
 
 
 

Pengar räcker långt, men inte hela vägen

 
Med förnyelsen av serien kommer även en kraftig ökning av budgeten. ”Doctor Who” har aldrig sett dyrare ut. Gatorna har aldrig haft så många statister, explosionerna har aldrig varit större och utomjordingarna har aldrig sett mer trovärdiga ut. En nackdel med en sådan stor budgetökning är att serien kunde ha förlorat sin identitet. Den låga budgeten har alltid varit charmigt och fick skaparna att fokusera på rätt saker, nämligen manus och skådespelare.
 
Om det är något ”The Star Beast” klargör för oss är att det är uppenbart att produktionsteamet inte kommer låta pengarna stå för avsnittens kvalité. Det här är samma galna och fåniga sci-fi serie som i sina bästa dagar. Karaktärsdragen är helt unika från resten av TV-landskapet, vilket inte har varit fallet de senaste åren. Under Chris Chibnall var ”Doctor Who” som allt annat på tv, med Russell T Davies är ”Doctor Who” äntligen tillbaka till att vara som inget annat på tv.
 
 

Välförtjänt nostalgi eller bara billiga knep?

 
David Tennant är tillbaka! Catherine Tate är tillbaka! Är det ett desperat trick att ta in fansens favoriter såhär? Absolut. Russell T Davies har alltid varit lite av en cirkusdirektör som showrunner för ”Doctor Who” och det är inte en slump att dessa kreativa beslut togs så fort han ställer sig bakom rodret igen. 60-årsjubileet än så länge känns inte så mycket som ett firande av seriens alla 60 år – mer ett firande av en väldigt specifik tid i seriens historia.
 
När det gäller själva avsnittet är det inga problem, det är en jäkligt underhållande timme, men fans kommer såklart vara lite besvikna. Speciellt när man tittar tillbaka på den storslagna serveringen 50-årsjubileet bjöd oss på- Personligen är Tennant inte en av mina favoriter i serien, men han är en mycket pålitlig ambassadör för ”Doctor Who” och publiken älskar honom. ”The Star Beast” måste få tillbaka tittarna igen och David Tennant är det säkraste kortet att spela.
 
Det finns ett pågående mysterium om varför just denna inkarnation av karaktären har återvänt så vi får vänta och se hur det blir i de återstående avsnitten innan Ncuti Gatwa tar över. Än så länge bevisar ”The Star Beast” att det serien försöker göra just nu är en stor succé, nu behöver de bara bevisa att de också har nya idéer i rockärmen.
 
Det är så skönt att vara tillbaka.
 
 
Det nya avsnittet finns nu att se på Disney+. Ytterligare två specialavsnitt släpps 2 och 9 december.
| 26 november 2023 19:00 |