eftersnack

Skribent

Lucas Mass

10 december 2023 | 19:00

Eftersnack: Nya ”Doctor Who” är galet, rörigt & extremt underhållande

Finalavsnittet till 60-årsjubileumet innehåller både det bästa och lite av det sämsta med Russell T Davies vision av ”Doctor Who”. Men i kärnan av ”The Giggle” är en berättelse om hur en värld där allt är ett binärt spel med vinnare och förlorare eventuellt kommer leda till domedagen.
Allt är ett spel och många vinster leder till andras lidande. Doktorn och Donna återvänder till jorden efter ett fartfyllt äventyr i ”Wild Blue Yonder” och upptäcker att alla människor har förvandlats till galna individualister som vägrar att kompromissa på även det som är nödvändigt för att ett samhälle ska fungera. Alla ska vara en vinnare hela tiden. ”The Giggle” är så arg & cynisk som Russell T Davies kan bli och resultatet är en riktigt underhållande upplevelse.
 
I eftersnacket för ”The Star Beast” diskuterade jag lite om seriens nya budget och oron för att det skulle kunna ta över charmen ”Doctor Who” brukar ha. Det var väldigt uppmuntrande att se en stor och bombastisk final som ”The Giggle” fortfarande sluta upp med något så fånigt och dumt som att kasta boll. Det hade varit så lätt att slå på stort med en sekvens fylld av komplexa visuella effekter och statister. Det här var istället charmigt och enkelt, något som är mycket viktigare än Disneys pengar.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Fångad i en leksaksmakares spel

 
Neil Patrick Harris gör sin debut i serien som ”the Toymaker”, en allsmäktig varelse som tvingar folk spela för deras frihet i form av barnsliga spel. Karaktären gjorde sin debut 1966 i ”The Celestial Toymaker” där han spelades av Michael Gough, mest känd som Alfred i Tim Burton & Joel Schumacher’s Batman-filmer. Sedan dess har leksaksmakaren inte setts i tv-serien förrän nu och han verkar bestämt irriterad över det.
 
Nu har han begravt ett dolt budskap i världens första tv-sändning 1925 och som nu ekar i varje skärm sedan dess. ”The Giggle” kommenterar om makten skärmar har över våra liv och hur lättpåverkade människor kan vara för vad de ser. Återigen, detta är Russell T Davies när han är som argast. Han förstår att om man inte är försiktig med vad man förmedlar antingen på internet eller i en tv-serie kan det verkligen skada människor.
 
Varelserna i förra veckans ”Wild Blue Yonder” hävdade att de bara blev onda på grund av att det var budskapet universumet skickade ut. Den onda versionen av Donna specificerade att kärleksbrev inte når så långt, bara hat har den makten. ”The Giggle” är en naturlig fortsättning på den tematiska punkten. Är man inte försiktig med det man förmedlar kan det ha katastrofala konsekvenser.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Ncuti Gatwa är ”Doctor Who”

 
Som väntat var det här även introduktionen av den nya inkarnationen av seriens huvudkaraktär. Ncuti Gatwa, som precis avslutat storsuccén ”Sex Education” på Netflix, har äntligen landat vid TARDIS-dörrarna redo att föra facklan vidare i seriens nya liv på Disney+. Hur han landade kanske dock inte riktigt var som vi förväntade oss.
 
För första gången i seriens historia har Doktorn ”bi-regenererat”. Detta kommer vara kontroversiellt för många fans och redan börjar man undra hur nödvändig idéen faktiskt är. Detaljerna är fortfarande inte helt tydliga och det finns redan debatter om vad exakt det var som hände. Är Ncuti Gatwa en helt ny Doktor som samexisterar med den förra Doktorn? Eller drogs Gatwas inkarnation från framtiden till nutiden?
 
När David Tennants inkarnation regenererar i framtiden kommer han att förvandlas till Ncuti Gatwa som då dras tillbaka i tiden till händelserna i ”The Giggle”? Personligen är det den tolkningen jag köper mest och det finns både en cynisk och gripande vinkel på den idéen.
 
Den cyniska vinkeln är såklart att ännu en gång kan Davies inte släppa taget på hans skapelser. Majoriteten av 60-årsjubileet var redan inte riktigt ett firande av serien, mer ett firande av specifikt hans version av serien. Det är helt ok, eftersom det betyder att dessa avsnitt var relativt starka, särskilt jämfört med de tre föregående säsongerna.
 
Men det här är inte första gången han har grävt fram ett kryphål för att få David Tennant att leva vidare. Nu känns det som att han ställs upp som backup utifall Gatwa inte skulle leverera för publiken. För en serie som handlar om förändring och att ständigt blicka mot framtiden känns det här bakvänt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

En oändlig resa i tid och rum

 
Den mer gripande och passande vinkeln är att det ger Doktorn en chans att bosätta sig och leva det vanliga livet han aldrig brukar få leva. Genom alla tre specialavsnitten har vi sett flera exempel på att Doktorn är utmattad och nedsliten av smärta & trauma. Nu har Doktorn gått i pension. Han har äntligen fått en chans att fokusera på sin egen hälsa och Ncuti Gatwa är den föryngrade och pigga framtida inkarnationen som redan har fått den vilan. Han är redo att ge sig ut och utforska galaxen igen.
 
På det sättet fungerar ”The Giggle” lite som en seriefinal för versionen av ”Doctor Who” som började 2005. Enligt produktionsteamet kommer nästa säsong till och med att kallas för ”säsong 1”. Klart att det fortfarande kommer vara samma gamla ”Doctor Who”, men nya tittare kommer att kunna börja följa serien utan att läsa upp om det som kom innan. Den här trilogin var för fansen, det som följer härnäst kommer att vara för alla och Ncuti Gatwa kommer att leda vägen. Än så länge verkar det extremt lovande.
 
Nästa destination är juldagen (tack och lov) med "The Church on Ruby Road", Ncuti Gatwas första ensamstående avsnitt. Där kommer han att träffa Ruby Sunday spelad av Millie Gibson mitt på dansgolvet. Återigen börjar "Doctor Who" på nytt.
 
| 10 december 2023 19:00 |