EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

19 januari 2022 | 23:00

15 tankar om veckans "The Book of Boba Fett"-avsnitt

Efter ett stapplande tredje avsnitt är Boba Fett tillbaka på banan. Fennec får reservdelar, en Grammyvinnande basist dyker upp (!?) och Boba gosar vidare med diverse djur.
Avsnittet utspelar sig mestadels i bactatanken, det vill säga det förflutna. De sista trådarna kring Bobas tid innan han dök på i "The Mandalorian" knyts ihop, han fortsätter sina försök att skaffa vänner (han är så ensam!), cyberpunkestetiken gör sitt bästa för att vara relevant och en wookie sliter armarna av någon. Yay!
 
1. Tattooines öken måste vara åtminstone 10 procent skelett. Snubbarna som bokstavligt talat finkammar öknen i "Det våras för rymden" hade haft ett berg av ben bakom sig.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
2. Kvinna med ögon inspirerade av röda kamerablixtögon med ett matchande par lampor ovanför är på något sätt cyberpunkestetiken jag längtat efter, resten ser lite töntiga ut. Jag gillar det som koncept, vi har redan etablerat att det är möjligt att ge personer mekaniska lemmar för att rädda deras liv, så det verkar helt rimligt för mig att personer skulle använda det som accessoarer. Problemet är att även om det är nytt i Star Wars-universumet är det definitivt inte nytt inom science fiction, vilket leder till att det känns daterat. Med Disney-budgeten borde de kunnat göra VAD SOM HELST.
 
Modifieraren som Boba pratar med (spelad av Grammy-vinnande basisten Stephen ”Thundercat” Bruner som gör sin skådespelardebut här, han funkar bra och jag älskar hur randomt det är!) har till exempel gula dreads, vilken missad möjlighet att inte göra något kul med dem – vi behöver ju inte gå full ut poolen i ”Minority Report”, men några intressanta smycken i dem kanske?
 
3. Musiken måste också backa ett steg, den aktivt motarbeten scenen. Tittaren vet att Fennec överlever, men de kan ju göra det lite spännande ändå, hon ska ju sväva mellan liv och död. Musiken kunde även ha förhöjt att det är något konstigt som händer, något som i filmerna haft ganska mörka konnotationer. Om jag får visa min ålder så känns musiken som ett Flashspelssoundtrack när du bara går omkring och letar efter saker och inte ens är i närheten av en boss eller nåt annat spännande.
 
4. Det verkar också finnas en lätt Matrix-influens i scenen. Med kvinnan som får ett implantat i nacken, och sen den röda och blå vätskan som samtidigt flyter genom Fennec.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
5. Boba Fetts skepp har varit känt som Slave I men refereras nu till som Firespray. Inte så överraskande, det är en ganska awkward sak om man vill få folk att köpa merch. Personligen tycker jag Firespray låter coolare.
 
6. Fennecs lilla drönare rör sig lite som om den var levande, vilket är en typisk Star Wars-detalj som värmer mitt hjärta.
 
7. Även om Boba Fetts nyfunna förkärlek för djur är gullig, vill jag föreställa mig att hans banthas mindre entusiastiska grymtanden när han säger ”Gå och gör banthabebisar” översätts till ”berätta inte hur jag ska leva mitt liv, jag är rätt belåten med min barnfrihet tack så mycket.”
 
8. Köksdroiden som viftar med knivarna på ett sätt som påminner om General Grievous i ”Mörkrets hämnd” i den memeade ”Hello there”-scenen.
 
9. Det lilla Simpsons-skämtet där en brinnande robot säger ”Why? Why was I programmed to feel pain?” slutar aldrig vara relevant.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
10. Tillfredsställande och underhållande med hur snabbt Boba jämnade ”motorcykelgänget” med marken.
 
11. Även på min blygsamma tv är CGI:n på sarlaccen ganska… underväldigande. Känns daterad för att vara Disney. Men som jumpscare var det effektivt.
 
12. Fennec säger ”sjunger som en yuzzum” vilket är en referens till Max Rebo Band (lett den blå gosedjurselefanten som spelar en rund synt och dyker upp ögonblick senare). Det har varit mycket Max Rebo i den här serien, och jag är helt och hållet för det. Sångaren med den manliga rösten i detta nightmare fuel är en Yuzzum.
 
13. Har svårt att komma på något mer metal än elektriska knogjärn.
 
14. Wookies är, som alla vet, ökända för att slita armarna av folk. Anledningen till att Krrsantan inte kan låta bli i det här fallet är att ödlepersonerna Trandoshans är wookiernas fienden. I det första avsnittet kommer en Trandoshan till Boba Fett med vad som sannolikt är en wookiepäls.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
15. När Fennec säger att de behöver muskler hörs musik från ”The Mandalorian” i bakgrunden. Jag försöker hålla förväntningarna låga, det kan ju vara nån på Disney som leker med våra känslor igen... MEN det skulle också kunna innebära att det blir en till crossover med Din Djarin aka Mando framöver. Oavsett, ett perfekt avslut på avsnittet.
  
Sammanfattning:
Efter förra avsnittet som stack ut med sina Power Rangers och absurt tråkiga svävarjakt, känns det som att vi är tillbaka i mer bekanta banor. Det kändes återigen lite smutsigare, lite hårdare även om det fortfarande fanns en söt robot till barnen och Fennecs operation är helt blodfri.
 
Bryce Dallas Howard – mest känd som skådespelerska i bland annat "Jurassic World"-filmerna – är tillbaka i regissörstolen. Hon har tidigare gjort två avsnitt av "The Mandalorian" som jag verkligen tyckte om, ett av de mest slående stunderna från första säsongen var när en AT-AT tonar upp sig som ett monster i fjärde avsnittet. Jag tycker hon gör intressant slagsmålscener och monster, och hon fortsatte att hålla fanan högt här.
 
Avsnittet användes för att fylla i den sista luckan mellan att Boba föll ner i sarlaccen och att han återfick sin rustning och så vidare i "The Mandalorian", så förhoppningsvis blir det bara full fräs framåt i de sista två avsnitten nu. De får hitta sin armé, eventuellt dyker några bekanta ansikten (eller hjälmar!) upp för att bistå.
| 19 januari 2022 23:00 |