SPONSRAT

Skribent

Rebecca Unnerud

11 december 2015 | 23:15

Eftersnack: Äntligen får Samantha Morton ta plats i "The Last Panthers"

Avsnitt fem är helt klart ett av seriens vassaste.
Större delen av det näst sista avsnittet utspelar sig i Bosnien på 90-talet och det sker både en fördjupning kring kriget och Naomi. Avsnitt fem är helt klart ett av seriens vassaste. 

Nu händer det grejer!


Khalil är överhuvudtaget inte med i detta avsnitt och trots att han är den i särklass bästa karaktären gör det inget för avsnittets kvalité, tvärtom så är detta ett av de absolut bästa. Det är inte lika mycket spänning och action som i förra avsnittet men desto mer känslor och svar kring Milan och Naomi. Inledningsvis ringas Adnan in av Zlatko och hans män och Adnan väljer att ta sitt liv genom att falla från ett hustak för att rädda Milan från att utpressas. Milan anländer nere på gatan i samma sekund som han ser Adnan dö framför sina ögon och Milan och Naomi möts återigen. Därefter utspelar sig hela avsnittet i mitten av 90-talet i Bosnien och vi får äntligen svar på Naomis bakgrund och hur hon känner Milan. Kriget mellan Bosnien och Serbien är inte representerat i överflöd i film- och tv-världen och i synnerhet inte på 2010-talet så det känns välkommet. En av de bästa filmerna i ämnet är för övrigt ”Ingemansland” (2001) som är fruktansvärt stark, otäck och som dessutom innehåller en stor dos nattsvart humor. 

Kärleksrelationen mellan Naomi och Milans pappa är sentimental men trovärdig, likaså Naomis konflikt kring hur mycket hon kan berätta för honom om Serbiens planer. Konsekvenserna när Milan hör Naomis och pappans samtal om att serberna ska anfalla blir förödande för alla. Scenen när Milan och Adnan tar sig ur bilen och vandrar iväg efter att pappan blivit skjuten är förkrossande. Annars är den bästa scenen den sista när Milan säger till Naomi att hon är hans dödsängel eftersom hans familjemedlemmar dör så fort hon är i närheten. Naomis sorgsna ansiktsuttryck säger allt och jag tror för första gången på Samantha Morton i rollen. 

Frågor inför finalavsnittet…


Khalil har blivit tillförordnad efterträdare till Roman och hans makt kommer bli desto större, hur kommer han att förvalta den? Vad kommer hända med brorsan nu när han har hjälpt Khalil med att förråda sina vänner?

Efter Adnans död, vilken väg kommer Milan att gå? Kommer han att samarbeta med Naomi och hitta diamanterna och sätta dit Zlatko?

Mer svar kring Tom efterfrågas, hur insyltad är han och vad har han för planer? 

Kommer Zlatko och hejdukar utföra någon mer kupp? 


Vad tror ni om finalen? Tycker ni precis som jag att det är en otroligt ojämn serie?
| 11 december 2015 23:15 |