Serie

Skribent

Fanny Degerfelt

23 augusti 2023 | 18:00

Eftersnack: Fram med ljussabeln så dissekerar vi de första "Ahsoka"-avsnitten!

Den senaste Star Wars-serien är lovande och snygg, men hotar att luta sig tillbaka för mycket mot tidigare serier.
Disney+ har levererat de två första avsnitten av sin nya serie, där vi får stifta bekantskap med / återse flera av karaktärerna från ”Star Wars: Rebels.” Avsnitten bestod av mycket uppbyggnad, vilket förstås är fullkomligt rimligt i början av en serie, men det går inte riktigt att säga något om dess riktning än. Vilket är spännande! Förhoppningsvis kommer ”Ahsoka” inte luta sig för mycket tillbaka på tidigare serier, utan även våga testa lite nya saker.
 
Det är några år efter ”Jedins återkomst,” ungefär samtidigt som ”The Book of Boba Fett” och den senaste säsongen av ”The Mandalorian.” Ahsoka Tano är på jakt efter Grand Admiral Thrawn, men några andra med samma mål är henne hack i häl. Något annat som är efter henne är hennes förflutna, hon behöver återse några av vännerna från ”Rebels,” men mycket har förändrats sen de senast sågs.
 
Även skuggan av Anakin Skywalker, vars lärling Ahsoka en gång var, ligger över henne, - och resten av galaxen när rebellerna försöker bygga upp något nytt efter att Imperiet föll. Alla är dock inte nöjda med regimbytet, och ingenstans är säkert.
 
Överlag visar de första två avsnitten av ”Ahsoka” stor potential. Serien känns som väldigt traditionell Star Wars, jedier, sither och ljussablar är åter i fokus, och rymdfascismen verkar återigen bli ett framträdande tema. Det är snygg action och det finns några coola specialeffekter (jag gillade särskilt Sabines husdjur och allt det lilla klotet gjorde) men ibland kan det se lite platt ut.
 
Det känns som att det kommer bli underhållning med hjärta.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Känns det som att du missat något? Det är nog så.


Det förvånar mig inte. ”Ahsoka” lutar sig mycket tillbaka mot de animerade serierna, så även om det borde vara lugnt att följa med, förutsätter jag att den som inte sett dem känner att något saknas.
 
Dave Filoni som regisserar ”Ahsoka” är en framträdande person i kulisserna på Lucasfilm, både vad de gäller de animerade serierna där han inledde sin Star Wars-karriär, live action-serierna, och han ska även göra en film framöver. Även om du inte känner till honom har han varit väldigt inflytelserik.
 
Jag tror dock att han överskattar hur många som faktiskt lagt ner de nästan 83 timmar som krävs för att se de animerade serierna. En stor del av ”Ahsokas” publik vet med andra ord inget om Ahsokas och Sabines relation, varför Ezra inte är där, eller vem Grand Admiral Thrawn är. Det känns som att serien gör ett halvdant jobb att etablera det. Det är intressant, och borde byggas upp mer.
 

Men hur är den om man sett de animerade serierna då?

 
Det kan vara svårt att översätta något som är animerat eller tecknat till live action – en av flera anledningar till att live actionvarianter av klassiska Disneyfilmerna känts bleka i jämförelse med originalen. Men ”Ahsoka” känns som en fortsättning mycket tid och kärlek lagts ner för att det ska kännas bekant för fansen, utan att (förhoppningsvis) alienera nya tittare. Tveklöst får det som händer ett annat djup för de som har förkunskap.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Rosario Dawson är perfekt som Ahsoka

 
Filoni hittade på Ahsoka tillsammans med George Lucas som ville ha en karaktär hans döttrar kunde relatera till. Filoni har tidigare sagt att han känner sig väldigt beskyddande över karaktären, så det är väl inte mer än rätt att han får göra en tredje serie om henne.
 
En anledning till att Dawson fick rollen var att någon gjorde fanart med henne som Ahsoka. Det är otroligt att karaktären funkar så bra i nytt format, förändringen känns helt naturlig. Hon ser fantastisk ut, men utöver det har Dawson ett intressant sätt att röra sig, jag uppskattar hennes version av hur Ahsoka slåss, särskilt med de två ljussablarna. Det går inte att föreställa sig någon annan i rollen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Mary Elizabeth Winsteads smink borde vara olagligt

 
Hera Syndulla är definitivt gängets mamma-kompis, den som det är ordning och reda med. Jag tycker bra om Winstead, men det verkar som att hennes makeupartist inte kände samma värme. Alternativt var Wins kroniskt försenad och de hann aldrig göra slutfixet. Den gröna sminkningen känns som amatörmässig cosplay, vilket inte förbättras av den svara ögonskuggan som inte blandats. Så distraherande.
 
(Jag inser att det här är irrelevant, men jag behövde få det sagt.)
 

Det är visst aldrig en bra tid att vara padawan

 
Den som inte sett de animerade serierna missar förstås djupet av Sabine och Ahsokas relation, men det känns som att det var en värdig introduktion, där tillräckligt mycket lämnades osagt. Jag förutsätter att intressanta saker om Sabine kommer avslöjas framöver, men vi undviker spoilers.
 
Återigen bra casting, och så bra kemi med Dawson. Jag vill bara hennes bästa.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Så många onda, så lite karaktärsutveckling

 
Thrawn, mannen alla letar efter, låter som vilken onding som helst när de pratar om honom, men det här är en legendarisk ond individ inom Star Wars, en stor fanfavorit (om serien inte levererar hypen får jag göra det!) Förhoppningsvis lyckas de göra honom mer intressant i kommande avsnitt.
 
Om du känner igen Morgan Elsbeth (häxan med panntatuering) är det för att hon introducerades samtidigt som Ahsoka i ”The Mandalorian.” Anledningen att hon behövde fritas var för att hon greps efter att Ahsoka besegrat henne i strid. En karaktär med stor potential jag hoppas att de vet hur de ska använda.
 
Än så länge vet vi knappt något om de övriga personer vi fått se, men de verkar coola på ett generiskt sätt. Men vad gör det när de levererar snygg action? Scenen som blinkade till Darth Vaders scen i "Stjärnornas Krig" var verkligen en present.
 

Rymdfascismen fortsätter vara relevant

 
Att de onda i Star Wars symboliserat fascism – specifikt Nazi-Tyskland - har aldrig varit subtilt. Ett genomgående tema sedan Disney tog över har varit hur man inte kan utrota fascism – eller ondska om man så vill – bara för att man gör sig kvitt det högsta hönset. Man hugger av hydrans huvud, men två nya huvud uppstår i dess plats.  Oavsett om det är ren ideologi eller ekonomisk vinning som driver dem, är det mer komplicerat att förändra ett system än man tror. Det är ett fascinerande, komplext ämne jag verkligen uppskattar att Disney tagit sig an så pass mycket som de gjort. Det är som att det vore relevant för vår samtid eller nåt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Sammanfattning

 
En lovande, om än kanske lite intetsägande start på en efterlängtad serie. Det är många trådar på gång, det finns mycket potential, och jag har tilltro till vart vi är på väg (än så länge). Det ska bli ett nöje att följa Ahsoka och gänget några veckor, kärleken till projektet syns på skärmen. Jag hoppas bara att Filoni kommer våga testa nya saker och inte förlitar sig allt för mycket på att alla ska ha sett hans animerade serier.
 
De två första avsnitten av "Ahsoka" finns nu att se på Disney+. Vad tyckte ni om säsongspremiären?
| 23 augusti 2023 18:00 |