SPONSRAT

Skribent

Robin Andersson

6 maj 2019 | 20:00

Eftersnack: 5 starka ögonblick i senaste “Game of Thrones”-avsnittet

Efter förra veckans intensiva slag var det ganska skönt att lugna ner tempot en aning.
Slaget om Winterfell är slut, och de överlevande förbereder sig nu för kriget i söder. Kriget om de sju kungadömena. Avsnitt fyra innehöll en hel del intressanta scener och dialoger, låt oss prata om några av dem.
 

Ett sista avsked 

 
 
Vi börjar med att, tillsammans med de överlevande, ta farväl av karaktärerna som gick bort i slaget om Winterfell. Det är något som ofta glöms bort i stora produktioner, men här läggs det verkligen kärlek i att ta farväl av och minnas de som gav sitt liv för Westeros. Ett värdigt avslut.
 

Jaime och Brienne

 
 
Jag tyckte inte att den här utvecklingen var nödvändig överhuvudtaget. Jag gillade att de hade stor respekt för varann och slogs för varandra i krig, men sen hade jag inte behövt ett kärleksförhållande mellan dem. Plus att scenen där Brienne gråter och Jaime rider iväg känns SÅ FEL. Brienne är inte den som stannar hemma när männen rider iväg i krig. Nu framstod hon som en hemmafru, vilket är det sista hon påstår sig vilja vara.
 

Daenerys fallande förtroende

 
 
Det märks direkt när vinet börjar drickas och hallarna i Winterfell fylls av lyckligt firande. Daenerys hör inte hemma här. Hon säger det själv bäst till Jon "Det var många som såg på mig som de gör på dig, på andra sidan havet. Inte här". Återhållsamheten är bara det första tecknet det här avsnittet på att hon är osäker på sin position, och hon är inte ensam om det.
 
Sprickorna mellan Sansa och Daenerys växer. De har skilda åsikter kring krigstaktiker när Sansa menar att männen behöver vila, och Daenerys är ivrig att komma iväg mot nästa mål. De är öppet osäkra på varandra, något som har varit tydligt ända sen de träffades för första gången. Nu ökar anspänningen för varje avsnitt som går, och det blir intressant att se hur det hela slutar. Hur kommer Daenerys reagera när hon får reda på att Jon avslöjade hemligheten om hans ursprung för sina systrar och de har spridit hemligheten vidare?

Hur kommer vår drakdrottning att välja att attackera Kings Landing? Hon försöker hålla tillbaka tankarna att rida in och bränna ner hela staden, eftersom många oskyldiga hamnar i vägen då. Men kommer hon kunna hålla sig nu när Missandei och Rhaegal blev mördade framför ögonen på henne av Euron och Cersei? Och om hon väljer att gå all-in som “The Mad Queen”, då borde hon väl bli förrådd av någon i sitt egna led, eller?

Intressant att Sansa valde att sprida Jons hemlighet till Tyrion i typisk Littlefinger-anda. Hon har blivit så pass smart att hon vet att han kommer att sprida hemligheten vidare till Varys och skapa en osäkerhet kring Daenerys framtid som drottning. Sansa blir smartare för varje dag som går.
 

Rhaegals störtdykning

 
 
Jag älskade den här scenen. Det har varit alltför få chocktillfällen på senare säsonger i “Game of Thrones”, speciellt mörka sådana. Men det är också viktigt att inte ha såna tillfällen bara för chockeffekten, utan för storyns skull och det tyckte jag de gjorde bra här. Rhaegals död signalerar att Cersei och hennes armé är otroligt förberedda och menar allvar. De låg ett steg före våra krigare från Winterfell den här gången, och vem vet vad de mer har planerat i krigsväg? Jag gillar också att oddsen nu är ännu mer på Cerseis sida, med bara en drake att slåss mot. Märks det att jag hejar på de onda?
 

Missandeis sista stund

 
 
Starkt ögonblick, när vi får se Missandei bli ett huvud fattigare inför sin bästa vän och sin älskare. Cersei demonstrerar den makt hon fortfarande besitter, och Grey Worm blir självklart omskakad ända in i själen av att se detta. Kanske kommer detta vara det som sätter dem ur balans och offrar smarta taktiker för att de känner blodsmak efter vad Cersei har gjort?

En liten sekvens i den här scenen som kanske gick några förbi är när Tyrion pratar med Cersei om hennes barn. Euron står bakom Cersei och hör hela konversationen, och det här avslöjar ju att barnet inte är hans. Hur kan Tyrion veta att hon har ett barn när Tyrion inte har träffat sin syster sen innan hon började dela sängkammare med Euron? Hur kommer han att reagera på Cersei hemska lögn om att barnet var hans?

Det fanns flera underhållande stunder att njuta av. Jag blev väldigt glad att se Brienne, Jaime, Podrick och Tyrion dricka och spela spel tillsammans. Det är få ögonblick där våra karaktärer kan slappna av och njuta av varandras sällskap, så det känns bra att få ta del av dem medans vi kan.
 
 
Bronns inhopp var mycket underhållande, och passande hans karaktär. Självklart vill han betta på den vinnande sidan, och komma undan med så mycket i vinst det bara går. “Only death will shut you up” är nu en replik jag planerar att använda på mina vänner så fort de börjar babbla för mycket.

Stackars Tormund fick inte sin “big woman”. Bättre lycka nästa gång.
 
 
I promon inför nästa veckas avsnitt verkar vi gå mot ytterligare ett krig. I "Game of Thrones" näst sista avsnitt någonsin möts Daenerys och Cersei i kampen om tronen. Det enda frågetecknet i promon är vad Tyrion och Daenerys gör i Dragonstone? Står de över slaget i Kings Landing eller utspelar sig den scenen innan kriget? Eller efter?
 
För att få reda på svaren till de många frågorna - följ "Game of Thrones" på HBO Nordic.
| 6 maj 2019 20:00 |