Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 februari 2021 | 15:00

Eddie Murphy återbesöker "En prins i New York"

Snart får kultfilmen från 1988 ett nytt kapitel. I väntan på "Coming 2 America" berättar Eddie Murphy vad som gjorde originalfilmen till en succé.
Det har nu gått 33 år sedan prins Akeem gjorde flådig entré i Queens, New York. Inom kort får 80-talskomedin "En prins i New York" en fortsättning. Eddie Murphy välkomnar både gamla vänner och nya bekanta tillbaka till Zamunda för en nostalgifylld tvåa.

Under en digital presskonferens berättade Murphy om hur "Coming 2 America" blev till, och varför originalfilmen anses vara en klassiker i komedigenren.

- Originalet "En prins i New York" är den första filmen i filmhistorien som hade en helsvart rollista och blev framgångsrik världen över. Bara en handfull såna filmer har blivit succéer, men vi var först. Det är tack vare att den var tillgänglig för all publik.

- De flesta av våra filmer handlar om orättvisor vi gått igenom. Vår historia är provokativ för oss men resten av världen bryr sig inte. "En prins i New York" handlar inte om det. Den handlar om familj, kärlek, traditioner och om att göra det rätta. Det är tidlösa teman, något som alla kan relatera till. Och den har fantastiska bilder av svarta kungar och drottningar. Den enda andra filmen som gjort det är "Black Panther".

- Den blev en kultfilm tack vare alla dessa saker. "Sexual chocolate" blev en känd catchphrase. Och Randy Watson gjorde tidernas första mic drop, säger Murphy stolt.
 
 
I "Coming 2 America" har Akeem just krönts till kung - och får veta att han har en son i USA. Han återvänder för att hitta honom, och möts av ett New York han inte längre känner igen.
 
Fansen kommer däremot att känna igen en hel del gamla ansikten, då många av skådespelarna från originalet upprepar sina roller. Murphy själv spelar förstås flera roller, bland annat på barberarsalongen i Queens.

- Vi ville att alla från originalet skulle komma tillbaka, men också visa vad som hänt med dem sedan sist. Hade det inte varit rätt kul om McDowells hade öppnat i Afrika? Så valde vi vem som skulle vara med i filmen, förklarar han.

"Coming 2 America" släpps på svenska Amazon Prime Video den 5 mars.
 
 

Möt de nya karaktärerna i "Coming 2 America"

 
Skådespelaren och komikern Jermaine Fowler spelar Lavelle Jonson, en streetsmart 30-åring i New York som för första gången möter sin farsa - kungen av Zamunda. Fowler är den andra stora huvudrollen i filmen vid sidan av Eddie Murphy, och berättar hur det är dags för kung Akeem att lära sig något av sin son:

- Akeem blir påmind om vad som först förde honom till Queens, och hans kärlek till Lisa. Det kommer tillbaka till honom under filmens gång. Filmen är en påminnelse om vad äkta kärlek är. Ibland behöver man en smäll i huvudet för att bli påmind om det.
 
 
Kiki Layne ("If Beale Street Could Talk") spelar Meeka, en hårfrisörska från Zamunda som Lavelle faller för. Hon är en av flera starka kvinnliga karaktärer som tar plats i uppföljaren. 

- Här finns ett centralt tema om att hitta sin identitet, hitta en mening. Men något av det viktigaste här är att kvinnorna får makt och får höras. Jag älskar att filmskaparna har fingret på pulsen. De gav kvinnorna något att göra och säga. Jag ser fram emot att alla små bruna flickor ska kunna se sig själva i filmen.
 
 
Komikern Leslie Jones ("Ghostbusters") syns i rollen som Lavelles mor Mary Jonson, den högljudda kvinnan från Queens som dyker upp som ett yrväder i Zamunda. Hon berättar under presskonferensen att det var med glädje hon tackade ja till rollen:

- Vilken komiker har inte tänkt sig själv i en roll i "En prins i New York"? I mitt huvud var jag redan där, som Sam Jacksons syster, haha! Men de bestämde sig för att skriva en annan karaktär, och det var coolt. Det funkade. Första dagen på inspelningen fick jag kalla kårar. Eddie kom in klädd som prinsen, det var nästan som att han klev direkt in från originalfilmen. Oh my god! Då blev det verkligt. Och de lät mig göra så korkade saker.
 
 
Sist men inte minst dyker Wesley Snipes dyker upp som general Izzi från grannlandet. En hotfull (men väldigt over-the-top) karaktär inställd på att stjäla showen, tronen och kronan. Snipes minns sitt favoritögonblick ur första "En prins i New York":

- Jag var som mest imponerad och mest hänförd av öppningsscenerna. De afrikanska dansarna,
det pompösa och det kungliga, jag älskar det. Det stack ut mest för mig.
| 23 februari 2021 15:00 |