Film

Skribent

Oskar Möller

30 augusti 2021 | 11:46

Ed Asner avlider vid 91 års ålder

En riktig Hollywoodveteran har gått ur tiden. För yngre filmtittare är karaktärsskådisen Ed Asner förmodligen mest känd som den grinige men älskvärde Carl i Pixars ”Up”.
Asner efterlämnar fyra barn. Många amerikaner minns honom för hans minnesvärda tv-roll som Lou Grant i komediserien ”The Mary Tyler Moore Show”, en roll som resulterade i en egen spinoff. Han är en av få skådespelare som vunnit flera Emmys för att spela samma rollfigur i både en sitcom och dramaserie.

Efter hans död lade Disney upp en rörande tribut till skådespelaren på sina sociala medier. Under sina många år i yrket har skådespelaren hunnit med många film och tv-roller, inte minst som berättare och röstskådis. Asner var en mycket aktiv karaktärs och birollsskådis och flera projekt där han medverkat är fortfarande under produktion.
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 

Ett inlägg delat av Disney (@disney)

 
Veteranen är även känd för en mångårig kamp för att förbättra skådespelarnas ställning i Hollywood och har varit ordförande för Screen Actors Guild (SAG) 1981–1985. Han var även känd för sina politiska övertygelser och fick kritik för att ha kritiserat USA:s inblandning i El Salvador under sin tid på SAG. Under samma period råkade han och konservative skådisen Charlton Heston i luven på varandra.

Under några år var hans politiska kopplingar så kontroversiella att skådespelaren var övertygad om att han tappade roller på grund av sina övertygelser. Lyckligtvis fortsatte han att köra på och gladde många fans genom att återvända till rollen som Carl i Pixarserien ”Dogges Dagar” där han återigen gjorde rösten till Carl. Serien har premiär den 1 september.
| 30 augusti 2021 11:46 |