Film

Skribent

MovieZine

23 maj 2021 | 09:00

Duellen: ”Shrek” vs ”Monsters, Inc.” - rösta på din favorit!

I ena ringhörnan: ett surt träsktroll. I andra ringhörnan: barnens skräck. Vilken av de två animerade succéfilmerna från 2001 är egentligen bäst?
En gammal MovieZine-tradition är tillbaka! I Duellen ställs två filmer eller skådespelare mot varandra, och ni korar vinnaren via en omröstning.
 
I början av 2000-talet sköljde vågen av datoranimerade filmer över bioduken. Pixar hade redan några års försprång när de släppte sin fjärde animerade långfilm ”Monsters, Inc” hösten 2001. Några månader tidigare hade Spielberg-ägda DreamWorks etablerat sig som en stark konkurrent med ”Shrek”.
 
Samma år insåg Oscarsgalan att det där med animerad långfilm ju bör uppmärksammas på något vis. Båda filmerna konkurrerade om den åtråvärda guldstatyetten i en nyinstiftad kategori.

Den ena satsar på skratt i sagoland, den andra väljer skrik - men också ett stort hjärta. Nu är det dags att än en gång ställa ”Shrek” och ”Monsters, Inc” mot varann. Vilken av de två barnvänliga monsterfilmerna är egentligen bäst?
 
Rösta på din favorit längst ned i artikeln.
 
 

Utmanare 1: ”Shrek”

 
Historien om det sura men älskvärda träsktrollet bygger löst på en barnbok från 1990. Regissörerna Andrew Adamson och Vicky Jenson satsade på en komedi som drev med sagornas klyschor, med ett oväntat poppigt soundtrack av moderna hits.

Stjärnor: Roliga trion Mike Myers, Eddie Murphy och Cameron Diaz fick sällskap av John Lithgow 

Intäkter: 487 miljoner dollar

Priser: Oscar för Bästa animerade långfilm (den första som någonsin delades ut i den kategorin)

Uppföljare: ”Shrek 2” (2004), ”Shrek den tredje” (2007), ”Shrek - Nu och för alltid” (2010) samt spinoffen ”Mästerkatten” (2011), med Antonio Banderas karaktär från ”Shrek 2”. 
 
 

Utmanare 2: ”Monsters, Inc.”

 
Tänk om monstren under sängen inte alls är så otäcka? Pixar-filmen handlar om vännerna Sulley och Mike Wazowski, två udda varelser som jobbar med att skrämma barnen - fast de egentligen själva är livrädda för dem. Filmdebut för Pete Docter, som sedan dess regisserat ”Insidan ut” och ”Själen”.

Stjärnor: John Goodman och Billy Crystal i huvudrollerna. Steve Buscemi, Jennifer Tilly och Bonnie Hunt hörs också.

Intäkter: 528 miljoner dollar (den tredje mest inkomstbringande filmen från 2001)

Priser: Oscar för Bästa originalsång 

Uppföljare: Prequeln ”Monsters University” (2013) och den kommande tv-serien ”Monsters at Work” på Disney+ i sommar
 
Duellen: Bästa animerade monsterfilmen från 2001 är...
Shrek
Monsters, Inc.
 
Created with QuizMaker
 
"Shrek" eller "Monsters, Inc."? Motivera gärna ditt val i kommentarerna.
| 23 maj 2021 09:00 |