rykte

Skribent

Thomas Linnaeus

9 augusti 2023 | 22:05

Krisen för Disney växer - nu ryktas filmjätten bli uppköpta av Apple

Disney tävlar mot teknikjättarna i streamingkriget - vilket kan bli svårt, eftersom dessa konkurrenter redan tjänar pengar på andra håll.
Den senaste tiden för Disney har minst sagt varit turbulent. Tusentals har sparkats, filmer och serier har försvunnit från deras streamingtjänst, och senaste filmerna har floppat på bio. Filmbolaget blöder pengar, och den rådande strejken i Hollywood underlättar inte situationen alls.
 
Disney behöver en nödlösning, och The Hollywood Reporter har tidigare intervjuat en högt uppsatt Hollywood-profil som har gjort lite iakttagelser. Profilen tror nämligen att filmjätten är på väg att säljas till ett av världens största bolag - nämligen Apple:
 
- Jag tror inte att Apple skulle köpa företaget som det existerar idag. Men som det nu verkar, börjar Iger prata om att Disney ska skalas ner, vilket känns som att de förbereder sig för en försäljning. Och det finns uppenbarligen ingen köpare som är som Apple, säger källan.
 
Efter denna intervju uttalade sig Bob Iger, Disneys VD, om att deras TV-kanaler kanske inte är bolagets “huvudsakliga produkt”. Ett nedskalat filmbolag kan då alltså vara ett perfekt köp för teknikjätten Apple, som har en egen streamingtjänst.
 
Historiskt sett har Disney och Apple flera kopplingar. Steve Jobs satt från 2006 till 2011 i filmbolagets styrelse, medan Iger har suttit hos Apple fram till 2019 - då teknikbolaget avslöjade planerna för streamingtjänsten Apple TV+.
 
Wall Street-analytikern Laura Martin är också övertygad om att en försäljning väntar för Disney:
 
- Disney kommer att köpas upp under de kommande tre åren. Om de inte säljer, kommer Disney att tävla mot teknikföretagen som aldrig behöver tjäna pengar på content, i en bransch med försämrad ekonomi, säger Martin.
 
Tror du att Apple kommer köpa Disney?
| 9 augusti 2023 22:05 |