Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 oktober 2023 | 21:25

Disney+ använde AI-skådisar och hoppades att ingen skulle märka - se det skrattretande klippet

Pinsamheter har upptäckts i senaste tonårsfilmen.
 
Artificiell intelligens är ett hett debattämne i Hollywood just nu. Både film- och spelbranschen vill kunna scanna in skådespelare och statister för att kunna använda sig av deras ansikten i flertalet projekt, men bara betala en gång.
 
Det kanske låter som rena science fiction, men det förekommer redan - och du kan ha sett det utan att ha tänkt på det.
 
ScreenRant skriver om tonårsfilmen "Prom Pact" som släpptes på streamingtjänsten Disney+ tidigare i år. Det är en överlag charmig high school-rulle med 80-talskänsla som påminner om John Hughes-klassiker... tills man märker de dåligt CGI-animerade kidsen som fyller ut bakgrunden i en cheerleader-scen.
 
 
Själva klippet är bara några sekunder långt, och chansen är stor att tittarna knappt hinner lägga märke till något udda här. Ja, om det inte vore för sociala medier där skarpsynta individer såklart har gjort klippet viralt. "Varför är det AI-människor i filmen?" frågade någon på X/Twitter redan i våras.
 
"Det ser hemskt ut, de liknar karaktärer i Sims 2", lyder en annan kommentar. 
 
Varför Disney släppte igenom scenen lär vi inte få veta - de har inte heller kommenterat frågan. Och scenen ligger kvar oförändrad, trots kritiken som kom redan för sex månader sen (vi har kollat).
 
I dessa strejktider blir det ett pinsamt tydligt bevis på varför det kanske är bättre att pröjsa och sätta "riktiga" människor framför kameran... Inlägget på X/Twitter skriver att Disney-chefen "Bob Iger lägger hellre in digitala kopior av statister än betalar skådespelare en rimlig lön".
 
Se filmklippet nedan:
 
| 12 oktober 2023 21:25 |