Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 mars 2021 | 08:45

Disney-chefen Bob Chapek tror på kortare biofönster

Publiken "är mindre tålmodig än någonsin" i coronatider.
När en film får premiär på bio, är den vanligtvis exklusiv för bioduken under en period. I USA är det så kallade biofönstret 90 dagar långt, i Sverige är branschen överens om hela 120 dagar. Först efter fyra månader kan en film ges ut på skiva eller video-on-demand.

Få filmer blir så pass stora biosuccéer att de säljer biljetter i hela fyra månader. De flesta plockas ned tidigare än så, och finns alltså inte tillgängliga någonstans (lagligt) i flera veckor.

Låter det korkat och förlegat? Du är inte ensam om att tycka så. Disneys VD Bob Chapek tror att biofönstret kommer kortas när vi är klara med pandemin.

- Kunderna är troligen mindre tålmodiga nu än någonsin. Speciellt när de haft lyxen att under ett helt år se nya filmer hemma, när de vill. Så jag tror inte vi kan återvända, säger han till Deadline.

Chapek understryker att han inte vill korta en films livslängd på bio, men han tror att publiken "inte har mycket tolerans för att en film lämnar biograferna och får ligga och samla damm i månader".
 
 
Disneys senaste storfilm "Raya och den sista draken" går upp på bio samtidigt som den släpps på Disney+ på fredag, 5 mars. För en extra kostnad på 249 kr kan prenumeranter hyra en helt ny biofilm hemma.

Warner Bros testar en liknande modell när de släpper 2021 års alla biofilmer simultant och utan extra kostnad på amerikanska HBO Max. Paramount kommer låta "Mission: Impossible 7" gå till deras streamingtjänst efter 45 dagar (även detta gäller bara i USA).

Det är ett stort undantag som görs i covid-tider då många biografer fortfarande håller stängt, men också början på en ny era. Vi kan förmodligen räkna med kortare väntan mellan biopremiär och streamingdebut för Hollywoods blockbusters även framöver. Filmbranschen står inför en stor förändring där tittarna kommer bli vinnare - med allt större frihet att välja när, var och hur de vill se de senaste storfilmerna.
 
Vad tycker ni om möjligheten att streama nya biofilmer hemma? 
| 2 mars 2021 08:45 |