Film

Skribent

Thomas Linnaeus

23 november 2023 | 15:01

Svenska skräckisen slaktades av kritiker - nu kan du se den hemma (på egen risk)

Tyvärr lyckades inte Joakim Lundell att imponera på kritikerkåren när “Canceled” släpptes i somras.
Det svenska bioåret 2023 har varit fullt med skräckisar. Nu på hösten släpptes Netflix-filmen "Konferensen" och obehagliga “Karusell” som utspelar sig på Liseberg. Innan dess kom Joakim Lundells “Canceled” - som nog kan vara den sämsta svenska filmen i år.
 
Kritikerna var inte nådiga i sina recensioner och nu har filmen släppts för att hyra digitalt. Vi på MovieZine skrev att filmen “är lite som filmvärldens motsvarighet till en Billys panpizza. Någonstans påminner det om en pizza. Ingredienserna finns där. Men när du mikrat det ostiga isblocket och tagit en första tugga är det långt ifrån en smakupplevelse från Toscanas vedugnar som kittlar smaklökarna”.
 
SVT är inne på samma spår och skriver: “som kommentar till samtidens ”cancel-kultur” har filmen lite att tillföra. Efter många år av högkvalitativ internationell skräck är det hög tid att svensk film börjar ta genren på större allvar än så här”.
 
 
Den ekonomiska aspekten av se “Canceled” är något Nöjesguiden tar upp: “Det finns sämre skräckfilmer än “Canceled”. Men det finns också betydligt bättre i samma genre. Sådana som ger dig mardrömmar långt efteråt och inte söver dig på plats i biosalongen. Så varför ska jag lägga mina surt förvärvade pengar på att se detta. Det ska jag inte. Och inte du heller.
 
Även Aftonbladet sågar filmen: “Det finns inte en tanke eller bildlösning här som inte är lyft från bättre genrefilmer. Hade ”Canceled” varit en amerikansk skräckis hade den kanske inte ens gått upp på bio i Sverige, utan släppts direkt som hyrfilm där den obemärkt skvalpat omkring i det enorma streamingutbudet”.
 
Men kan “Canceled” verkligen vara så dålig? Upptäck det själv genom att köpa den på SF Anytime, Itunes eller Blockbuster idag.
| 23 november 2023 15:01 |