Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 november 2012 | 23:01

Dexters ultimata motståndare

MovieZines TV-expert Patrik Jonssons föreslår 10 motståndare för Dexter till den sista säsongen.

Torsdag igen och denna vecka tänkte jag att vi skulle leka lite med tanken på vilken skådespelare som skulle passa som handen i handsken för att träda in i rollen som Dexter Morgans ultimata och förmodligen även sista motståndare, i nästa hösts åttonde säsong av serien.

Ultimata kanske är att ta i då John Lithgows eminenta tolkning av den fjärde säsongens badguy Arthur Mitchell, The Trinity Killer, säkerligen är helt oslagbar, men det vore ju spännande ifall de åtminstone kom i närheten. Just nu rullar seriens sjunde säsong för fulla muggar (liksäckar) på kabelkanalen Showtime i USA, som säsongens huvudskurk ser vi Ray Stevenson ("Rome"), jag har dock ingen aning om hur de tänker avsluta denna pågående säsong. I och med att det tidigare har rapporterats om att den sjunde samt åttonde säsongen (som även ser ut att bli seriens sista) ska vävas ihop med varandra så kanske vi till och med får se Ray Stevensons karaktär även i just den åttonde säsongen?

Men nu bollar vi alltså lite med tanken att den åttonde säsongen kommer att ha en alldeles egen badguy, vilket också är det mest troliga. Vem vill vi då att ska få den stora äran att åta sig rollen som Dexters sista stora nemesis? Jag har skakat fram några kandidater här, tio stycken närmare bestämt, so let's take a look shall we?

10. Forest Whitaker

Har man gestaltat den fruktansvärda diktatorn Idi Amin ("The Last King of Scotland") och dessutom blivit Oscarbelönad för detta så tycker jag nog att man är en värdig kandidat till att ge Dexter på tafsen!
Odds? Whitaker har tidigare medverkat i massor av serier så serieformatet bör vara allt annat än främmande för honom.

9. Glenn Close

Vad kan jag säga? Kvinnan kan konsten att koka en kanin, till Michael Douglas stora förtret ("Fatal Attraction"). Dessutom var hon helt fantastisk som manipulerande satkärring i den nyligen avslutade serien "Damages". Odds? Med serier som nyss nämnda "Damages" och "The Shield" på sitt CV så känns en roll i "Dexter" absolut inte omöjlig.

8. James Spader

Underbara Spader kan jag aldrig få nog av, att få se honom fullständigt vända världen upp och ned för vår käre Dexter skulle jag knappast tacka nej till. Verkligen en mästare på att spela karismatisk, slemmig och manipulativ sociopat. Spader är dessutom väl bevandrad vad det gäller sådana roller; "Wolf", "A Killer in the Family" och "The New Kids" är några exempel på filmer där han briljerat på just det området. Odds? Rätt så höga, för att inte säga mycket höga. Spader har gjort massvis med TV-filmer och karaktärer i TV-serier så en roll i "Dexter" lär knappast vara otänkbart.

7. Ray Liotta

En personlig favorit samt en mycket underskattad skådespelare. Att han kan konsten att spela explosiv och våldsam psykopat har han tidigare visat med bravur i filmer som "Something Wild" och "Unlawful Entry", för att inte tala om hans insatser i "Goodfellas" och "Narc". En välförtjänt comeback i "Dexter" skulle nog inte vara helt fel, varken för honom eller för oss. Odds? Rätt så höga skulle jag vilja påstå, han hade huvudrollen i den alltför tidigt nedlagda serien "Smith" från 2006, en roll i "Dexter" skulle han nog tacka ja till.

6. Alan Rickman

Han sköt kallblodigt ned aboriginer i "Prickskytten", gjorde livet surt för Robin Hood i rollen som en alldeles lysande Sheriffen av Nottingham och han fick självaste John McClane att vråla "Yippee-ki-yay motherfucker!" ("Die Hard"). Rickman har gjort en mängd med oförglömliga och sköna skurkroller, att få se honom läxa upp Dexter skulle sannerligen vara något alldeles extra! Odds? Kanske inte så jättehöga, men Alan Rickman känns ändå inte som ett helt omöjligt namn.

5. Christoph Waltz

Hans Landa vs. Dexter Morgan, ja varför inte? Waltz kan ju hantera rollen som den där mer slemmiga samt hala sociopaten och skulle, i alla fall i mitt tycke, vara ett alldeles underbart tillskott i Dexter-familjen.
Odds? Jag kan tänka mig att Waltzs schema är ganska så späckat vid det här laget, men skulle han bli tillfrågad så vete då tusan? Lockande skulle det vara.

4. Kathy Bates

Ifall Close kan konsten att koka kaniner så kan denna fröken konsten att krossa fötter! (Annie Wilkes i "Lida") Bates har dock börjat att "tanta" till sig på senaste och ser kanske aningen för snäll och harmlös ut. Detta kan i och för sig även vara en fördel, men visst finns det en viss tvekan här. Jag skulle dock älska att få se henne spela psykopat en sista gång, de kan väl skita ned henne lite och göra henne mer råbarkad?
Odds? Ja, här finns alla möjligheter, Bates har medverkat i massor av serier och jag tror att hon själv nog skulle tycka att det vore kul att få gestalta en galning igen.

3. Christopher Walken

Att bara få höra den här mannen säga något i stil med "I will make you bleed, Dexter Morgan" skulle vara helt, ursäkta nu svär jag, jävla priceless! Walken är givetvis en stor favorit, han har tidigare spelat allt från Bondskurk ("Levande måltavla") till huvudlös ryttare ("Sleepy Hollow") och kan, med bara sin röst och sitt gestikulerande, få vilken tough guy som helst att börja darra. Odds? Svårt att säga, Walken är ju inte en skådis som haft roller i en massa TV-serier, men å andra sidan känns han som en herre som gör lite vad som faller honom in.

2. Vincent D'Onofrio

Så här högt upp på min lista hamnar alltså den smått underskattade D'Onofrio, min magkänsla säger mig att han skulle kunna göra en helt fantastisk badguy, kanske en av de bästa någonsin och definitivt vara en värdig motståndare till Dexter. Likt Walken så har han en sådan där lugn men ändå beräknande röst och kan dra till med ett riktigt obehagligt kroppsspråk, stor är han också, påminner lite om en yngre version av Brian Dennehy. Har sköna och smått skruvade roller i filmer som "Full Metal Jacket", "The Cell", "Men in Black" och "Chained" på sitt CV. Odds? Här är det ytterligare en faktor som försvarar hans placering. D'Onofrio
är väl bevandrad i serievärlden, speciellt efter långköraren "Law & Order: Criminal Intent" och känns också just därför som en helt realistisk kandidat.

1. Robin Williams

Det här kanske vid första anblick låter lite underligt, men man ska inte underskatta Williams. Precis som kompisen Lithgow så besitter Williams förmågan att kunna gestalta i stort sett vad som helst, han kan vara förbannat rolig i den ena rollen för att sedan vara riktigt creepy i en annan. Vi har tidigare sett bevis på hans förmåga att gestalta obehagliga karaktärer i filmer som "One Hour Photo" och "Insomnia", men jag vill se mer av det där. En roll som badguy i "Dexter" vore det ultimata. Ett wildcard? Visst, men jag älskar ju det oförutsägbara. Odds? Han är nog inte helt omöjlig, Williams har gjort TV förr och han ligger just nu i förhandlingar om att göra en sitcom, en roll som huvudskurk i "Dexter" bör locka.

Andra kandidater;
Michael Keaton, John Malkovich, Rutger Hauer, Michael Emerson, Willem Dafoe, Tim Roth, Jeremy Irons, Helen Mirren, Woody Harrelson, Edward Norton, Kevin Spacey, Mel Gibson, Michael Ironside, Juliette Lewis, Terry O´Quinn, F. Murray Abraham, Gary Oldman, Jessica Lange, Ted Levine, Robert Patrick, Kevin Bacon, Javier Bardem, Margo Martindale och Kevin Costner.

Kandidater vi nog bara kan drömma om;
Jack Nicholson, Robert de Niro, Daniel Day-Lewis, Christian Bale, Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Michael Caine och Gene Hackman.

Vilken skådespelare vore er dröm att få se som nemesis i "Dexter"? Nu menar jag inte endast av de jag nämnt, kom gärna med egna förslag och motiveringar. Själv är jag rätt nöjd med min lista och kan lika gärna skicka denna som förslag till Showtime, sedan är det upp till manusförfattarna att skapa en djävulskt ond karaktär!

Nu lämnar vi dock alla dessa spekulationer samt fantasier därhän och ger oss på veckans nyheter!

Medan deras Bondfilm "Skyfall" gör stor succé ute på världens alla biografer så har herrarna John Logan och Sam Mendes även ett projekt på gång för det mindre formatet. Serien, som ännu saknar titel, är en slags vampyrjägarhistoria vilken ska utspela sig i 1800-talets London och inkludera karaktärer som Van Helsing och Dr. Frankenstein. Logan har skrivit manuset och Mendes ska producera samt eventuellt regissera, siktet är inställt på någon av kabelkanalerna. Låter ju inte så pjåkigt detta!

ABC har slagit sig ihop med regissören Alex Proyas ("I, Robot", "The Crow" & "Dark City") och Jaime Paglia ("Eureka") för att göra thrillerdramat "Evolve". Serien ska baseras på den brittiska författaren Tim Lebbons boktrilogi "Toxic City" som utspelar sig två år efter att stora delar av Los Angeles utsatts för något slags giftutsläpp. En grupp civila, som vägrar tro på myndigheternas förklaringar, börjar forska i vad som egentligen skett med deras familjemedlemmar som befinner sig inom karantänzonerna. Konspirationer, människojakt och övernaturliga element är att vänta.

Den fjärde tillika sista säsongen av "Spartacus", kallad "War of the Damned", kommer att ha premiär fredagen den 25:e januari på dess moderkanal Starz. Dessutom så har kanalen vunnit rättigheterna till att göra en serieadaption på "Outlander"-romanerna som jag skrev om tidigare här i somras. Serien ska alltså, mycket kortfattat, handla om en sjuksköterska som under det andra världskriget plötsligt blir tillbakaskickad till 1700-talets Skottland.

USA Network har efter två säsonger lagt ned rättegångsdramat "Fairly Legal", de har dessutom lagt ned det politiska dramat "Political Animals" med Sigourney Weaver.

Regissören Seth Gordon ("Horrible Bosses") har sålt två nya dramaserier; "Run Black" köptes upp av Fox och "Bar Scene" lade NBC vantarna på.

HBO har nu gett grönt ljus till en första säsong på åtta avsnitt av Stephen Merchants komediserie "Hello Ladies", mycket trevligt!

Fox har lagt avslutningen av "Fringe" två veckor tidigare, den första februari gäller alltså inte längre, utan markera den 18:e januari i era kalendrar. Det sista avsnittet ska dock vara ett förlängt/filmlångt dubbelavsnitt, alltid något!

Patricia Arquette kommer att göra en gästroll i "Law & Order: SVU", hon kommer dock inte att spela ett medium, däremot en callgirl.

CBS planerar ännu en spin-off på "NCIS", i tider då kabelkanalerna fullständigt krossar de markbundna kanalerna så är det ju dags för lite nytänk, eller inte!

Mer "påhittigt" blir det då både NBC och just CBS har en varsin komediserie på gång och dess titlar? Ja; "Grow the F*ck Up" samt "How to Grow Up", fantasin flödar!

Kabelkanalen TNT har tillsammans med Robert Zemeckis en dramaserie på gång som heter "Cold Feet", vilken ska kretsa kring en brud som skippar ett bröllop.

Fox har köpt upp en thrillerserie kallad "Night Hunters", serien ska kretsa kring ett gäng poliser som arbetar undercover som taxichaufförer.

Brendan Fraser har hoppat av TNT:s thrillerserie "Legends", anledningen ska tydligen vara meningsskiljeaktigheter med huvudproducenten Howard Gordon. Månne det vara så enkelt att serien inte kommer att innehålla vare sig mumier eller lianer?

Innan jag tar adjö så kan jag väl bjussa på en teaser till FX:s kommande thrillerserie "The Americans" som har premiär den tredje februari. Detta var allt jag hade på hjärtat denna vecka, på återseende om ytterligare en!

| 8 november 2012 23:01 |